Alchemy. Prima reacție de fuziune nucleară
Fuziunea nucleară: o reacție prin care două particule se unesc și devin una. În teorie, doi nuclei ușori se combină și dau naștere unui nucleu mai greu. Cum masa rezultată este mai mică decât masa inițială a celor doi, diferența se transformă în energie. Și e cam uriașă.
Fuziunea asta se întâlnește în Soare (și în alte stele), unde nucleii de Hidrogen se combină și dau naștere la Heliu (fuziune), cu o imensă descărcare energetică, pe care noi o percepem sub forma luminii și a căldurii.
Asta știe toată lumea. Ceea ce nu prea știm, sau trecem cu vederea, este că în organismul nostru au loc mereu astfel de procese, în care elementele de bază se combină și dau naștere altor elemente. E alchimie pură acolo; de aceea Fecioara este asociată, deseori, cu procese alchimice (digestia).
Este motivul pentru care am bănuit un Ascendent în Fecioară al momentului când cei de la LLNL (Lawrence Livermore Național Laboratory) au realizat două lucruri majore: fuziunea nucleară și obținerea ei cu o implicare energetică mai mică decât energia obținută. Practic, au investit un Leu și au obținut doi.
Momentul are loc în data de 5 decembrie 2022, imediat după ora 1 noaptea (așa zic ei). Eu am ales 01:05, cu Ascendentul momentului la gradul 29 Fecioară. Mercur și Pluton: cele mai mici planete din sistemul solar. Mercur pare că stă prost, e în exil, vai de mama lui. Dar nu-i așa: este nocturn (apune după soare), în hartă nocturnă, împreună cu Soarele, sub orizont. Apoi, e în domiciliul unei benefice (Jupiter), văzut de acesta (careu) și în preajma celeilalte benefice, Venus. Și e fix pe Fundul Cerului, o demnitate accidentală deloc de neglijat.
Planetele care stau cel mai bine în hartă sunt: Luna (în hayz și exaltare, casă bună), Jupiter și Saturn (aflați în propriile domicilii, în mers direct).
Unde vreau să ajung, dincolo de limbajul de lemn al citirii unei hărți: Luna este foarte puternică. Poate cea mai puternică. Iar Luna este împreună cu Uranus și cu Nodul Nord. Și ea reactualizează tema centrală a anului 2022: marea conjuncție din Taur, un semn al resurselor. Am simțit-o și spus-o de multe ori: bătălia pe resurse, acum, se dă mai ales în sectorul energetic. Idealul (foarte posibil) este de a se obține energie ieftină, aproape gratis. Iar aceasta nu mai este o utopie. Când am văzut implicarea lui Uranus, în Taur, cu Nodul Nord și careul cu Saturn, din Vărsător, mi-am zis: gata! E cu energii noi, neconvențional.
În acest sens, anunțul DOE[1]Department Of Energy, USA, din 13 decembrie, nu m-a mirat deloc. El vine în contextul unui alt proiect, mai puțin cunoscut: ITER. Este un proiect de construire a unei centrale atomice de fuziune nucleară, undeva în Franța, la Cadarache.
Proiectul are două date principale:
- anul 1985, când președinții URSS, Franței și SUA au stabilit, de comun acord, să lucreze la un proiect comun de utilizare a fuziunii nucleare în scopuri pașnice. (Bombe cu fuziune nucleară mai fuseseră experimentate, din 1954).
- 24 octombrie 2007, când acordul ITER a fost semnat[2]https://fusionforenergy.europa.eu/the-story-so-far/
Ceea ce vedem, nu ne miră: în 1985, Nodul Nord este tot în Taur, la Nodul Sud găsim o conjuncție Saturn – Pluton (uite că e bună la ceva și conjuncția asta, cu tot cu Nodul Sud), Uranus este fix peste poziția Soarelui, iar Jupiter peste Saturn (din harta LLNL – prima plasmă în condiții de laborator, 5 dec. 2022, hartă luată ca referință).
În 2007, avem Pluton fix peste Mercur al LLNL (sic), Jupiter este și el tot acolo, Neptun peste Saturn iar Uranus e în Pești, cu NN.
Ceea ce vreau să zic, fără alte deslușiri forțate, este că hărțile se leagă una cu alta. Așa cum hărțile națiunilor se nasc una pe alta (ex: harta României de la 1859 are legături cu 1877, 1918 șamd), la fel, harta unui astfel de eveniment nu este singulară, având legături de rudenie cu momentele istorice care o înconjoară.
Omenirea este, până la urmă, un organism. Neptun îl văd acum, încă o dată, în rol nu numai de dizolvant, ci și de unificator. Pluton joacă și el frumos, iar Uranus aduce libertate. Economică, energetică, financiară.
Hărțile vorbesc, sunt frumoase și aduc optimism pentru viitor. Un viitor pe care și noi, astrologii, avem datoria să îl încărcăm cu optimism, pentru că este, până la urmă, un viitor necreat și oamenii au demonstrat, uneori, că se poate.
ION HRISTESCU,
(aka Vrăjitoarea Electrică)
Special Guest Editor Astrele, vicepreședinte AAR (2012-2014)
Note
↑1 | Department Of Energy, USA |
---|---|
↑2 | https://fusionforenergy.europa.eu/the-story-so-far/ |