Eclipse, profecții și tranzite
Eclipsele – evenimente astronomice care au loc atunci când un corp ceresc trece prin dreptul altuia, au stârnit curiozitatea și atenția oamenilor din cele mai vechi timpuri.
Eclipsele de Soare, care implică fenomenul de Luna Nouă, sunt adesea urmate de o eclipsă de Lună, care marchează evenimentul de Lună Plină. Se produc atunci când în preajma Luminariilor se află Nodurile Lunare la orburi bine determinate, de maxim 18°31’ pentru eclipsele de Soare și 12°15’ pentru cele de Lună.
Caldeenii au fost cei care au descoperit faptul că eclipsele se repetă conform unui tipar și au putut astfel să le prezică. Au stabilit faptul ca acestea au loc în serii și, cunoscând data unei eclipse, la un anumit interval de timp, poate fi anticipată următoarea, cu o geometrie aproape identică, în același semn zodiacal. Intervalul de timp, cunoscut sub numele de Saros, se repetă la aproximativ 18 ani.
Sunt cunoscute 38 de serii Saros -19 pe Nodul Nord și 19 pe Nodul Sud, numerotate consecutiv de la 1 la 19.
O serie Saros se întinde pe o perioadă cuprinsă între 1226 și 1550 ani și include un număr cuprins între 69 și 87 de eclipse care se produc într-o logică a mecanicii cerești, în zona regiunilor polare. Fiecare serie începe cu o eclipsă parțială la unul dintre poli, ajunge la faza de eclipsă totală și se sfârșește tot printr-o eclipsă parțială, în jurul aceluiași grad zodiacal, la celălalt pol al Pământului.
Pentru fiecare serie Saros există o eclipsă mamă de la care au pornit toate celelalte. Eclipsa de anul acesta, din 21 iunie 2020, aparține seriei Saros 4N sau 137 care a început în 25 mai 1389 și se va sfârși pe 28 iunie 2633.
În cele mai multe cazuri, eclipsele au o încărcătură negativă dar Bernadette Brady, autoarea lucrării “Predictive Astrology: The Eagle and the Lark”, afirmă că specificul fiecărei serii Saros stă în simbolistica eclipsei mamă.
Exemplu
Charles de Gaulle – general și politician francez, omul providențial al Franței în momentele critice ale secolului al XX-lea.
În timp ce mareșalul Pétain semna armistițiul cu Germania Nazistă, Charles de Gaulle, refugiat în Anglia și susținut de Winston Churchill, a ținut un memorabil discurs la radio BBC, în data de 18 iunie 1940, în care, pe un ton ferm, s-a adresat poporului francez, îndemnându-l să nu abandoneze lupta împotriva invadatorilor naziști.
A fost unul dintre cele mai celebre discursuri din istoria Franței, considerat veritabilul act fondator al Franței Libere din exil și piatra de temelie a Rezistenței franceze care, până în iunie 1944, a coordonat toate operațiunile menite să continue lupta împotriva Axei și a colaboraționiștilor francezi. În tot acest timp, în țara sa, guvernul de la Vichy îl judeca pe de Gaulle în contumacie și îl condamna la moarte.
Vocația pentru cariera militară prezentă în tema natală1 a generalului Charles de Gaulle:
- Conjuncția Marte/Jupiter, planete masculine de foc, energice și active, foarte puternice, într-o casă bună, a V-a, care i-a dat posibilitatea să-și pună în valoare înzestrările.
- Luna în casa aVII-a, a confruntărilor directe, și în Berbec, i-a dat temperamentul dinamic, capacitatea de a face față provocărilor, de a avea reacții prompte, rapide și de a fi oricând gata să treacă la luptă.
- Soarele în Scorpion, în termenul lui Saturn și în triplicitatea lui Marte îl înzestrează cu spiritul riguros, neșovăitor (Saturn), îl face curajos și cu o bună rezistență fizică și nervoasă (Marte).
Eclipsa premergătoare acestui discurs a avut loc în 7 aprilie 1940 la 17051’ Berbec.
Eclipsa mamă a fost Saros 14S sau 128 din 29 august 984 situată la 10059’ Fecioară.
Bernadette Brady spune despre această eclipsă:
Este în conjuncție cu Jupiter și Pluto, cu Jupiter punct mijlociu între Soare/Lună și Pluto.
Această familie de eclipse aduce realizări și este marcată de perioade lungi de efort susținut, menite să ducă spre succes. Gradul eclipsei fiind punct mijlociu între Mercur și Pluto, ne trimite cu gândul la idei și demersuri care, pentru a fi acceptate, vor trebui urmărite cu obstinaţie pentru ca, în final, să conducă la realizările frumos creionate de Jupiter.
Eclipsa în harta lui de Gaulle:
- A fost situată în casa a VII-a, semnificând relațiile parteneriale în general, dar și pe cele cu dușmanii și rivalii, în semnul locuit de Lună și cu Ascendentul în semnul său solar, Scorpionul.
- Amplasată în Berbec, eclipsa i-a dat curaj în fața unor interdicții, forță să înceapă lucruri noi, să-și asume inițiative îndrăznețe, riscante, ambițioase, motivante și fără compromisuri.
- Conjuncția cu stăpâna Casei a X-a, Luna, i-a permis să-și impună punctul de vedere, să se afirme, să aibă impact prin prestații demne, prin implicare curajoasă în demersuri în care alții intră în defensivă.
Conform tehnicii profecțiilor2, pentru intervalul noiembrie 1939 – noiembrie 1940, Ascendentul profectat pentru de Gaulle se afla în Scorpion, semnul său natal, Marte devenind astfel stăpânul anului.
De remarcat pe harta momentului în care a fost transmis și recepționat mesajul de la BBC (cercul exterior din harta de mai jos), conjuncția Jupiter/Saturn – cea care a pus piatra de temelie pentru Franța Liberă și Mișcarea de rezistență – tranzita Luna profectată a generalului iar Marte, stăpânul anului, împreună cu Venus și Mecur, tranzitau casa a X-a din tema sa natală.
Dinamica marțiană prezentă în tot ce a întreprins de Gaulle în anul respectiv, a fost astfel pe deplin explicabilă și justificată.
Următoarea eclipsă din aceeași serie a avut loc în data de 19 aprilie 1958, la 28034’Berbec, și a marcat întoarcerea lui Charles de Gaulle în viața politică.
La 1 iunie 1958, pe fundalul colapsului celei de a Patra Republici aflate sub povara războiului din Algeria și sub amenințarea unui război civil, beneficiind de o autoritate morală de necontestat și văzut ca un pilon de stabilitate, generalul de Gaulle a fost chemat să formeze un nou guvern.
Devenit prim ministru, pregătește un proiect de Constituție, care a fost aprobat prin referendum cu o majoritate covârșitoare în septembrie1958, și a devenit astfel Constituția celei de a Cincea Republici. În decembrie 1958 este ales președinte, funcție pe care o va deține mai mult de un deceniu.
Așa cum s-a întâmplat în urmă cu 18 ani, eclipsa din Berbec conjunctă cu stăpâna casei a X-a a fost de natură să aducă în prim plan postura publică a lui de Gaulle.
Ascendentul profectat pentru intervalul noiembrie 1957 – noiembrie 1958, a fost în Taur, semn guvernat de această dată de o benefică, Venus, stăpâna Ascendentului natal, care devenise și stăpână a anului.
Tranzitele au fost, la rândul lor, semnificative:
- Jupiter, marele benefic în Ascendent, i-a asigurat statutul de președinte până la următoarea sa întoarcere în Balanță.
- Saturn – stăpânul casei a IV-a, care semnifică legătura cu trecutul și latura profundă a ființei sale -, conjunct cu Venus din harta natală – stăpâna anului și a Ascendentului -, a adus stabilitatea și ordinea necesare.
CORINA CHIRA
membră AAR
- În calculul hărților a fost utilizat sistemul de case pe semne întregi. ↩
- Profecția, tehnică din astrologia elenistică care consideră 1 an de viață = 1 semn zodiacal. Profecția se deplasează cu câte un semn în fiecare an, fiecare semn repetându-se o dată la doisprezece ani. Semnul în care se află Ascendentul și planeta care îl stăpânește, atât în tema natală cât și în tranzit, considerată stăpâna anului, vor fi active de la o aniversare la alta. ↩