Marile și micile speranțe
de DIANA SPINEAN
De sperați la o recenzie a celebrului roman cvasi-autobiografic al lui Charles Dickens, Marile speranțe, însoțită de o analiză a hărții lui natale, veți fi dezamăgiți. Nu despre Dickens este vorba aici (deși, dacă mă uit mai bine la harta lui…).
Așteptări, speranțe, aspirații, intenții, planuri, progres. Într-un cuvânt: casa a XI-a – locul Spiritului Bun[1]Agathos Daimon, în greaca veche., bucuria Marelui Benefic[2]Casa a XI-a este casa lui Jupiter, vezi sistemul bucuriilor planetare: https://www.astrele.ro/2015/03/20/lectia-de-astrologie-orara-co-semnificatorii-caselor-si-bucuriile-planetelor/. Pe lângă coloratura lui puternic jupiteriană, acest loc are și un iz solar[3]Asocierea caselor cu planetele în ordine caldeeană ne conduce la asocierea: casa a XI-a – Soare. Ordinea caldeeană a planetelor, după viteza lor: Saturn, Jupiter, Marte, Soare, Venus, … Continue reading. Iar astrologia modernă vede o înrudire între casa a XI-a și zodia Vărsător[4]Al XI-lea semn zodiacal, a XI-a casă..
Dar casa a XI-a nu este singura casă pe care tradiția astrologică o asociază cu speranța! Mai există una, gazdă a micilor speranțe sau a nevăzutelor așteptări. Una despre care nu discutăm mai deloc în acești termeni.
Mai multe surse tradiționale[5]Firmicus Maternus, Thrasyllus, Antiochus, Michigan Astrological Papyrus, Paulus Alexandrinus și Al-Rijal. Dar poate or mai fi și alții despre care nu am aflat. atribuie astfel de semnificații casei a II-a: speranțe și așteptări (pozitive), creșterea încrederii, evenimente viitoare și chiar ”chestiuni de maximă prioritate” (Al-Rijal). De unde până unde, m-am întrebat.
Resursele și posesiunile noastre mobile se reflectă în casa a II-a, asta știm deja. Avem un trup (casa I) a cărui supraviețuire trebuie să o asigurăm; avem nevoie de resurse care îl hrănesc (alimente) și care îl protejează (îmbrăcăminte), în primul rând. Resursele înseamnă și bani, casa a II-a fiind principala casă financiară a horoscopului. Așadar, această casă are rolul de a susține casa I. Fără resurse (casa a II-a), ființa (casa I) nu supraviețuiește, deci nu-i de mirare că avem aici ”chestiunile de maximă prioritate”.
De maximă prioritate sunt și primii ani de viață. Astrologic, raportându-ne la case, primii ani de viață îi vedem tot aici, în triada angulară din care face parte casa a II-a.
(Triadele angulare sunt un concept definit de unul dintre cei mai importanți traducători și cercetători ai textelor astrologice antice, fondatorul Project Hindsight, regretatul Robert Schmidt. El a înțeles că grecii grupau și interpretau casele în triade, în jurul pivoților /unghiurilor hărții: cadentă-angulară-succedantă, în această ordine. Astfel, prima triadă a hărții este formată din: casa a XII-a – casa I – casa a II-a. Interpretată în termeni de etape ale vieții, ar fi: perioada intrauterină – nașterea și perioada imediat de după – primii ani de viață.)
Casa I înseamnă ființa în întregul ei, deci nu doar trup ci și minte, spirit, suflet… Ar fi posibil ca, în casa a II-a, să găsim nu doar nevoia și așteptarea de a fi protejați și hrăniți ci și resursele intangibile care hrănesc spiritul, cum ar fi… speranța?
Dar, să rămânem ancorați în concret. Haideți să punem pe tapet ce știm teoretic despre casa a II-a și poate așa ne va deveni mai clar de ce astrologii vechi o asociau (și) cu așteptările și viitorul.
Casa a II-a:
- este prima casă succedantă; urmează casei I, în sensul că răsare după aceasta. În mișcarea diurnă, primară (în sensul acelor de ceasornic, de la Est/răsărit la Vest/apus)[6]Pentru mișcarea diurnă, vezi articolul https://www.astrele.ro/2014/01/21/opriti-pamantul-vreau-sa-cobor/, planetele din casa a II-a se îndreaptă către casa I, urmând să răsară la orizontul estic și să devină vizibile. De aici, avem o primă asociere casă succedantă = viitor, ceva ce apare ulterior.
- este sub pământ, adică sub orizont; nu vedem ce este acolo dar așteptăm să răsară ceva. Este un loc din care nu se vede Ascendentul, în sensul că planetele aflate aici nu formează aspect major, ptolemaic, cu Ascendentul. Vechii greci o numeau Poarta lui Hades.[7]Despre Poarta lui Hades, mitul coborârii zeiței Iștar în lumea subpământeamă și axa caselor II-VIII, am scris în revista AstroText: … Continue reading
- este asociată planetei Jupiter, conform analogiei tradiționale: a doua casă de la Ascendent, a doua planetă în ordinea caldeeană[8]Vezi nota nr. 4.
- este asociată zodiei Taur,conform analogiei: a doua casă de la Ascendent, a doua zodie.Tradițional, asocierea se face doar la nivel anatomic, în sensul că Taurul și casa a II-a indică aceeași zonă a corpului (ceafa cu primele vertebre, gura, gâtul). Astrologia modernă a împins analogia mai departe, făcând o legătură și între Venus (stăpâna Taurului) și casa a II-a.
Apare destul de clar acum de ce casa a II-a poate vorbi despre viitor și cum este ea înrudită cu casa a XI-a: ambele sunt succedante, deci implică, prin definiție, ideea de ceva care urmează să vină, și ambele îl au drept co-semnificator pe Jupiter, reprezentantul încrederii noastre în viitor, cel despre care sperăm că ne va ursi de bine.
Jonglez cu ideea că, în timp ce casa a XI-a reflectă năzuințe legate de acțiunile și realizările sociale, fiind succedanta casei a X-a, casa a II-a reflectă așteptări mai intime, poate nerostite sau chiar negândite, ci simțite, viscerale aș spune. Dar poate că merg prea departe încercând să trasez o linie de demarcație între cele două case. Ideea ar fi că este loc de explorare.
La ce ne ajută să știm această semnificație minoră a casei a II-a, cum o folosim practic, în hărți, este o întrebare la care încă mai caut răspuns. Ce m-a determinat să expun aceste idei este experiența mea subiectivă cu informația, înțelegerea pe care am căpătat-o asupra propriei persoane privindu-mi planetele din casa a II-a (și pe stăpânul ei), din această nouă și antică perspectivă.
Altfel, cu titlul de exemplu spontan, îmi vine în minte harta celui mai recent personaj care a făcut obiectul unei provocări astrologice în Astrele, și anume artistul Balthus. El îl avea pe Jupiter în casa a II-a, în Leu, împreună cu Luna Neagră. Balthus s-a născut într-o familie de intelectuali expatriați și a pretins întotdeauna că tatăl lui ar fi avut o oarecare origine nobilă – se agăța de asta, se hrănea cu asta (mai ales când era foare sărac, îmi imaginez); se spune despre el că avea o obsesie pentru aristocrație. Trofeul său a fost prima soție, Antoinette de Watteville, descendenta unei renumite familii aristocrate din Elveția, pe care o curta din adolescență și cu care s-a căsătorit abia la 29 de ani. Prin căsătorie, Balthus a obținut acces la statutul și confortul pe care le aștepta și pe care considera că le merită. Căsătoria s-a făcut tocmai când acest Jupiter din casa a II-a era stăpân al anului prin profecție și se afla la Descendent în revoluția solară.[9]Pentru Balthus, vezi provocarea https://www.astrele.ro/2023/01/20/dragoste-si-bani-ce-provocare/ și rezolvarea ei … Continue reading
Și să nu-l uităm pe Dickens și pe tânărul Pip, eroul romanului său, Marile speranțe! ”O operă unde diversele etape ale «marilor speranțe» trăite de Pip capătă un profund înțeles autobiografic, pentru că, urmărind cu atenție povestea rostită de erou, deslușim vibrații ale glasului lui Dickens, amintindu-și propriile întâmplări și speranțe”[10]Dan Grigorescu, critic literar. Când Pip vorbește despre iubirea lui pentru Estelle: ”Eu niciodată nu trăisem măcar o oră de fericire în lumea ei și, cu toate acestea, douăzeci și patru de ore la rând gândul rumina fericirea să o am cu mine, pe ea, până la moarte.”[11]”I never had one hour’s happiness in her society, and yet my mind all round the four-and-twenty hours was harping on the happiness of having her with me unto death.”, cap. 38, ne putem imagina că el avea (la fel ca autorul) casa a II-a în Balanță și pe Venus conjunctă cu Pluton, la Descendent; iar casa a XI-a în Rac și Luna conjunctă cu Neptun, la Fundul Cerului… Studiu de caz? Dacă îl vreți, luați-l pentru acasă 😉. Harta, aici: https://www.astro.com/astro-databank/Dickens,_Charles
Vă las meditând – sper! – la acest subiect iar, dacă doriți să aflați mai multe despre casele succedante, vă invit să accesați înregistrarea conferinței pe care am susținut-o la STAAR Equinox 2023, SOS – casele succedante!, printr-un mesaj către AAR, la asociatie@aar.org.ro (conferința are 30 de minute și vine la pachet cu celalalte conferințe și dezbateri din cadrul simpozionului, în schimbul unei donații către AAR).
DIANA SPINEAN,
redactor-șef Astrele, președinte AAR (2016-2022)
Abonați-vă la newsletter-ul Astrele pentru a fi la curent cu tot ce publicăm în revistă! Veți fi anunțat/ă când publicăm ediții noi, articole de astrologie, exerciții/provocări. De asemenea, vă ținem la curent cu evenimentele AAR și cu atelierele și cursurile organizate de astrologii echipei Astrele și de partenerii noștri.
Note
↑1 | Agathos Daimon, în greaca veche. |
---|---|
↑2 | Casa a XI-a este casa lui Jupiter, vezi sistemul bucuriilor planetare: https://www.astrele.ro/2015/03/20/lectia-de-astrologie-orara-co-semnificatorii-caselor-si-bucuriile-planetelor/ |
↑3 | Asocierea caselor cu planetele în ordine caldeeană ne conduce la asocierea: casa a XI-a – Soare. Ordinea caldeeană a planetelor, după viteza lor: Saturn, Jupiter, Marte, Soare, Venus, Mercur, Luna. |
↑4 | Al XI-lea semn zodiacal, a XI-a casă. |
↑5 | Firmicus Maternus, Thrasyllus, Antiochus, Michigan Astrological Papyrus, Paulus Alexandrinus și Al-Rijal. Dar poate or mai fi și alții despre care nu am aflat. |
↑6 | Pentru mișcarea diurnă, vezi articolul https://www.astrele.ro/2014/01/21/opriti-pamantul-vreau-sa-cobor/ |
↑7 | Despre Poarta lui Hades, mitul coborârii zeiței Iștar în lumea subpământeamă și axa caselor II-VIII, am scris în revista AstroText: https://www.astrotext.ro/2014/11/deposedari-axa-caselor-ii-viii/ |
↑8 | Vezi nota nr. 4 |
↑9 | Pentru Balthus, vezi provocarea https://www.astrele.ro/2023/01/20/dragoste-si-bani-ce-provocare/ și rezolvarea ei https://www.astrele.ro/2023/02/20/dragoste-si-bani-ce-provocare-raspunsurile-cititorilor/ |
↑10 | Dan Grigorescu, critic literar |
↑11 | ”I never had one hour’s happiness in her society, and yet my mind all round the four-and-twenty hours was harping on the happiness of having her with me unto death.”, cap. 38 |