Peștii zburători – cei născuți pe cuspida Vărsător – Pești
”Poetul e un animal marin, care trăiește pe uscat și îi învață pe oameni să zboare” – Carl Sandburg
Ce ar putea avea în comun, la o primă vedere, Galileo Galilei, Nicolaus Copernicus, Kurt Cobain, Yoko Ono, Marin Sorescu, Michael Jordan, Nina Simone, John Travolta, Toni Morrison, Alan Rickman și Constantin Brâncuși? Mai nimic, nu-i așa? Și, totuși, acești semeni ai noștri sunt uniți printr-o calitate care îi face speciali, aceea că sunt, cu toții, ”poeți”! Afirmația mea poate părea hazardată dar țin la ea și am ca argument faptul că fiecare dintre ei și-a trăit sau își trăiește viața într-o stare de deschidere spre miracol, crezând în propria viziune, dând fiecărei zi a vieții lor valoarea unui act de creație, deși și-au pus amprenta asupra unor domenii atât de diferite. Când spun despre ei că sunt poeți mă gândesc că tuturor le este familară acea stare ce se naște din puterea de a vedea realitatea dincolo de limitele impuse de convingerile logice, științifice, ale epocii lor. Constantin Brâncuși, născut pe 19 februarie, spunea: ”Eu nu mai sunt al acestei lumi: sunt departe de mine însumi, desprins de propriul meu trup – mă aflu printre lucrurile esenţiale !” Am putea spune că această confesiune exprimă esența energiei cuspidei Vărsător – Pești, despre care vorbim astăzi.
Eliberat de influențele grele ale aspectului său feminin, de Pământ, din Capricorn, și avându-l alături pe Uranus cel rebel, în zodia masculină, de Aer, a Vărsătorului, Saturn face concesii rigidității care îl definește și permite înțelepciunii sale să se manifeste neîngrădită, să construiască raționamente care sfidează limitele momentului, atingând genialitatea. Uranus își oferă și el însușirile Vărsătorilor, recunoscuți ca fiind spiritele libere ale zodiacului, nonconformiști și îndrăzneți, excentrici insensibili la comentariile critice ale celor din jur. Pentru ei, este mult mai important să fie autentici și să spună, în maniera lor personală, ceea ce au de spus. Nu se tem să facă lucrurile ”altfel” și, aici, apelez din nou la un exemplu din viața lui Brâncuși, amintindu-vă felul cum a pornit el, în 1904, pe jos, spre Paris, ca să-și desăvârșească meșteșugul. Pentru el nu contau cei două mii de kilometri care îi stăteau în față ci doar ceea ce vedea la capătul acestui istovitor drum: împlinirea sa ca artist.
De la zodia vecină, Peștii, guvernată, tradițional, de Jupiter și, modern, de Neptun, nativii acestei cuspide capătă imboldul de a își dezvolta inspirația și credința, un aliat foarte important pentru că este vorba, în primul rând, de credința într-o misiune personală și într-o călăuzire divină pentru realizarea acesteia. Această călăuzire divină poate să aibă sau nu legătură cu credința religioasă. Fiind vorba de Pești, este posibil ca unii dintre nativi să fie persoane religioase dar nu este o condiție necesară pentru a percepe prezența sacrului în viața de fiecare zi. La ei, intuiția funcționează non stop și, uneori, le este greu să facă diferența între propriile idei și cele venite ”de nicăieri”, ca niște telegrame de la ”centru”.
Cei născuți pe această cuspidă foarte senzitivă pot simți viața și experiențele de care au parte ca pe o binecuvântare dar și ca pe o pedeapsă sau penitență, simultan. Aflându-se sub stăpânirea celor doi giganți ai sistemului solar, Jupiter și Saturn, nativii par uneori prea mărunți pentru a se împotrivi forțelor generate de cele două planete, ei devenind simple instrumente prin care influențele astrale se manifestă în propriul lor destin. Așa l-am putea vedea pe Kurt Cobain, care s-a sinucis la 27 de ani, pe 8 aprilie 1994. Din jurnalul său, în care scria des, putem contura profilul psihologic al unui om frământat, depresiv și sensibil. Într-una din zile, Cobain scria: ”Ceilalți râd de mine pentru că sunt diferit; eu râd de ei, pentru că sunt cu toții la fel.”
Ne confruntăm, pe cuspida Vărsător – Pești, cu două mari provocări: prima este a limitelor pe care acești nativi își propun să le anihileze, să le transceandă sau să le ignore și a doua, cea a loialității față de propria identitate. Expansiunea interioară, pe care unii dintre ei au trăit-o sau o trăiesc, se poate transpune și într-o distanțare sau pierdere de sine, așa cum scrie Marin Sorescu, într-una din minunatele sale poezii: “Uneori uit unde mă aflu şi zâmbesc aşa, fără motiv. Câteodată sunt vesel. Vesel de tot. Pentru că uit de mine. Mă pierd pe undeva, în vreun loc depărtat, cum ai uita o carte pe fereastră.” Pentru un artist, starea aceasta este similară transei generative, creative. La fel, poate, și pentru un om de știință este acea stare de conștiință în care concluziile sau soluțiile căutate îndelung apar ca din vis, de nicăieri. Dar, pentru cei neînzestrați cu astfel de daruri, această energie poate fi tulburătoare deoarece ei se simt copleșiți de senzații și gânduri al căror sens ei nu îl pot înțelege. Nu de puține ori aceștia pot deveni resemnați, deprimați sau, pur și simplu, mânioși pe lume.
Să vedem și câteva hărți natale care aparțin unor personalități celebre născute în intervalul de cuspidă 15 – 21 februarie.
Să începem cu celebrul astronom și cosmolog Nicolaus Copernicus, născut pe 19 februarie 1473, la Torun, în Regatul Poloniei, matematician și economist, preot și prelat catolic, care a dezvoltat teoria heliocentrică a sistemului solar. În tratatul său, Copernic reia o veche ipoteză heliocentrică, deja formulată de filosofii pitagoreici, și descrie cele trei tipuri de mișcări ale Pământului: în jurul propriei axe, în jurul Soarelui și în raport cu planul eliptic. Copernic a fost nu doar fondatorul astronomiei moderne, ci și inițiatorul primei revoluții științifice. El a dovedit inconsistența teoriei geocentrice a lui Ptolemeu, demonstrând că Pământul este o planetă ca toate celelalte, dând prin asta o lovitură puternică teoriilor mistice despre existența unei lumi cerești deosebite de lumea pământeană. Impactul teoriei sale asupra sistemului de gândire medieval a fost imens. Biserica l-a condamnat pentru erezie și scrierile sale au fost interzise. Ideile sale nu erau doar avangardiste ci puneau în pericol supremația doctrinelor biblice și religioase, gnoza Bisericii riscând să fie îngenuncheată de legile științifice.
Având Soarele în Pești, în trigon cu Uranus și cu Neptun din Scorpion și casa a treia, el se simțea mânat să comunice adevăruri neobișnuite care, celor din jur, li se păreau fantasmagorii. Mercur, stăpânul Ascendentului în Fecioară, este amplasat în zodia intuitivă a Peștilor, în timp ce stăpânul Peștilor, Jupiter, dispozitor al Soarelui și al lui Mercur, se află în zodia curioasă și vizionară a Săgetătorului, propriul domiciliu, poziție care îi sporește forța. Cu Pluto în Fecioară și casa întâia, în opoziție cu Soarele, Copernic nu pare a fi omul compromisurilor. Din contră, el se exprimă cu patos, convins de validitatea teoriei sale și asumându-și consecințele propriilor afirmații. Aspectele conflictuale pe care Pluto le realizează cu Soarele și cu Saturn atestă rezistența sa în fața autorităților.
Aproape o sută de ani după nașterea lui Nicolaus Copernicus, vine pe lume Galileo Galilei, pe 16 februarie 1564, la Pisa, în Italia. Steven Hawking spunea: „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne.” După anul 1610, când a început să susțină public teoria heliocentrică, a întâmpinat o puternică opoziție din partea clerului, fiind denunțat Inchiziției la începutul anului 1615. La catedra Universității din Padova, a ținut primele conferințe în care se îndrepta ferm împotriva teoriilor antice. Deși la acea vreme a fost achitat de orice acuzație, Biserica catolică a condamnat heliocentrismul ca fiind „fals și contrar Scripturii” în februarie 1616 iar Galileo a fost avertizat să-și abandoneze opiniile, lucru pe care el l-a acceptat, într-o primă fază. După ce, mai târziu, și-a apărat din nou părerile în celebra sa lucrare, Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii, publicată în 1632, a fost judecat de Inchiziție, găsit „vehement suspect de erezie” și obligat să-și retracteze afirmațiile. Și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu.
În horoscopul său, găsim un stellium de patru planete – Soare, Mercur, Venus și Pluto – în Pești și casa a VIII-a, care indică preocuparea sa pentru planurile nevăzute, profunde, pe care le abordează cu o minte intuitivă dar și investigatoare. Ascendentul din Leu este foarte binevenit într-o hartă al cărei element dominant este Apa, deoarece îi aduce curajul și determinarea necesare pentru a-și înfrunta contestatarii. Nu întâmplător, latura sa de Vărsător se manifestă tocmai în relațiile cu dușmanii vizibili. Probabil era perceput de aceștia ca un exponent perfect al zodiei: excentric, nesupus, imprevizibil, având un tip de inteligență care scăpa indivizilor comuni, fiind cu mult înaintea epocii în care trăia.
Apropiindu-ne de timpurile noastre, vă supun atenției o personalitate controversată dar foarte influentă: Yoko Ono, născută pe 18 februarie 1933, în Tokyo.
Biografia sa cuprinde un lung șir de evenimente atipice, de la repetatele schimbări de domiciliu între Japonia și Statele Unite, la cele două mariaje eșuate, o internare într-o clinică de psihiatrie, implicări în diverse proiecte artistice avangardiste și de activism social. Înainte de a-l întâlni și fermeca pe legendarul John Lennon, membru fondator al trupei Beatles, nu era foarte cunoscută marelui public. Alături de John Lennon, însă, a devenit celebră. Au criticat împreună, foarte vehement, intervenția americană din Vietnam, cântecul Give Peace a Chance compus de Lennon în acest scop, devenind ulterior un manifest pentru pace, la nivel mondial. Se spune că Yoko Ono ar fi fost cauza principală care a provocat destrămarea trupei Beatles, ea întreținând neînțelegerile dintre Lennon și Paul McCartney, neînțelegeri pe care, în cele din urmă, nu le-au mai putut depăși.
În harta sa natală, găsim o casă a cincea foarte populată, care găzduiește Soarele, Mercur și Nodul Nord lunar, situate toate în Pești, și pe Venus care se află în Vărsător, aproape de cuspidă și de Saturn, în domiciliu. Trăsăturile nativului de cuspidă sunt foarte evidente și în acest caz, mai ales că Venus, stăpâna Ascendentului, din Balanță, se află în Vărsător iar Uranus, guvernatorul modern al zodiei este în casa a șaptea, a relațiilor, realizând și un trigon cu Luna din Săgetător, zodie care are același stăpân ca Peștii, pe Jupiter. Luna este o planetă focar în acest horoscop, fiind parte din nu mai puțin de șapte aspecte. Stăpânul Soarelui, Jupiter, retrograd și în detriment, în Fecioară și în casa a XII-a, conjunct cu Marte și cu Neptun, ar putea fi un indiciu pentru jocurile de culise în care Yoko Ono a fost implicată și pentru maniera ei de a se impune din umbră.
Kurt Cobain, născut pe 20 februarie 1967, în Aberdeen, Washington, a fost idolul unei generații, ca lider al trupei Nirvana și portavoce a celor care credeau în valorile artei underground: sinceritatea și intimitatea, promovarea dorinței de libertate și exprimare creativă, aprecierea creativității. Din păcate, viața lui personală a fost dezastruoasă, mai ales după ce a început să consume droguri și alcool și după ce a intrat în relația cu Courtney Love, cea care i-a devenit soție. S-a considerat mereu un neînțeles, susținând că mesajele cântecelor sale nu sunt corect recepționate de public. Era foarte sensibil iar divorțul părinților săi, petrecut atunci când el avea doar șapte ani, l-a marcat pentru toată viața. Își descria stările de tristețe și de depresie în desene și în notele din jurnalul personal. S-a sinucis cu o armă de foc în 1994.
În harta sa natală, observăm absența elementelor masculine, Foc și Aer. Toate planetele sunt situate în zodii feminine, marea lor majoritate în zodiile de Apă, descriind natura lui foarte sensibilă și emotivă. Alături de Soare, în zodia Peștilor se mai află Venus, Marte și Saturn, guvernatorul tradițional al Vărsătorului. Iar alături de Luna puternică din Rac, în domiciliu, stă și Jupiter, aflat în exaltare aici. Marte este în domiciliul său nocturn, în Scorpion, la fel ca Neptun, guvernatorul modern al Peștilor. Ascendentul în Fecioară nu aduce forța de care are avea nevoie pentru a-și susține structura fragilă emoțional, ci adaugă neliniște și o tendință spre pesimism, mai ales că tocmai pe Ascendent sunt amplasate Uranus și Pluto, planete care ne trimit la căderea psihică și depresie. Acest Uranus, guvernator modern al Vărsătorului, situat pe Ascendent, accentuează trăsăturile specifice zodiei în personalitatea lui Kurt Cobain.
Cum aș putea încheia explorarea cuspidei Vărsător – Pești fără a aminti două personalități extraordinare, doi români care manifestă la superlativ trăsăturile specifice cuspidei. Este vorba despre poetul Marin Sorescu și despre sculptorul Constantin Brâncuși, născuți amândoi pe 19 februarie, primul în 1936 cel de al doilea în 1876.
Deoarece spațiul acestui articol nu ne permite o analiză detaliată a hărților natale, vă transmit esența energiei cuspidei Vărsător – Pești așa cum o ”modelează” Marin Sorescu în poemul O să plouă: ”O să plouă / Își zice Dumnezeu, căscând, / Și privind la cerul fără pic de nor, / Mă cam încearcă reumatismul / De vreo patruzeci de zile și patruzeci de nopți. / Ehe, se strică vremea! / Noe, mă Noe, / Ia vino până la gard să-ți spun o vorbă.”
Pe Constantin Brâncuși îl celebrăm pe 19 februarie, declarată Ziua Brâncuși. El s-a născut în comuna gorjeană Hobița, într-o familie de țărani. Geniul său l-a mânat spre Paris, centrul artistic și cultural al lumii de la începutul secolului trecut. Atelierul său, care se păstrează ca muzeu în inima Orașului-Lumină, atrage și astăzi mulțimi de vizitatori, fascinați de formele uimitoare create în piatră, metal, lemn, de genialul sculptor.
Din păcate, nu se cunoaște ora nașterii lui, de aceea am folosit harta solară, pentru exemplificare.
Cu două planete în Pești, Soarele și Saturn, și patru planete în zodia venusiană a Taurului, Luna, Marte, Neptun și Pluto, există multă energie feminină, artistică, în harta sa. Dar îi vedem și pe Mercur în Vărsător, nonconformist, neobosit și plin de idei neobișnuite, și pe Uranus în Leu demonstrând originalitate, dorința de a depăși canoanele, de a exprima lucruri străvechi în forme noi, nemaîntâlnite. O vedem și pe Venus, înflăcărată, în zodia Berbecului, în trigon cu Uranus și în sextil cu Mercur, acestea din urmă fiind în opoziție. Prin talentul, pasiunea și forța acestei Venus, el reușea să dea formă concretă viziunilor sale inspirate.
Voi încheia tot citându-l pe Brâncuși: ”Nu putem să-L ajungem niciodată pe Dumnezeu, însă curajul de a călători spre El rămâne important.” Cei născuți pe cuspida Vărsător – Pești vin cu acest curaj de a călători spre Dumnezeul lor personal, fie că acesta este o nouă ordine a universului, o stare, un poem sau Coloana Infinitului.