CaleidoscopSerial: Născuți la granița dintre zodii (T. Muth)Teodora Muth

Nu aspir să devin un om bun, aspir să devin un om întreg – cei născuți pe cuspida Scorpion ─ Săgetător

René Magritte, La Clairvoyance (1936)

Îmi amintesc de o jucărie care îmi era tare dragă în copilărie, un caleidoscop, un mic cilindru din plastic pe care îl puneam la ochi, ca pe o lunetă, pentru a mă lăsa surprinsă apoi de magie: imaginea inițială, compusă din multe pietricele multicolore, se transforma atunci când îl roteam și auzeam pietricelele zornăind, așezându-se într-un alt model, neașteptat dar la fel de frumos. Niciodată nu știam ce urma să văd la următoarea răsucire a cilindrului, de aceea această jucărie nu mă plictisea niciodată. Ceva asemănător se petrece atunci când studiem intervalale de cuspidă ale zodiacului: calitățile unei zodii, așa cum le cunoaștem din cărți, sunt gata să devină altceva când interferează cu cele ale zodiei învecinate. Pe cuspida Rac ─ Leu ne putem pomeni în fața unui Rac solar sau a unui Leu timid, de exemplu.

În cazul cuspidei Scorpion-Săgetător, adică din 18 până în 24 noiembrie, calitățile contradictorii ating un maxim, Scorpionul fiind exponentul lumii interioare, profunde și întunecate, în timp ce Săgetătorul, stăpânit de Jupiter în esența sa masculină, de foc, este acel aspect din noi care își dorește cu ardoare să ascensioneze, să-și depășească instinctele primare, grosiere, și să se bucure, asemenea unui copil oarecum iresponsabil, de toate experiențele posibile, care îl ajută să crească. Scorpionul reprezintă ceea ce considerăm a fi latura noastră de umbră, natura noastră răzbunătoare, ascunsă, însetată de putere și control, care este stăpânită de un Marte nocturn, feminin, și de Pluton, în timp ce Săgetătorul reprezintă latura noastră gregară dar și angajată în propria dezvoltare. Energia Scorpionului este concentrată pe cunoașterea, fixarea și stăpânirea emoțiilor, pe când cea a Săgetătorului este fluidă, căutându-și mereu noi forme de manifestare. 

Combinațiile posibile între aceste două moduri, diametral opuse, de manifestare a energiei vitale au ca rezultat personalități seducătoare, așa cum sunt actrițele Bo Derek (20 noiembrie), Meg Ryan (20 noiembrie), Jodie Foster (19 noiembrie), Jamie Lee Curtis (22 noiembrie) și Scarlett Johansson (22 noiembrie) sau actorul Mark Ruffalo (22 noiembrie), creatori care își lasă amprenta în artă, precum islandeza Bjork (21 noiembrie) și finlandezul Ville Valo (22 noiembrie) în muzică, Andre Gide (22 noiembrie), Selma Lagerlof (20 noiembrie) și Margaret Atwood (18 noiembrie) în literatură, Dora Maar (22 noiembrie) în artele vizuale/fotografie, Calvin Klein (19 noiembrie) în modă și extraordinarul René Magritte (21 noiembrie) în pictură. Întâlnim și câțiva oameni politici marcanți care aparțin acestei cuspide, de la proapăt-alesul președinte al Statelor Unite, Joe Biden (20 noiembrie), la controversatul președinte venezuelean Nicolas Maduro (23 noiembrie), neuitând să menționez și două personalități care au scris istorie – Charles de Gaulle (22 noiembrie) și Indira Gandhi (19 noiembrie). Am găsit și doi magnați ai mass media printre acești nativi, născuți amândoi pe 19 noiembrie: Larry King, faimosa gazdă a unui popular talkshow american, și Ted Turner, fondatorul CNN. Hiram Bigham, istoricul american care a descoperit uimitoarea fortăreață a incașilor, Machu Picchu, era născut pe 19 noiembrie iar Edwin Hubble, cel care a deschis noi porți spre observarea universului, demonstând existența altor galaxii în afara Căii Lactee, era născut pe 20 noiembrie. Pe această panoplie eclectică își are locul și Ted Bundy, născut pe 24 noiembrie, la finalul intervalului; el a fost un personaj sinistru, un ucigaș în serie care a mărturisit comiterea a 30 de crime, numărul real al femeilor care i-au căzut victimă fiind imposibil de aflat.

Dar mai avem un exemplu care nu poate fi omis, care ilustrează perfect profilul acestei cuspide: Mickey Mouse! Șoricelul supererou, îndrăgit de toți copiii acestei lumi, s-a născut pe 18 noiembrie 1928. Anul acesta îi serbăm cea de a 92-a aniversare, așadar. În filmul „The Sorcerer’s Apprentice” / „Ucenicul vrăjitor”, Disney îi oferă lui Mickey Mouse o partitură care se potrivește mănușă cuspidei Scorpion ─ Săgetător: Mickey Mouse este învățăcel într-ale magiei și trebuie să treacă prin mai multe teste dar, din dorința de a-și rezolva ușor problemele și dintr-o curiozitate nestăvilită, el pune în mișcare niște forțe care îl depășesc și care, apoi, îl controlează ele, până când, cu mare greutate, reușește să le potolească. Sigur că filmul este o fantezie dar cam așa li se întâmplă celor născuți la hotarul dintre Scorpion și Săgetător, care sunt atrași spre procesele transformatoare, spre risc și depășirea limitelor. În orice direcție, numai depășire să fie! Ei au optimismul și entuziasmul Săgetătorului dar pot fi inabordabili și ermetici precum Scorpionul. Deseori sunt realmente neînțeleși, cei din jur neștiind sub ce fațetă va apărea prietenul/iubitul/colegul lor: uneori amuzant, copilăros și jucăuș, de-a dreptul candid, iar alteori pătimaș, necruțător, incisiv și dominator. Acești nativi își pot folosi empatia pentru a câștiga încrederea celorlalți pentru ca apoi, când celălalt s-a convins de buna lor credință, ei să părăsească relația, de orice tip ar fi aceasta, fără regrete și fără remușcări, atrași de altcineva sau de altceva. Nu este vorba aici nici de superficialitatea specifică Gemenilor și nici de nevoia de spațiu personal a Vărsătorului. Ci este vorba de setea lor de a se cunoaște în totalitate (de parcă acest lucru ar fi posibil!), de nevoia lor de a înțelege deplinătatea propriei vieți și de asumarea propriului loc în lume. Titlul articolului, ”Nu aspir să devin un om bun; aspir să devin un om întreg.”, preluat din opera lui Carl Gustav Jung, redă întocmai această năzuință. Cu cât mai neobișnuite, mai solicitante și mai personale sunt experiențele din biografia unui nativ de pe această cuspidă, cu atât mai mulțumit este acesta. Putem identifica în multe cazuri o doză mare de egoism și egocentrism, rebeliune, nesupunere și chiar agresivitate (nu neapărat fizică dar și în forma ei fizică, dusă la paroxism – Ted Bundy) atunci când ne raportăm la evenimentele trăite de ei. Se observă, însă, și o capacitate profundă de a filozofa asupra sensului vieții și a stărilor de metamorfoză interioară prin care trec. Ei pot fi vizionari hotărâți să dea viață credințelor și valorilor lor personale sau indivizi incapabili să respecte vreo formă de autoritate. Intenși și fermecători, au o vitalitate remarcabilă și o mare forță de regenerare. Când manifestă spiritul înalt și neobosit al Săgetătorului, ei pot realiza lucruri mari, iar când manifestă nevoia de putere și control a Scorpionului ei pot deveni conspiratori sau proscriși.

În hărțile acestor personalități este semnificativă amplasarea planetelor Marte, Pluto și Jupiter, relațiile dintre acestea și relațiile dintre ele și planetele personale și/sau unghiurile principale ale horoscopului – Acendent, Mijlocul Cerului, Descendent și Fundul Cerului.

Imaginea pe care am ales-o pentru a însoți acest articol este un autoportret al lui René Magritte, intitulat La Clairvoyance / Clarviziunea. Ineditul și profunzimea acestei abordări sunt cutremurătoare, la fel ca întreaga operă a acestui artist suprarealist. Criticii de artă au numit suprarealism curentul artistic inițiat în Franța la începutul secolului XX, în care pictorii redau pe pânză ceva mai mult decât realitatea imediată – câmpul potențial al acestei realități, misterul ei și procesul prin care din câmp este aleasă o anumită alternativă pentru a se materializa. Clarviziunea, un autoportret de cuspidă Scorpion ─ Săgetător. Oare putea fi ea descrisă mai sugestiv într-o operă de artă plastică? 

Și, dacă vorbim despre René Magritte, vă invit să-i vedem harta natală.

Născut pe 21 noiembrie 1898, ora 7:30, la Lessines, în Belgia, el și-a descoperit calea încă din copilărie, începând să deseneze și să picteze de la 12 ani. Destinul îi este marcat de sinuciderea mamei sale, care s-a înecat într-un râu când el avea doar 14 ani. Își continuă însă studiile în arte plastice, devenind un foarte prolific artist, autor a circa o mie de tablouri încărcate de mesaje simbolice. René Magritte nu și-a cenzurat visele și viziunile ci, din contră, le-a așezat pe pânză pentru a-și împărtăși publicului privitor întrebările și înțelegerea vieții. Fiecare lucrare semnată de Magritte este o șaradă, precum întrebarea pusă de Sfinx lui Oedip. Înfiorarea pe care tablourile sale o trezesc în noi toți este semn că mesajul conținut în ele este universal,  derivat din misterul experienței de ființă umană.

 Horoscopul lui René Magritte ne aduce în față un nativ Scorpion cu Soarele situat pe ultimul grad al zodiei și în casa a XII-a, în conjuncție cu Ascendentul și cu Uranus, acestea două fiind situate în zodia Săgetătorului care mai găzduiește trei planete – pe Mercur, Venus și Saturn. Casa I-a, pe Săgetător, este foarte accentuată, indicându-ne importanța pe care o au trăsăturile acestui semn pentru el, trăsături foarte evidente în opera lui. Luna din Pești ne trimite atât la profunda lui sensibilitate cât și la povestea mamei, mai ales prin aspectele conflictuale pe care le realizează cu Soarele, cu Uranus, Saturn, Venus și Mercur din Săgetător dar și cu Pluto din Gemeni. O explicație pentru creativitatea prolifică a lui Magritte o oferă poziția Lunii în casa a III-a, a exprimării de sine și a talentului, precum și trigonul pe care îl perfectează cu stăpânul Ascendentului, Jupiter din Balanță, zodia artiștilor, și casa a XI-a. Mai ales că același Jupiter se află și într-un trigon benefic cu Neptun din Gemeni. Inspirația, creativitatea debordantă și curajul de a aduce în realitatea imediată viziunile și stările sale interioare – ca enigme de dezlegat sau ca răspunsuri la misterele deja dezvăluite – sunt darurile lui Magritte. Absența totală din hartă a elementului pământ  și dominația focului, a viziunii, redau funcția psihică dominată a lui Magritte, intuiția, iar amplasarea Lunii în Punctul Median Soare – Pluto, exprimă și sursa acesteia – aducerea în conștiință (Soarele) a conținuturilor inconștientului (Pluto).

Margaret Atwood este și ea o creatoare de lumi imaginare, prin talentul ei literar recunoscut și apreciat în toată lumea. S-a născut în Ottawa, Canada, pe 18 noiembrie 1939, la ora 17:00.

Viața ei a fost relativ liniștită, fără evenimente bulversante. Dar existența sa de scriitor este remarcabilă. A scris 18 romane, 18 cărți de poezie, 11 cărți de non ficțiune, nenumărate articole, cărți pentru copii și volume de proză scurtă, fiind răsplătită cu numeroase premii. Desfășoară o activitate intensă de activistă pe mai multe planuri, cum sunt emanciparea femeilor, drepturile animalelor, probleme de mediu și de politică. Multe dintre romanele sale au fost ecranizate, așa cum este Povestea cameristei, care a devenit un film de succes . Tema centrală în Povestea cameristei sunt anomaliile posibile dintr-un viitor destul de apropiat al omenirii.

Dacă analizăm harta sa natală, vedem Soarele în Scorpion și casa a VI-a, a muncii de zi cu zi, semnificând hărnicia și devotamentul ei față de profesie, Luna în Vărsător și casa a X-a, a carierei, conjunctă cu Marte, și Ascendentul în Gemeni. Acest Ascendent ne trimite la calitățile de povestitor ale Gemenilor iar Luna din Vărsător indică deschiderea spre lumile fantastice imaginate de Margaret Atwood cu multă ușurință. Neptun în casa a V-a este expresia inspirației sale neobosite. Și să nu uităm că el este situat în zodia Fecioarei, a cărei misiune este  de a servi, de a sluji. Marte, guvernatorul Soarelui, este în casa a zecea, arătând efortul depus pentru a reuși în ceea ce își propune, el fiind implicat și în aspecte benefice cu nodurile lunare. Trigonul dintre Soare și Pluto accentuează latura ei de Scorpion, de explorator al catacombelor psihice, în timp ce conjucția Mercur-Venus, din Săgetător și casa a VII-a, activează latura ei de Săgetător. Foarte interesant este faptul că Margaret Atwood are două yoduri în horoscop. Unul este alcătuit din Soarele în sextil cu Neptun și ambele în inconjuncție cu Saturn, care este situat în casa a XII-a și în Berbec. Al doilea implică sextilul dintre Lună și Saturn, ambele în inconjucție cu Neptun. Cele două vârfuri, deci cele două direcții obligatorii pentru Margaret Atwood, sunt Neptun și Saturn. Am putea traduce aceste informații astrologice ca pe un imperativ al existenței sale de a da curs inspirației și talentului său literar, prin muncă asiduă și responsabilă.

Din lumea muzicală, i-am ales pe islandeza Bjork (Björk Guðmundsdóttir) și pe Ville Valo, vocalistul trupei finlandeze de rock gothic HIM.

Bjork este o artistă completă, unică și nonconformistă. S-a născut la Reykjavík, pe 21 noiembrie 1965, la ora 7:50. A început devreme să studieze canto și să compună. Este cel mai bine cunoscută datorită vocii ei expresive și stilului său muzical eclectic care reflectă inspirații și influențe din multe genuri – incluzând pop, jazz, muzică ambientală, muzică clasică, muzică electronică, rock alternativ și muzică folk. A atras atenția și prin costumele ei excentrice și datorită videoclipurilor sale mereu surprinzătoare. A jucat în filme, fiind chiar nominalizată la un premiu Oscar, pentru rolul din filmul regizat de Lars von Trier ”Dansând cu noaptea”.

Născută în cea de a doua zi lunară, Bjork are atât Soarele cât și Luna în Scorpion, zodie în care este amplasat și Ascendentul ei. Așadar, calitățile Scorpionului sunt foate pregnante în structura ei, definindu-i autenticitatea în tot ce face pe scenă și în viața personală. Cu Soarele conjunct cu Neptun, în casa I-a, talentul și inspirația sunt evidente. Nu-i de mirare nici că Uranus și Pluto, conjuncte în anul nașterii sale, în Fecioară, sunt cele mai înălțate planete din hartă, pe Mijlocul Cerului, această poziție a lor atestând maniera nonconformistă și transformatoare în care Bjork își manifestă vocația. Latura de Săgetător este activată de Mercur, amplasat în această zodie, care descrie felul ei de a comunica și a se comunica pe sine ─ cu entuziasm, îndrăzneală și în continuă reconfigurare. Sensibilitatea ei profundă și pătimașă este exprimată de Luna în Scorpion și casa a XII-a, a solitudinii. Foc și gheață, gheață și foc, Bjork a reușit să spargă tipare, să șocheze prin mesajele ei, rămânând loială sieși și autoexplorării.

Ville Valo, este născut pe 22 noiembrie 1976, ora 8:28, în Helsinki. Charismatic, misterios, îndrăzneț și foarte talentat, el a fondat trupa de rock gothic HIM în 1991, alături de care a cunoscut un răsunător succes internațional. Piesele compuse de el îmbină depresia Scorpionului cu nevoia de a continua căutarea de sine, specifică Săgetătorului, și au avut o puternică influență asupra adolescenților din anii ‘90.

În harta sa natală găsim un stellium cu nu mai puțin de cinci planete în Săgetător – Soarele, Marte, Mercur, Luna și Neptun. Ascendentul este în Scorpion. Aglomerata casă I-a, conturează o personalitate greu de descris: stări emoționale fluctuante, inspirație, dependență, porniri impulsive și o mare nevoie de a transmite ceea ce simte. Jupiter, stăpânul întregului stellium, se află în opoziție (disociată) cu acesta, exprimă ceea ce s-a petrecut cu Ville Valo și trupa sa: decizii și alegeri discutabile, poate sub influența unor substanțe, care nu au avut darul de a ajuta la evoluția favorabilă a carierei. Și relațiile personale complicate, descrise prin cuadratura dintre Venus din Capricorn, casa a II-a, și Pluto din Balanță și casa a X-a au contribuit poate și ele la diminuarea tot mai vizibilă a creativității sale. Pluto acela angular, aproape de Mijlocul Cerului, implicat în sextile cu planetele din casa I-a, atestă rolul semnificativ al energiei Scorpionului în harta acestui muzician remarcabil, născut pe cuspida Scorpion ─ Săgetător.

Un alt personaj foarte intersant care aparține acestei cuspide este Ted Bundy, născut pe 24 noiembrie 1946, ora 22:35, în Burlington, SUA. El a fost unul dintre cei mai sumbri criminali în serie și violatori ai Statelor Unite. A recunoscut uciderea a 30 de femei dar nu vom afla niciodată numărul real al victimelor sale. A fost condamnat la moarte prin electrocutare, pedeapsa fiind aplicată pe 24 ianuarie 1989. Foarte inteligent, a urmat cursurile facutății de drept. Dar avea o tulburare de personalitate antisocială, care poate fi intuită și în harta lui natală.

Săgetător, cu Luna tot în Săgetător și Ascendentul în Leu, este foarte clar că el acționa la impuls, fără a cumpăni ceea ce face. Pământul este total absent în harta sa iar al doilea element dominant este Apa, latura emoțională. Casa a IV-a, cea a începuturilor și sfârșitului, conține nu mai puțin de cinci planete, toate planetele sale personale – Soare, Luna și Marte în Săgetător, Mercur și Venus retrogradă, în Scorpion. Această casă este cheia horoscopului său și ar fi fost de mare ajutor să avem mai multe informații despre copilăria sa și despre relația sa cu mama. Știm că a locuit, copil fiind, cu mama și bunicul matern. Venus aflată în mișcare retrogradă la nașterea lui indică foarte clar viitoarele probleme  în construirea unor relații solide și armonioase. Unde mai pui că Venus este implicată și într-o inconjuncție cu Uranus în Gemeni și angular, sugerând stările afective ciudate și imprevizibile. Uranus este, de altfel, și în opoziție cu Luna, aspect care indică tulburări emoționale, instabilitate și chiar probleme de patologie psihiatrică. Recepția mutuală dintre Venus, Marte și Neptun ne indică posibile reverii cu clare conotații sexuale, la fel și faptul că Soarele este plasat în Punctul Median dintre Venus și Marte. Țin să mai menționez un detaliu semnificativ, în opinia mea: prima crimă comisă de Ted Bundy a avut loc pe 4 ianuarie 1974, tot într-o perioadă de retrogradare a lui Venus! Atunci, Venus era retrogradă în Vărsător și conjunctă cu Jupiter iar energia rebelă a Vărsătorului este posibil să fi declanșat anumite procese interioare, imposibil de blocat.

Cu Nicolas Maduro, născut pe 23 noiembrie 1962, ora 21:03, în Caracas, Venezuela, intrăm în zona personalităților politice.

Maduro și-a început spectaculosul parcurs ca șofer de autobuz în capitala Venezuelei. A devenit lider sindical, fiind cooptat printre apropiații lui Hugo Chavez, fostul președinte al țării, decedat în 2013. Între 2006 și 2013 a deținut portofoliul Ministerului de Externe, fiind apreciat de Wall Street Journal drept cel mai capabil politician din preajma lui Chavez. Între 2012 și 2013 a fost vicepreședinte al statului iar, după moartea lui Chavez, a preluat poziția acestuia în urma alegerilor speciale care au avut loc. Nicolas Maduro a fost reales pentru un al doilea mandat în 2018, în urma unui scrutin boicotat de opoziţie, care i-a respins rezultatele, la fel ca majoritatea comunităţii internaţionale. Începând din 2014, administrația lui Maduro s-a confruntat cu masive probleme sociale, nivelul de viață având o tendință de gravă depreciere iar drepturile omului fiind constant încălcate. Considerat dictator, Nicolas Maduro a fost acuzat și de ”narco-terorism”, în primăvara acestui an.

Horoscopul său ne descrie un Săgetător impulsiv, cu Soarele în casa a V-a, conjunct cu Mercur, cu Luna, stăpâna Ascendentului, în Balanță și cu Ascendentul în Rac. Jupiter, guverantorul Soarelui, se află în Pești și casa a VIII-a, în opoziție cu Uranus și Pluto din Fecioară și casa a II-a. Nu lipsit de importanță mi se pare cuplul Venus retrograd cu Neptun din Scorpion și casa a IV-a, dispozitate de Marte în Leu și casa a II-a, care realizează o cuadratură cu Saturn din Vărsător și casa a VII-a. Impulsivitate și încăpățânare, pe fondul unor stări emoționale dificile și greu de controlat. Nevoile afective distorsionate, având probabil rădăcini în perioada copilăriei, își pun amprenta și asupra comportamentelor de la maturitate. Apetitul crescut pentru ascensiunea socială se explică tot prin acel Soare în casa a V-a și Săgetător. Iar încâlcelile subversive tipice Scorpionului însoțesc și completează evoluția sa pe scena publică.

Cred că nu pot încheia articolul cu un exemplu mai potrivit decât Joe Biden, cel de al 46-lea președinte american, ales pe 3 noiembrie, anul curent.

Născut pe 20 noiembrie 1942, ora 8:30, în Scranton, Pennsylvania, Statele Unite, el are o carieră politică cu adevărat impresionantă, întinsă pe cinci decenii. A devenit senator la 29 de ani, fiind reales de șase ori în acestă funcție. Timp de două mandate prezidențiale, a fost vicepreședintele lui Barak Obama. În acest an, a candidat la funcția supremă în stat împotriva lui Donald Trump, președintele republican în exercițiu. Viața personală a lui Joe Biden este marcată de pierderea primei sale soții și a unuia dintre cei trei copii, într-un tragic accident de mașină iar, în ultimii ani, de pierderea unui alt fiu, în urma unei grave probleme de sănătate care nu a putut fi rezolvată.

Opiniile despre candidatura și victoria sa în alegeri sunt foarte diferite. Dar, pentru un om cu profilul de cuspidă Scorpion ─ Săgetător, faptul că trăiește aceste lucruri la 78 de ani nu este un impediment.

Scorpionul are o rezistență remarcabilă și o uriașă forță de regenerare, iar Joe Biden are patru planete în această zodie a oamenilor răzbătători – Soarele, Mercur, Venus și Marte, toate în casa a XII-a. Ascendentul său este în Săgetător, actualizând permanent pofta de viață, de înfruntare a unor noi provocări. Luna din Taur și casa a V-a denotă stabilitate emoțională, ceea ce este foarte benefic pentru un șef de stat. Identificăm și un yod în horoscopul său, stabilit între Soarele în sextil cu un Neptun angular, în Balanță și casa a X-a, ambele în inconjuncție cu Luna, care descrie calitățile sale de bun conducător. Putem vorbi despre inamici și dușmani declarați dar este foarte posibil ca Joe Biden să aibă realizări la Casa Albă, date fiind influențele favorabile pe care Soarele le primește de la Jupiter, stăpân de Ascendent, și Pluto, stăpân al Soarelui. Asta, și pentru că o are ca vicepreședintă pe Kamala Harris, avocat de succes și nativ de cuspidă Balanță ─ Scorpion, prima femeie din istoria SUA care deține această poziție.

Acționând de cele mai multe ori fără plasă de siguranță și fără ezitări, fără jumătăți de măsură, ”ucenicii vrăjitori” născuți pe cuspida Scorpion ─ Săgetător ne amintesc permanent că trăim doar o dată și că ce anume facem cu propria viață este responsabilitatea noastră. Nativii de pe cuspida Scorpion ─ Săgetător aleg să fie ceea ce sunt, fie că ne place, fie că nu ne place!

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close