Serial: Mitologie și astrologie (T. Muth)Teodora Muth

Mitologie și astrologie (ep. 9). Uranus, Cerul Nesfârșit

Uranus și Gaia

de TEODORA MUTH

Despre Uranus am vorbit deja de mai multe ori pe parcursul serialului nostru, deoarece el a fost tatăl Afroditei – zeiță care se număra printre olimpienii nemuritori –  și al lui Chronos – titanul asimilat ulterior Zeului Timp. Acum, ajunși la episodul dedicat lui Uranus, constatăm, nu fără o oarecare surprindere, că este greu să descoperim alte mituri care să-l aibă ca protagonist, în afară de mitul olimpian al creației, în care Uranus este castrat de fiul său Chronos pentru a o salva pe Geia, soția sa, de noi sarcini. Ne amintim că acesta este și mitul nașterii Afroditei care s-a întrupat din valurile mării amestecate cu materia seminală a lui Uranus în locul unde Chronos azvârlise organele genitale ale tatălui său. Episodul acesta violent marchează și pierderea de către Uranus a rolului de conducător al lumii, rol preluat acum de Chronos. Să nu uităm nici de blestemul pe care Uranus îl aruncă asupra progeniturii sale, acela de a avea o soartă identică și de a fi răsturant de pe tron de propria-i odraslă, blestem care s-a împlinit, în ciuda strădaniei lui Chronos de a-l evita.

Uranus sau Ouranos, este un zeu străvechi, datând dintr-o perioadă mult anterioară culturii grecești. Să vedem care este, cel mai probabil, originea lui.

În organizarea socială matriarhală, rolul de cap al familiei îi revenea mamei sau celei mai vârstnice dintre femei iar descendența și relațiile erau evaluate pe linie feminină, de aceea în sistemul religios arhaic nu existau nici zei și nici preoți. Ființa supremă era Marea Zeiță sau Mama Pământ, care era slujită de un număr de preotese, la început în grote, lângă ape sau în crânguri. Este posibil ca rolul bărbatului în procreare să nu fi fost încă pe deplin înțeles, conceperea copiilor fiind atribuită vântului, consumului unor fructe sau înghițirii accidentale a unor insecte. Marea Zeiță, în ipostaza ei de Lună vizibilă pe cer, purta numele Eurinome, care se traduce prin Atotrătăcitoarea. În mitul olimpian al creației, așa cum îl redă Hesiod în Theogonia, Mama Pământ sau Gaia / Geia a apărut spontan, din Haosul primordial. În timp ce dormea, ea l-a născut pe Uranos, fiul ei care îi va deveni și soț. De îndată ce a apărut, el a lăsat să cadă o ploaie roditoare peste trupul mamei sale iar ea a început să dea viață ierbii, florilor, copacilor, animalelor. Tot din această ploaie inițială s-au format râurile, lacurile și mările, căci apa a umplut toate spațiile goale. Acest mit patriarhal al lui Uranus a fost inclus în sistemul religios al vechilor greci. Uranus a devenit sinonim cu Cerul, câștigându-și poziția de Tată Primordial, prin identificarea cu zeul pastoral Varuna din panteonul arian. Această legătură cu mitologia vedică este contestată de Georges Dumezil, savantul francez specializat în lingvistică și mitologie comparată, dar am considerat că merită a fi amintită.

Numele grecesc, Ouranos, ar mai putea fi o formă masculină derivată din Ur-ana, care se traduce prin ”zeul/zeița vânturilor”, ”zeul/zeița verii” sau ”zeul/zeița munților”. Căsătoria dintre Uranus și Mama Pământ este consemnarea mitică a unei invazii timpurii a triburilor elene în nordul Greciei, care permite poporului lui Varuna să pretindă că el a fost cel care a dat naștere populației autohtone, ca fiu al Pământului Mamă. Există o variantă a mitului în care Pământul și Cerul s-au despărțit, fiind părți antagoniste ale unui conflict ireconciliabil, lucru ce poate face referire la ciocnirea dintre organizarea socială matriarhală a localnicilor, și cea patriarhală a triburilor elene cuceritoare.

Miturile Orfice prezintă diferit crearea lumii. La începuri a existat doar Întunericul iar din Întuneric a apărut Haosul pentru ca, apoi, din unirea acestora să se nască Noaptea, Ziua, Erebos și Aerul. Pământul Mamă, Cerul și Marea au fost concepute în unirea Aerului cu Ziua.

Mai dăinuie o legendă în care Zeița sau Zeul a tot ce este, oricare ar fi fost ea sau el, s-a ivit brusc din Haos și a despărțit pământul de ceruri, apele de pământ și aerul de deasupra de cel de dedesubt. A pus toate elementele în ordine, a împărțit pământul în regiuni – fierbinți, calde, temperate și reci, a modelat formele de relief, a creat vegetația și animalele iar deasupra întregului a așezat bolta cerească precum o cupolă rotitoare presărată cu stele. După ce a atribuit câte un punct cardinal celor patru vânturi, a așezat pe cer Soarele, Luna și cele cinci planete cunoscute în acele vremuri.

Uranus era prea vechi și prea vast pentru a fi tratat ca un zeu oarecare. El nu avea nevoie de temple deoarece era vizibil și perceptibil peste tot. Nu avea o sărbătoare anume deoarece nu i se putea atribui doar un moment, un loc sau un eveniment. Era omniprezent.

În mitologia romană îl regăsim sub numele de Caelus dar pentru romani el era doar un zeu minor.

Uranus este numele primit de cea de-a șaptea planetă de la Soare, în sistemul nostru solar. A fost prima planetă descoperită în epoca modernă, pe 13 martie 1781, de către William Herschel. Deoarece în condiții de vizibilitate bună ea poate fi reperată pe cer cu un ochean, este foarte posibil să fi fost văzută de strămoșii noștri dar să fi fost considerată o stea. Este a treia ca mărime dintre cele nouă planete iar constituția ei este asemănătoare cu cea a lui Neptun care este tot un gigant de gheață. Ca și celelalte planete gigant, Uranus are un sistem de inele, un câmp magnetic și sateliți, 27 la număr, cei mai mulți dintre ei fiind numiți după personaje ale lui William Shakespeare. (Un articol foarte frumos pe această temă, Sateliții lui Uranus – un tărâm de basm și poezie, semnat de Mihaela Dicu, a fost publicat în Revista Astrele, pe 22 septembrie 2016. Uranus se distinge între celelalte planete prin aceea că axa lui de rotație este înclinată la 98 de grade față de orbită, cu alte cuvinte aproape că se rostogolește de-a berbeleacul în mișcarea lui circumsolară. Polii îi sunt plasați acolo unde la celelalte planete se află ecuatorul. Un alt aspect specific este frigul extrem care se înregistrează în atmosfera lui, cu o temperatură minimă de -224 grade Celsius. O zi uraniană durează 17 ore iar o rotație în jurul Soarelui se încheie în 84 de ani.

În astrologia mundană, Uranus reprezintă situațiile sau circumstanțele nesigure, instabile, explozive și periculoase. Revoluțiile, anarhia, mișcările de stradă spontane, atacurile teroriste au legătură cu activarea acestei energii eruptive și greu de stăpânit. Tensiunile politice, curentele și teoriile extremiste, ruperea unor alianțe sau proclamarea independenței unor regiuni pot fi puse în corelație cu Uranus, la fel ca erupțiile vulcanice sau cutremurele de pământ.

Astrologia medicală îi atribuie coordonarea sistemului endocrin și a amigdalei care face parte din sistemul limbic al creierului. Sistemul limbic este responsabil pentru procesarea emoțiilor, inclusiv pentru detectarea fricii și pregătirea corpului nostru cu un răspuns de urgență. O serie de probleme psihice, de la stres la sindromul ADHD, sunt asociate cu un Uranus complicat plasat în horoscop iar bolile apărute din senin, cu simptome ciudate, la fel.

Pe Uranus în poziții puternice îl găsim în hărțile natale ale unor revoluționari (de exemplu la Che Guevara, Uranus este pe Ascendent, la Fidel Castro, este pe Mijlocul Cerului, la Robespierre, este în Casa I, La Leon Troțky de asemenea, în casa I), ale unor savanți avangardiști (Nikola Tesla – Uranus în Casa I, Robert Oppenheimer – Uranus în Casa a VII-a, Marie Curie – Uranus în Casa a VII-a în trigon cu Soarele) sau ale unor personalități ieșite din comun, care s-au distins printr-un fel de-a fi nonconformist și prin realizări excepționale în domeniul lor de interes: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Kurt Cobain, Scarlett Johansson, Bill Gates, John Lennon, Maica Tereza, Isaac Newton, Alistair Crowley etc. Și lista ar putea continua… Imaginația fabuloasă a lui Charles Lutwidge Dodgson, matematician și scriitor rămas în istoria literaturii universale sub numele de Lewis Caroll (Soare conjunct Uranus, în Vărsător), autorul minunatei și uranienei cărți ”Alice în Țara minunilor”, maniera unică de a picta a lui Jackson Pollock (Soare conjunct Uranus, în Vărsător), fanatismul lui Nicolae Ceaușescu (Soare conjunct Uranus și Venus retrogradă, în Vărsător) toate descriu personalități care ies în evidență și se impun tocmai datorită felului în care energia lui Uranus este exprimată prin ele. Îndrăzneală peste limite, autenticitate și egoism, plăcerea de a se juca cu focul, tensiune psihică, viziune la scară universală, cam acestea sunt trăsăturile specifice celor ce stau sub semnul lui Uranus.

Iată și exemplele pe care vi le propun pentru astăzi.

W. Axl Rose, vocea inconfundabilă a legendarei trupe a anilor ‘80, Guns N’ Roses, s-a născut pe 6 februarie 1962 (ora necunoscută), în orașul Lafayette din statul Indiana.

Povestea lui de viață este ieșită din comun și cum altfel ar putea fi, ținând cont de faptul că ne este descrisă de o hartă natală în care șase planete se află în Vărsător? Mama lui avea doar 16 ani atunci când l-a adus pe lume și, după ce tatăl lui biologic i-a părăsit pe când el avea doar trei sau patru ani, ea s-a recăsătorit cu un bărbat pe care Axl l-a crezut tatăl său real până a împlinit 17 ani. În ciuda religiozității fanatice a părinților și a moralei stricte pe care o propovăduiau, Axl a fost abuzat fizic de tată și sexual de o mătușă a sa, pe când era încă foarte mic. Mai târziu, unul dintre psihiatrii care l-au evaluat în arestul poliției, unde ajungea destul de des în adolescență, a observat inteligența remarcabilă a băiatului. Axl însă nu a urmat sfatul acestuia de a studia, deoarece el alesese deja să își facă un nume în muzică. În 1985 înființează trupa Guns N’ Roses, alături de care a cunoscut gloria. În mod curios, după ce au ajuns pe culmile succesului, Axl Rose a încetat să mai consume orice fel de drog, în ciuda imaginii de depravare pe care trupa o proiecta în public. Ultimul concert Guns N’Roses din turneul Use Your Illusions are loc în iulie 1993, la Buenos Aires. În luna noiembrie, Guns N’ Roses au lansat albumul The Spagetti Incident în care, fără să știe colegii lui, Axl Rose a inclus o piesă ascunsă, compusă de criminalul Charles Manson, Rose intenționând de fapt să transmită un mesaj fostei sale iubite. A urmat un imens scandal iar formația a fost obligată să doneze toate drepturile de autor fiului uneia dintre victimele lui Manson. Am relatat și acest episod inedit pentru a înțelege mai bine personalitatea lui Rose, care nu ținea cont de nimeni și de nimic atunci când vroia ceva. Și viața personală i-a fost la fel de zbuciumată ca și cariera artistică, el făcând alegeri și schimbări neașteptate în ambele. Este diagnosticat cu tulburare maniaco-depresivă, la 26 de ani. La începutul anilor 1990, Rose a devenit un împătimit al medicinei homeopatice și a început să facă în mod repetat terapie prin regresie în viața anterioară. Și-a mărturisit amintirile despre felul cum a fost abuzat sexual de tatăl biologic, ceea ce i-a oprit maturizarea emoțională la vârsta de doi ani. „Când oamenii zic de Axl Rose că este un copil de doi ani, nu se înșală”, afirma el într-un interviu.

Stellium-ul de șase planete în Vărsător ne indică excentricitatea și bizareriile lui Axl Rose, imensa lui nevoie de independență și magnetismul pe care îl exercită. Saturn, stăpânul tradițional al zodiei, se află în domiciliu și este conjunct cu Marte, ceea ce indică ascensiunea dinamică în carieră. Uranus, stăpânul modern al Vărsătorului, este în Leu și în recepție mutual cu Soarele. Acest Uranus îl poate simboliza și pe tatăl biologic, care a dispărut foarte devreme din viața lui Axl, și abuzurile trăite. Luna sensibilă din zodia Pești, în opoziție cu Pluto, redă atât talentul artistic cât și vulnerabilitatea sa emoțională. Neptun din Scorpion, în cuadratură cu toate planetele din Vărsător, transmite, pe de-o parte, spiritul rebel al artistului, inspirația și viziunile sale intense iar, pe de altă parte, contradicțiile și conflictele interioare. Aspectele de trigon și sextil pe care Neptun le realizează cu Luna și cu Pluto ajută la atenuarea opoziției dintre acestea prin creativitate.

Cei născuți la începutul lunii februarie 1962, când în Vărsător s-au adunat șase sau chiar șapte planete, atunci când a traversat și Luna această zodie, au parte de hărți natale impresionante, cu un marcaj extrem de intens pe Vărsător. Și, într-adevăr, putem da numeroase exemple de personalități unice care au venit pe lume în acest interval. De dragul cercetării, vă prezint un posibil horoscop al unui Antihrist, anunțat de astrologul și mediumul Jeane Dixon. Ea spunea că în data de 5 februarie 1962, îndată după ora 7 dimineața, se va naște în Egipt, la Al-Bashra, un profet a cărui viziune va atrage mulțimi de adepți, în întreaga lume, și care va răsturna rânduielile lumii.

Posibil horoscop al unui Antihrist, anunțat de astrologul și mediumul Jeane Dixon

Dacă ne uităm la harta năucitoare pe care ar fi avut-o acest personaj, am fi tentați să spunem că ar fi avut puterea de a iniția și de a conduce o astfel de revoluție. Probabil că ar fi fost înzestrat cu un magnetism imposibil de ignorat; charismatic și convingător, ar fi putut mobiliza mase largi de oameni pe care i-ar fi dirijat în direcția dorită de el. Din fericire, o astfel de prezență reală nu a fost semnalată, cel puțin până acum.

Pentru a încheia într-un registru pozitiv, îl aduc în atenția voastră pe David Bowie, nativ Capricorn, născut pe 8 ianuarie 1947, la ora 9:00, în Londra, cu o latură uraniană extrem de pronunțată și activă.

Bowie este unul dintre artiștii care au fost capabili să se reinventeze de mai multe ori în carieră, să-și schimbe nu doar stilul ci și înfățișarea și modul de exprimare prin artă. A fost mim, designer de modă, model, compozitor, interpret, poet, artist plastic și actor de film. Multă vreme aspectul lui androgin a contrariat dar a și trezit pasiuni. A inspirat generații întregi de creatori, a fascinat publicul și a rămas un model de profesionalism. Să ne amintim că a jucat în ”The man who fell to Earth”/Omul care a căzut pe Pământ, și-a creat un alter ego numit Ziggy Stardust / Ziggy Praf-de-stele și a compus cântecul ”The man who sold the world” / Omul care a vândut lumea.

Cu Ascendentul în Vărsător și Uranus în Casa a cincea, cu mult foc în hartă, cu Neptun sub stăpânirea Venerei, David Bowie a strălucit și a uimit lumea cu o carieră întinsă pe mai mult de cinci decenii. Acesta este un mod de a întrupa energia uraniană în forma ei cea mai elevată: nu anarhic, ci neobosit Creator!

În episodul următor îl vom avea ca invitat pe Poseidon / Neptun.

TEODORA MUTH,
vicepreședinte AAR și redactor-șef adjunct Astrele

Despre Dora

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close