Aplicatii & ConcepteLorena Costin

Legătura mamă-copil în astrologie

Sursă foto: www.tablouri-de-vis.ro

de LORENA COSTIN

Eroina mea, mama

Mama – prima ființă cu care bebe face cunoștință odată ce a venit pe Pământ, ea este cea înzestrată cu rolul de protector, o eroină cu superputeri. Nu mă refer doar la abilitățile mamelor de a găsi înaintea copilului obiecte care stau ascunse (oare cum fac asta?), ci la sentimentul de siguranță emoțională pe care au darul să-l ofere puilor lor. Mama are abilitatea de a-i insufla copilului siguranță, confort. „Când lumea se sfârșește, mama va ști exact cum să mă apere.” sau „Îmi este frică! Dar mama e aici și știu că mă va proteja.” sunt gânduri pe care copiii crescuți într-un mediu armonios le au constant.

Este importantă asigurarea conexiunii emoționale dintre copil și mamă. Sistemul nervos al copilului alocă resurse acolo unde este nevoie cel mai mult – atunci când copilul se simte speriat și simte că mama nu îl va proteja, el se preocupă predominant de frica copleșitoare. Însă, când copilul se simte în mare parte în siguranță și „conectat” cu mama, sistemul lui nervos se poate dezvolta armonios: poate învăța și memora concepte noi, formându-și un bias pozitiv despre sine și viață.[1]Recomand consultarea cursurilor Institue of Child Psychology pentru mai multe informații practice și utile părinților: https://instituteofchildpsychology.com/

Astfel, mama primește un rol psihologic important din perspectiva copilului: ea este cea capabilă să îl calmeze pe copil, să îl asigure că este protejat în prima parte a vieții. Nivelul general de siguranță insuflat de mamă este mai departe internalizat de copilul adult, alimentându-i deciziile, stima de sine și sănătatea mintală.

Mama în harta natală a copilului

Nu este un secret că fiecare copil are nevoi comune dar și particulare când vine vorba de modul de conectare cu părinții. Astfel, am observat că fiecare copil are o listă particularizată de nevoi care se adaugă la cele promovate în psihologie. Astrolog fiind, mă interesează să identific aceste nevoi particulare în astrograma copilului și să le expun părinților, în special mamei, pentru a încuraja o relație cât mai armonioasă și benefică între cei doi.

Mama se regăsește drept Luna în astrograma copilului. În cazul familiilor mai deosebite, Luna poate reprezenta altă figură maternă semnificativă din viața copilului, sau experiența copilului de a fi protejat și îngrijit emoțional. Având în vedere perspectiva psihologică pe care o abordăm, recomand utilizarea sistemului de case Placidus în formularea interpretărilor.

Zodia și casa Lunii

În primul rând, ne interesează zodia și casa în care se regăsește Luna. Acestea vor defini o bază a nevoilor emoționale ale copilului. Zodia în care se găsește Luna arată modul în care copilul își manifestă nevoile emoționale, precum și tendințele pe care le are în percepția mamei sale. Casa conturează această intepretare, oferindu-ne informații despre modul preferat de conectare între mamă și copil. Pentru interpretări de bază, consultați tabelul de la finalul articolului.[2]Mai multe informații găsiți în ”Child Astrology: A guide to nurturing a child’s natural gifts” – M. J. Abadie

Să luăm următorul exemplu practic: discutăm cu mama unui băiețel de 2 ani care are Luna în Taur, în casa a VIII-a. Aceasta ne spune că recent s-au mutat într-o casă nouă iar fiul ei este foarte agitat, plânge des. Ne cere un sfat legat de motivul pentru care cel mic, care nu poate verbaliza încă ceea ce simte, este atât de afectat.

Luna în Taur ne arată că cel mic are o atașare deosebită față de ideea de stabilitate, siguranță materială și constanță. El dorește ca mama lui să îi asigure acest confort și o presează cu așteptarea că ea să o facă. Copiilor cu Luna în Taur li se pare înfricoșătoare ideea de a pierde bunurile proprii sau de a-și pierde confortul. În combinație cu vârsta fragedă datorită căreia nu poate înțelege ce este cu adevărat o pierdere, el percepe mutarea într-un spațiu nou, unde nu are parte de aceleași configurații, drept un eveniment înfricoșător. Luna în casa a VIII-a amplifică aceste emoții precum și nevoia de reconectare cu mama.

Pentru ca cel mic să se liniștească, o putem sfătui pe mama acestuia să îi valideze în primul rând frica pierderii casei, punctând evenimentul mutării drept renunțarea la confortul vechiului spațiu. Apoi, ușor-ușor, ea poate prezenta beneficiile noului spațiu și să îi explice că toate lucrurile din vechea casă sunt încă disponibile. Mama poate prezenta noile bunuri materiale și modul în care ele restaurează confortul copilului. Dacă copilul înțelege că mama se asigură că nu îi este afectată siguranța materială și confortul, durerea lui va fi îndepărtată, iar mama va fi din nou văzută drept protectorul stării lui de confort.

Aspectele Lunii

Aspectele pe care Luna le formează cu celelalte planete pot influența modul de manifestare a sentimentelor, precum și percepția copilului asupra mamei lui. Spre exemplu, în cazul în care Luna îl aspectează pe Saturn prin conjuncție, cuadratură sau opoziție, copilul își restricționează manifestarea sentimentelor și o percepe pe mamă drept o figură de autoritate. Pe de altă parte, Luna în aspect cu Pluto aduce sentimente intense și, uneori, complicate, specific influenței scorpionice. Este important să trecem în agendă aspectele strânse dintre Lună și alte planete din astrogramă înainte să formulăm o interpretare.

Studiu de caz

Studiul relației cu mama nu este benefic doar în cadrul ședințelor cu părinții ci și în cazul vindecării copilului interior în cazul adulților. Astrograma ne poate dezvălui așteptările pe care le aveam de la mamă, modul în care percepeam relația cu ea, prin cunoașterea nevoilor particulare emoționale, putem apela la terapii personalizate care au în focus nevoile Lunii.

Vă prezint mai jos astrograma unei prietene dragi, căreia îi voi păstra anonimatul. Identificăm următoarele plasări și aspecte:

  • Luna în casa a X-a, în Fecioară.
  • Luna în conjuncție separantă cu Soarele și Nodul Nord (născută în timpul eclipsei solare).
  • Luna în trigon aplicant cu Saturn.
  • Luna în cuadratură aplicantă cu Pluto.
  • Luna în sextil separant cu Luna Neagră.

Prietena mea este o persoană extrem de talentată și rezilientă (am promis că scriu asta ca să îi folosesc datele în acest studiu!). Iar relația pe care a avut-o cu mama ei în copilărie a fost complexă, cum o promite și varietatea de aspecte scrise mai sus.

Mama ei a fost o persoană autoritară în copilăria prietenei mele (Luna în casa a X-a, în trigon cu Saturn).  Prietena mea a primit standarde înalte, care sugerează perfecționismul mamei (Luna în Fecioară). Când prietena mea nu se putea ridica la nivelul standardelor impuse, ea simțea o avalanșă de emoții (Luna în cuadratură cu Pluto). Adevărul este că ea însăși a fost un copil perfecționist – având standarde ridicate pentru ea însăși, se învinovățea atunci când nu îi putea ajuta pe cei din jur cu abilitățile proprii sau când, în plus față de presiunea pe care și-o punea singură, o mai criticau și cei din jur. Cunoaștem natura responsabilă și sensibilă a celor cu Luna în Fecioară: ei vor să ajute prin folosirea propriilor abilități de analiză. Însă, dacă mama arată nemulțumire față de abilitățile lor, acești nativi pot dezvolta nemulțumire față de ei înșiși. Sextilul cu Luna Neagră în casa a XII-a poate arăta aici o tendință de sabotare a sinelui prin gânduri pesimiste atunci când Luna este nesatisfăcută.

Luna ne oferă și informații legate de mama unui copil: aceste aspecte ne indică faptul că mama prietenei mele era, fără îndoială, extrem de muncitoare. Având un respect deosebit față de organizații și structuri existente, ea le servește cu loialitate și dedicație. Acestea sunt valori pe care indirect le transmite mai departe.

Cu toate acestea, relația cu mama ei aduce o benefică lecție în viață. Având în vedere conjuncția cu Nodul Nord, ea învață să își recunoască talentele de organizator, abilitatea de a-i ajuta pe cei din jur prin gândirea ei creativă (Mercur în Leu) și își depășește sentimentul de impostor în mediul profesional (Nodul Nord în casa a X-a). Dezvoltând compasiune față de ea însăși și recunoscându-și eforturile și disciplina pe care și-a educat-o în timp, va atinge succesul profesional la care aspiră.

Clienților cu plasamente similare le recomandăm schimbarea felului de gândi și modului de comunicare cu copilul interior pentru a aduce un sentiment de mândrie pentru propriile abilități de analiză și pentru reușitele profesionale. În acest caz, putem vorbi de afirmații precum: „Sunt respectată și muncesc din greu.”, „Sunt destul de capabilă să îi ajut pe ceilalți și să fac lucrurile la un standard ridicat”, „Nu este nevoie să pun presiune pe mine însămi, mă descurc și am succes așa cum sunt”. Însă, bineînțeles, această schimbare vine în timp și necesită dorința de a cunoaște și de a lucra cu sine.

Concluzionând, studiul Lunii în astrograma copiilor și a adulților este un punct important de plecare pentru a înțelege nevoile particulare ale fiecăruia. Mamele pot beneficia în mod special din studiul astrogramei întrucât se pot conecta mai ușor cu micuții apelând la energia specifică Lunii copiilor lor. Pe de altă parte, fiecare dintre noi beneficiază de bunăstare când ne oferim înțelegere și compasiune, mai ales când este vorba de nevoile Lunii noastre.

LORENA COSTIN,
membră AAR

Tabele cu explicații suplimentare:

Luna în Semnificație pentru nativ
Berbec Nevoie emoțională de independență. Nu se simte în siguranță dacă este constrâns. Are nevoie de adrenalină și execițiu fizic.
Taur Nevoie emoțională de stabilitate. Nu se simte în siguranță în situații de incertitudine sau de schimbare neprevăzută. Îl reconfortează mâncatul și activitățile mai lente dar sigure.
Gemeni Nevoie emoțională de stimulare a minții și de siguranță. Nu se simte în siguranță când e neînțeles/neascultat. Se calmează când își discută emoțiile sau are un partener de taclale.
Rac Nevoie emoțională de a fi îngrijit, este foarte mămos. Nu se simte în siguranță când familia e nefericită/în situații de conflicte familiale. Vrea să aibă grijă de alții, îl reconfortează activitățile cu familia/care implică familia/ tradiția.
Leu Nevoie emoțională de a se simți apreciat/observat. Nu se simte în siguranță când ego-ul îi este rănit. Găsește confort în activități de creație.
Fecioară Nevoie emoțională de a ajuta și de a perfecționa. Nu se simte în siguranță când lucrurile sunt negândite și suferă în special când este criticat (se învinovățește mult). Se simte bine în activitățile menite să ajute lumea sau activitățile de rutină: gătitul, curățenia, analiza datelor etc.
Balanță Nevoie emoțională de armonie și de relație unu-la-unu. Nu se simte în siguranță în conflicte. Se simte bine în activități sociale și artistice.
Scorpion Nevoie emoțională de intimitate și de intensitate. Simte lucrurile la extrem și nu se simte confortabil când i se pare că mama suferă. Îi plac activitățile în care își poate cufunda întreaga atenție.
Săgetător Nevoie emoțională de libertate și de explorare. Nu se simte confortabil când e restricționat sau când simte că nu poate învăța lucruri noi. Se simte bine când face activități noi sau când învață pe altcineva ceva nou.
Capricorn Nevoie emoțională de structură și organizare. Este mai dur cu el însuși. Are nevoie să i se aducă aminte că poate fi emotiv  și că nu trebuie să facă totul perfect. Se simte bine în situațiile sigure și practice.
Vărsător Nevoie emoțională de neconvenționalism și de inovație. Nu se simte confortabil când constată că e diferit de cei din jur sau când e neacceptat din cauza diferențelor. Are nevoie de un grup social altruist, așa cum este el.
Pești Nevoie emoțională de a iubi și de a-i proteja pe cei suferinzi. Are un suflet mare și este ușor de rănit, mai ales când mama suferă. Se simte bine când face activități de creație, care îi dau ocazia să își proceseze sentimentele.

Luna în Semnificație pentru nativ
Casa I Copilul își proiectează sentimentele mai mult decât alți copii. Trebuie încurajat să își accepte latura emoțională.
Casa a II-a Copilul se reconfortează prin acumularea de stabilitate și în propriile bunuri.
Casa a III-a Copilul simte nevoia de stimulare a minții, se simte bine când petrece timp cu familia extinsă, cu frații/surorile și comunitatea.
Casa a IV-a Copilul se simte cel mai confortabil în mediul familial. Este foarte conectat emoțional la nevoile mamei.
Casa a V-a Copilul simte nevoia să își exprime emoțiile prin creație și când îi distrează pe cei din jur prin dans/cântec.
Casa a VI-a Copilul găsește satisfacție în a ajuta. Abilitățile lui de analiză sunt în strânsă legătură cu  satisfacția emoțională.
Casa a VII-a Nevoie emoțională de armonie și relații unu-la-unu.
Casa a VIII-a Nevoie emoțională de intimitate și intensitate. Simte lucrurile intens.
Casa a IX-a Nevoie emoțională de libertate și explorare. Vrea să învețe alături de mama lui.
Casa a X-a Nevoie emoțională de a fi apreciat de figuri de autoritate și de a fi într-o poziție de autoritate el însuși.
Casa a XI-a Nevoie emoțională de a face parte dintr-un grup, de a împărtăși idei și opinii cu alții.
Casa a XII-a Copilul este mai detașat, se simte bine când este singur. Îi este mai greu să perceapă că merită dragostea maternă, dar el însuși poate fi foarte intuitiv și grijuliu.

Note

Note
1 Recomand consultarea cursurilor Institue of Child Psychology pentru mai multe informații practice și utile părinților: https://instituteofchildpsychology.com/
2 Mai multe informații găsiți în ”Child Astrology: A guide to nurturing a child’s natural gifts” – M. J. Abadie
Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close