Astrologie orară pentru viața contemporană
Cele patru ramuri mari ale astrologiei sunt: astrologia mundană, astrologia natală, astrologia electivă și astrologia orară. Dintre acestea, astrologia orară este singura care a pierdut mult din popularitate în ultimii 300 de ani. Odinioară a fost piatra de căpătâi a practicii astrologiei, o ramură care constituia baza studiului acestei arte. Acum începe să revină în atenție, pentru că este cea mai flexibilă dintre toate, dar și pentru că există posibilitatea, cu ajutorul ei, de a analiza chestiuni care nu pot fi adresate cu alte tehnici astrologice.
Din punctul de vedere al consultantului, este cea mai simplă și rapidă și totuși are raza de acțiune cea mai largă, are cele mai multe utilizări.
Cum folosește în sens strict practic, pentru ghidare în viața de zi cu zi?
Se pot descrie, prin astrologia orară, diferite situații în mod exact, obiectiv; se pot găsi lucruri sau animale pierdute, persoane dispărute; putem găsi îndrumare atunci când avem de ales dintre două sau mai multe variante în diferitele situații de viață; ne arată intervalul de timp în care ceva ce ne interesează se va întâmpla; ne arată care este calitatea cunoștințelor noastre într-un anumit domeniu (sau a altora, în caz că ne întrebăm dacă am apelat, pentru diferite situații, la un bun profesionist sau nu); aflăm cauza unei afecțiuni și ce putem face pentru a o ameliora și dacă tratamentul pe care îl folosim la acel moment este eficient sau nu. Și, în realitate, întrebările la care poate răspunde astrologia orară nu pot fi cuprinse în niciun fel de listă, nicio enumerare de exemple nu poate fi exhaustivă, pentru că imaginația, interesele și dorințele omului sunt nelimitate.
Din punctul de vedere al astrologului, practica astrologiei orare este un exercițiu fără egal și ajută la dezvoltarea sa, indiferent de perspectiva pe care o are asupra acestei discipline sau de ramura pe care o practică în mod frecvent. În ce măsură îi folosește?
Orara este o metodă eficientă de a învăța teoria și a vedea cum se aplică. Demnitățile esențiale și cele accidentale, părțile arabe, sensul caselor astrologice, semnificațiile planetelor, calitățile zodiilor (unele din ele foarte rar folosite în astrologia modernă, pentru că nu sunt înțelese în practică – spre exemplu, zodiile vocale și cele mute, zodiile fertile și cele sterile etc.), devin mult mai ușor de integrat.
Cel mai adesea este folosit doar sensul simbolic al elementelor din hartă, dar aici, cele două dimensiuni ale astrologiei, cea metaforică (simbolică) și cea concretă (literală) dobândesc importanță egală, pentru că se aplică la fel de des, uneori în aceeași hartă (cum veți vedea într-unul din exemplele practice de mai jos).
De obicei există o ordine în care se citesc simbolurile dintr-o hartă, dar, deși se știe că de exemplu Soarele, Luna și Ascendentul sunt cele mai importante, ochii multor astrologi se îndreaptă involuntar spre alte elemente care le trezesc interesul, cum ar fi planetele moderne, asteroizii sau punctele virtuale. În astrologia orară, ierarhia elementelor hărții trebuie respectată pentru o citire corectă și în acest fel reprezintă un exercițiu folositor și pentru alte tipuri de analize.
O hartă astrală nu este statică. În realitate totul se mișcă tot timpul, chiar și în hărțile natale și cele mundane, dar suntem obișnuiți să vedem doar ceea ce este pe hârtie. Astrologia orară construiește perspectiva dinamică, cinetică, a astrologului. O hartă orară nu are sens, în cele mai multe cazuri, dacă nu este văzută ca fiind în mișcare. Analizând o situație detaliată, o relație, un eveniment, e necesar să vezi cum se va desfășura, deci trebuie să vezi Luna mișcându-se, planetele făcând și desfăcând aspecte, cercul hărții rotindu-se dextrogir în timp ce planetele se rotesc levogir.
În cazul în care consultantul nu își știe ora de naștere, este singurul mod în care se poate da un răspuns eficient la problemele acestuia. De altfel, acesta era și un motiv important pentru care astrologii apelau la această ramură în vechime. În acele vremuri, se întâmpla des ca o persoana să nu își știe exact nici măcar ziua nașterii, iar ca să își cunoască ora, ar fi trebuit să aparțină elitei sociale și să existe interes pentru astrologie în cercurile lui familiale. Altfel, singurul mod în care i se putea da un răspuns la problemele ce îl frământau era prin utilizarea astrologiei orare.
Un efect mult mai misterios al studiului acestei ramuri este că duce astrologul mult mai aproape de înțelegerea „naturii magice” a astrologiei. Din când în când, astrologi respectați, cu experiență îndelungată în domeniu, spun lucruri de genul: „astrologia este ciudată”, sau: „ se întâmplă lucruri fascinante uneori în astrologie” etc. Ei se referă, fără să o numească așa, la această calitate magică. Harta unei întrebări e influențată de magnetismul întrebării. Nu se face aici distincția între întrebările importante și cele mai puțin importante, ci contează cât de mare este interesul de a afla răspunsul. Aceasta este și o lecție care ne arată că de fapt nu avem cum să judecăm ce înseamnă „important” și ce nu. Pentru cineva, să își găsească un anumit pix este la fel de important ca pentru un altul să afle dacă țara lui va intra în război și nu suntem noi cei care trebuie să judecăm aceste lucruri. Dacă nu există interes și întrebarea e pusă la întâmplare, harta poate să nu arate răspunsul corect. Dacă se pune de prea multe ori aceeași întrebare, harta va arata din ce în ce mai neclară, până când va da un răspuns greșit. E ca și cum planetele devin necooperante cu cel care abuzează de ele.
Practica astrologiei orare construiește obiectivitatea astrologului. Acesta este un element foarte important, pentru că, să nu uităm, suntem doar interpreți. Omul vine la astrolog să se sfătuiască, să ceară opinia unei inteligențe superioare – care nu este astrologul! Această inteligență superioară furnizează harta astrologică și astrologul doar o citește. Dacă cineva ar dori doar părerea acestuia, ca om, bazată pe experiența și înțelepciunea lui, nu ar mai fi nevoie de o hartă. Obiectivitatea e esențială – și aici intervine și eterna problemă a astrologului care nu reușește să își citească în mod corect propriile hărți astrale. În hărțile natale și mundane e greu de păstrat obiectivitatea, pentru că sunt multe niveluri de interpretare, trebuie citite mai multe hărți suprapuse concomitent, în schimb o hartă orară este extrem de simplă și are un singur nivel de interpretare, ceea ce o face perfectă pentru a exersa această detașare, care devine astfel mult mai ușor de atins.
Dar pentru că orara este prin excelență practică, iată două hărți ilustrative.
William Lilly și peștele
În Anglia secolului al XVII-lea, a consulta un astrolog nu era cu mult diferit de a consulta un medic. De altfel, majoritatea medicilor erau obligați să cunoască și astrologie medicală, și invers, toți astrologii primeau și cazuri medicale. Așadar, era mai mult decât social acceptat să mergi la astrolog, ceea ce nu se poate spune despre zilele noastre. William Lilly este considerat părintele astrologiei orare, nu pentru că ar fi cel care a creat această ramură, ci pentru că de la el ne-a rămas cel mai complet manual, împreună cu cele mai multe exemple practice. Datorită lui s-a putut reconstitui astrologia orară, care fusese relativ pierdută în timp.
În iarna anului 1638, Lilly comandase o cantitate de pește pentru postul care urma, dar, abia sosit în port, peștele lui fusese furat. Lilly a ridicat o hartă pentru a afla „Dacă va recupera peștele și cine l-a furat?”.
Răspunsul hărții: își va recupera peștele, dar nu în întregime; hoțul este un bărbat bine făcut, musculos, cu pielea deschisă la culoare și păr roșcat, și are o ocupație legată de apă (este pescar sau barcagiu).
În această hartă, Lilly este Venus (guvernatoarea Ascendentului, semnificator al celui care întreabă) și Luna (co-semnificator), iar peștele este guvernatorul casei II (casa proprietăților mobile), Mercur. Vedem imediat că Lilly va recupera peștele, și încă ușor, pentru că Luna aplică la trigon cu Mercur, în schimb starea lui Mercur nu este prea bună, fiind în Pești, adică în cădere și exil, de unde ne dăm seama că nu va recupera cantitatea întreagă. Știm că există un hoț, deci căutăm hoțul în hartă: hoțul este oricare planetă peregrină într-o poziție angulară. Singura planetă angulară din harta noastră este Jupiter în Scorpion. Hoțul este deci descris de Jupiter și stăpânul lui, Marte – este un om bine făcut, musculos (Marte) și cu pielea deschisă la culoare și părul roșcat sau blond (Jupiter). Pentru că Jupiter este în Scorpion, acest om locuiește lângă apă și are o ocupație cel mai probabil legată de apă, fiind pescar sau barcagiu.
Partea neverosimilă și remarcabilă pentru omul modern este că Lilly s-a interesat și a aflat despre un om care se potrivea descrierii și apoi a obținut un mandat de percheziție pe baza acestei hărți orare. A ajuns la domiciliul pescarului respectiv împreună cu un polițist, a intrat în casa lui în mod legal și și-a găsit peștele. Dar numai o parte din el, așa cum arătase și harta orară – cealaltă parte fiind deja folosită pentru ciorbă de către soția pescarului.
Iată deci care era (și este) folosul astrologiei orare în rezolvarea unor probleme practice pe vremea lui Lilly, într-un mod chiar impresionant.
O persoană dispărută
Unul dintre motivele pentru care astrologia orară nu este apreciată e faptul că răspunde la prea multe întrebări care par banale și care nu sunt legate de chestiuni mai importante ale vieții, cele care țin de spiritualitate sau de probleme vitale. În realitate, interesele omului nu s-au schimbat prea mult în decursul timpului, ele fiind aproape aceleași ca acum 300 de ani (și ca oricând). „Unde este pisica mea?”, „Mă voi mărita cu X?”, „Voi lua interviul?”, „Voi avea probleme dacă plec în această călătorie în străinătate?”, mai nou „Îmi va ieși pozitiv testul de Covid?” etc. Cu toate acestea, există și ocazii în care întrebările se referă la chestiuni importante chiar și din punct de vedere obiectiv.
Mama unei foste colege ale mele a dispărut de acasă și era important de aflat dacă va fi găsită și unde. Pentru că mie mi-a parvenit această situație via alte persoane, eu sunt cea care am pus întrebarea: „Dacă va fi găsită și unde?”.
Răspunsul hărții: va fi găsită, este într-o situație precară dar altfel, sănătoasă; va fi găsită la o depărtare relativ mare de casă, înspre sud, într-un loc cu apă stătută și urât mirositoare.
În această hartă, Ascendentul și stăpânul lui mă reprezintă pe mine, pentru că eu am pus întrebarea, dar eu neavând un rol semnificativ în această situație, nu avem motiv să urmărim ce fac acești semnificatori.
Colega mea este guvernatorul casei VII (reprezentând ”cealaltă persoană”), Soarele. Mama ei este guvernatorul casei a X-a de la casa VII (pentru că mama este reprezentată întotdeauna de casa a X-a), adică stăpânul casei IV, Mercur. Mercur este peregrin și retrograd și se află în casa a VI-a derivată (casa VI de la casa IV). Situația ei deci nu este bună, dar nu i s-a întâmplat nimic cu adevarat rău, pentru că Mercur nu face aspect separant nici cu stapânul casei VIII, nici cu cel al casei XI (care este casa VIII derivată).
Ca să vedem dacă va fi găsită, căutăm un aspect aplicant cu o planetă semnificativă din harta noastră – Mercur și Soarele (colega mea) se apropie unul de celălalt și vor fi reuniți datorită lui Saturn, pe care ambii îl aspectează prin sextil aplicant, Saturn colectând astfel lumina de la cei doi. Va fi găsită, deci, de către o terță persoană, care îi va aduce împreună.
Unde se află? Pentru a afla acest lucru folosim harta ca o busolă, unde Ascendentul arată, firește, estul. Mercur este chiar lângă MC, deci doamna noastră se găsește spre sud, la o distanță relativ mare de casă, pentru că Mercur este într-o casă cadentă. Tipul de loc este dat de semnul zodiacal unde se află Mercur, Scorpionul – deci într-o zonă cu o apă stătută și urât mirositoare.
Toate acestea se întâmplau în Brăila. În sudul Brăilei se află două zone, una din ele este Lacu Sărat, unde se află, evident, o apă stătută și urât mirositoare. Cealaltă, chiar peste drum de Lacu Sărat, se numește Vărsătura. Acolo nu se află fizic nicio apă de acest gen, dar informația este aceeași și se regăsește în numele acestei zone. Iată aici ambele sensuri ale unui semnificator, cel literal și cel simbolic, folosite în aceeași hartă, în același timp.
Doamna respectivă a fost găsită sănătoasă, deși obosită și înfometată, de către poliție (Saturn), la 8-9 km de casă (distanță mare pentru cineva care merge pe jos), în Vărsătura.