Aplicatii & ConcepteDan CiubotaruSerial: Aspecte pe-ndelete (D. Ciubotaru)

Aspecte pe-ndelete: Mercur în relație cu Neptun

mercur-neptun

Continuăm seria de articole ”Aspecte pe-ndelete” analizând relațiile dintre planetele Mercur și Neptun.

În mod natural, plecând de la simbolistica lor, Mercur și Neptun nu pot fi considerați prieteni. Mercur indică planul mental și este în strânsă legătură cu ideea de raționament logic iar Neptun mai degrabă simbolizează lipsa de logică și manifestarea intuitivă, destructurată. Prin urmare, orice asociere, orice aspect dintre Mercur și Neptun face ca interpretarea să devină mult mai complexă și mai dificilă.

O persoană care are în hartă un aspect Mercur – Neptun se află în plin proces de redefinire a ideii de logică, raționament, structură. Ea se află într-o etapă de dizolvare a unor tipare mentale, a unor moduri de gândire mult prea raționale. Este ca și cum persoana respectivă a dezvoltat un mod de gândire bazat exclusiv pe logică, pe raționament, pe ideea de ordine și structură, care acum o împiedică să evolueze, să progreseze. Ea poate fi asociată cu un om de știință care studiază în detaliu portocala dar care a ajuns să nu o mai savureze. Doar o studiază la microscop și caută să îi descopere secretele. Rolul lui Neptun în această ecuație este de a dizolva toate aceste tipare mentale care îi dau putere persoanei dar în același timp o blochează, o țin prizonieră și îi afectează capacitatea de a experimenta viața.

Un alt obiectiv al ciclului Mercur – Neptun este de a-l ajuta pe individ să-și dezvolte intuiția. Persoana respectivă a acumulat un volum foarte mare de informații și cunoștiințe, astfel încât a atins un prag, o limită. Mai sus de atât nu poate merge. Ne putem imagina o persoană care citește mult și păstrează toate acele cărți. În timp, ajunge să aibă o bibliotecă impresionantă. Doar că se confruntă cu o problemă legată de spațiu. Nu mai are unde să adauge noi cărți. În același timp, majoritatea cărților le-a citit doar o singură dată și de atunci zac în bibliotecă. Acesta este persoana înainte de ciclul Mercur-Neptun. Neptun, în acest caz, vine și îl obligă pe individ să caute o soluție. Nu există posibilitatea de a extinde biblioteca. Singura soluție este de a face curățenie, de a elimina din cărți. Modul în care acționează Neptun în acest caz este de a-l face pe individ să doneze cărțile bibliotecii municipale, păstrând doar catalogul cu acele titluri. Astfel, el și-a eliberat biblioteca și în același timp știe că oricând poate avea acces la cărțile respective.

Ca și proces de dezvoltare a intuiției, Neptun ne spune că nu trebuie să ne atașăm, să ne agățăm de ceea ce cunoaștem și că există un mental colectiv, un spațiu care poate prelua toate acele informații. Iar noi, oricând, putem accesa acele informații fără a le mai deține. Intuiția înseamnă a te conecta la acel spațiu, la acel loc, și a obține informația de care ai nevoie, fără a fi conștient de sursa ei.

Meditația este un instrument excelent pentru cei care au un aspect între Mercur și Neptun. Dezvoltarea unei practici meditative ar fi una dintre cele mai bune investiții.

Conjuncția Mercur – Neptun

Persoana care are în hartă o astfel de conjuncție se află la începutul procesului de dizolvare și arhivare a propriei minți, a propriului plan mental. Prin urmare, persoana încă se află într-o etapă de tranziție, în sensul că tiparele mentale logice sunt încă foarte puternice dar în același timp ea știe că așa nu mai merge, că a ajuns la o limită.

Persoana pendulează între efortul de a înțelege logic și rațional ce se întâmplă și tendința de a renunța, de a uita tot ce știa și a lăsa lucrurile în voia sorții. Pe de o parte, ea încă e conștientă de propriile capacități mentale dar își dă seama că ele încep să se deteriorizeze. Neptun începe să dizolve, să steargă acele tipare și structuri mentale. Rezultatul este un fel de amnezie. Persoana alternează între momente de maximă claritate logică și momente de confuzie totală. Ea știe că știe, dar nu mai știe ce știe.

Soluția constă în a accepta acest proces de disoluție a vechiului tipar mental și dezvoltarea încrederii în intuiție, în simțire. Neacceptarea acestui proces, a acestei etape Mercur – Neptun, nu face decât să complice lucrurile și îl poate face pe cel în cauză haotic în comportament și reacții, ducând până la probleme legate de sănătatea psihică.

Dacă ne raportăm la exemplul cu biblioteca, conjuncția Mercur-Neptun indică momentul în care individul conștientizează că nu are de ales și trebuie să-și doneze cărțile. Apar momentele de panică, de frustrare. A muncit atâta pentru a aduna toate acele cărți iar acum trebuie să renunțe la ele.

Sextilul în creștere Mercur – Neptun

Sextilul în creștere este cel care are loc după conjuncție și înainte de cuadratură.

Persoana se află într-o etapă în care șocul ”pierderii minților”, din etapa precedent, a trecut. Acum, ea începe să înțeleagă necesitatea acestui proces și să se bucure de primele avantaje și beneficii. În primul rând, nu mai există presiunea de a fi logic tot timpul, de a menține cu orice preț un anumit tipar mental, o anumită ordine. Acest lucru aduce un plus de energie și o stare de relaxare mentală. Persoana experimentează primele semne ale intuiției și simțirii. Gustă haosul și îi place. Joacă rolul omului de știință care gustă portocala și se îndrăgostește de gustul ei.

Revenind la exemplul nostru cu biblioteca, persoana începe să se obișnuiască cu ideea că acele cărți vor pleca și va avea spațiu de mișcare. El savurează ideea de spațiu și libertate de mișcare. El începe să nu mai fie atașat de cărțile respective și nu mai caută să le ordoneze, ci doar le împachetează și le cataloghează. Pune cărțile în cutii și, cu fiecare carte care îi trece prin mână, apare un sentiment de nostalgie, aducându-și aminte de momentul în care a citit-o, când a cumpărat-o sau de conținutul ei. Își dă seama, pentru prima data, că o carte nu este doar informație pură ci și experiență, simțire, emoție.

Cuadratura în creștere Mercur – Neptun

Prima cuadratură are loc înaintea opoziției.

Prima cuadratură este primul moment de criză. Persoana atinge un prag critic în acest proces de redefinire a planului mental. Dacă până acum ea lăsase din control și din nevoia de logică și ordine doar la teme lipsite de importanță, acum Neptun vine și atinge anumite puncte vitale. Până acum atitudinea persoanei era ceva de genul ”Ok, sunt puțin confuză dar reușesc să-mi păstrez o logică în gândire”. Acum Neptun atacă frontal acei piloni importanți ai structurii mentale. Ea ajunge să se îndoiască de propria minte, de propriul raționament, știind că la un moment dat avea dreptate. Cu cât încearcă mai mult să recurgă la logică, cu atât confuzia și ceața vor crește.

Ideea cuadraturii este de a evita tensiunea, stresul. Persoana trebuie să accepte că se află într-un punct critic și să evite să se enerveze atunci când îi scapă logica unei anumite situații. Ea trebuie să înțeleagă că sunt anumite construcții mentale care se dizolvă. Atunci când va poza în persoană logică și rațională va spune lucruri complet aiurea sau va lua decizii greșite. O dată ce ai gustat din portocală nu mai poți fi cercetătorul imparțial, oricât ți-ai dori.

Revenind la exemplul cu biblioteca, avem momentul în care persoana a terminat de pus cărțile în cutii și, brusc, nu mai știe unde exact se află cărțile. Ordinea pe care o avea s-a dus. Individul conștientizează mult mai puternic faptul că va trebui să dea cărțile. Ideea de spațiu liber îl îngrozește acum, pentru că nu știe dacă îl va putea umple cu altceva.

Mercur trigon Neptun, în creștere

Primul trigon dintre Mercur și Neptun are loc înainte de momentul opoziției.

În această etapă, persoana beneficiează de sprijinul energiei neptuniene iar percepția ei capătă noi dimensiuni. Un nou orizont al cunoașterii, al simțirii, se dezvoltă și persoana își dă seama cât de mult o limitau tiparele mentale anterioare. Ea gustă din libertatea dată de lipsa regulilor și a dogmelor și visează la ceea ce ar putea face în continuare.

Exprimarea ei capătă noi forme. Intuiția devine din ce în cei mai puternică și mai clară și simte că are acces la un univers mult mai bogat și mai divers. Dispar limitările propriei minți și o altă lume se deschide în fața ei.

Dar fiind vorba de trigon, e nevoie de un efort pentru a-l pune în valoare. Persoana are nevoie de a-și manifesta voința și de a nu rămâne prinsă într-o stare de visare continuă. Ea trebuie să aleagă din infinitatea opțiunilor pe care le are la dispoziție, astfel încât visul ei să se transforme în realitate, la un moment dat. Altfel, va rămâne doar un vis, o potențialitate nemanifestată. Ea trebuie să experimenteze, să trăiască, ceea ce simte, să pună în practică acele idei și intuiții pe care le are.

Revenind la exemplul cu biblioteca, putem spune că în această etapă persoana respectivă vizitează mai multe biblioteci și își dă seama că acolo există un număr mult mai mare de cărți decât are ea. Își dă seama că atunci când va veni să caute o carte pe care a avut-o, va putea beneficia și de altele. Acum vede beneficiile curățeniei pe care trebuie să o facă. Își dă seama ca nu pierde nimic ci dimpotrivă, va avea acces la un număr mult mai mare de cărți.

Mercur opoziție Neptun

Până acum, persoana aflată în ciclul Mercur – Neptun s-a confruntat doar cu propriile temeri și blocaje. La momentul opoziției ea se confruntă cu lumea exterioară și este prinsă la mijloc. Ea îi vede pe cei din jur ca fiind fie persoane extrem de raționale, fie extrem de iraționale.

De fiecare dată când se confruntă cu una dintre tabere ea se poziționează la polul opus. Atunci când discută cu logicienii își dă seama că nu înțelege nimic și că ei se află pe o direcție greșită. Le spune că trebuie să simtă lucrurile, nu doar să le gândească. Este cazul cercetătorului nostru care se duce la ”Congresul Cercetătorilor de Portocale” și încearcă să-i convingă pe ai săi colegi să guste portocala. Este privit ca un nebun și se simte ca un străin printre ei. Același cercetător se duce la ”Festivalul Iubitorilor de Portocale” și le povestește celor de acolo de toate caracteristicele chimice, fizice ale portocalei. La fel, este privit ca un ciudat și tot străin se simte și acolo.

Cu opoziția Mercur-Neptun persoana se simte ca un extraterestru în vizită pe Terra. Ea nu se poate intregra nici cu cei care funcționează pe logică, pe ordine, și nici cu poeții. În realitate, avem de-a face cu un conflict interior. E ca și cum Neptun a dizolvat cam jumătate din tiparele mentale și a atins un punct critic. Dincolo de acest punct va exista mai mult spațiu liber decât informație. Soluția constă în a înțelege această pendulare între extreme și faptul că trebuie să evite să îmbrățișeze vreuna dintre părți.

Revenind la exemplul cu biblioteca, ne aflăm în etapa în care persoana noastră negociază cu biblioteca termenii în care își donează cărțile. Este un proces de negociere, în care respectivul trebuie să jongleze atât cu aspecte de natură logică cât și cu aspecte de natură emoțională. Se află într-un punct critic și, după momentul în care semnează actul de donație, nu mai există cale de întors. Totodată el se confruntă pentru prima dată cu reacția celor din jur atunci când aceștia află de ceea ce vrea să facă. Unii vor fi de acord, alții împotrivă. El nu știe pe care să-i asculte și se simte străin printre ei.

Mercur trigon Neptun, în scădere

Trigonul în scădere are loc după momentul de opoziție.

În această etapă, persoana începe să simtă cu adevărat beneficiile eliberării minții de acele tipare și idei care o încorsetau. Acum ea se simte cu adevărat liberă în a explora noi direcții, noi lumi. Creativitatea și intuiția sunt la cote maxime. Persoana are nevoie să facă un efort pentru a depăși acel prim stadiu de uimire și să pășească cu încredere pe noul drum. Ea trebuie să aleagă o nouă direcție, să aleagă ce face cu noua ei minte. Doar să reflectezi la cei vrei să faci nu este suficient. E nevoie de un plan de acțiune clar, de implicare.

Dacă nu depune acel efort și se lasă doar purtată de valuri, ea nu-și va putea manifesta pe deplin potențialul și nu va descoperi măreția din interior. Este ca și cum ea știe că poate face extrem de multe lucruri… dar nu face nimic ci doar contemplă infinitele posibilități de a se manifesta.

Revenind la exemplul cu biblioteca, ne aflăm în momentul în care cărțile au fost donate bibliotecii municipale iar persoana se bucură de spațiul liber de acasă, de lipsa de praf și obligativitatea de a ține lucrurile în ordine. Visează acum la ce ar putea face cu tot acel spațiu, cu tot acel timp și acele resurse disponibile. Nu mai este nevoită să cumpere cărți. Acum se poate dedica altor activități. Dar ce să facă? Ar putea picta, dansa, sculpta, face sport etc. Testul este în a alege, a explora la modul concret. El stă pe fotoliul din camera goală și visează. E nevoie să se ridice și să acționeze.

Cuadratura în scădere Mercur – Neptun

Cuadratura în scădere are loc după momentul de opoziție și înainte de următoarea conjuncție.

În această etapă, are loc un test foarte important. Persoana trebuie să rezolve o problemă, o situație, fără să apeleze la logică și raționament. Ea trebuie să dea dovadă că a înțeles abordarea neptuniană și a învățat să apeleze la intuiție și nu la logică. În această etapă, logica este folosită doar ca metodă argumentativă. Alegerea este făcută la nivel intuitiv, meditativ, iar suportul decizional este oferit de raționament. Persoana trebuie să facă liniște în interior pentru a afla care este răspunsul corect. Și de abia pe urmă îl poate îmbrăca într-o haină a logicii.

Altfel, dacă va căuta răspunsul la nivelul logicii, nu va face decât să se agite și mentalul ei va deveni o furtună, se va dezechilibra. Automat, deciziile vor fi eronate.

Acum este momentul de test, de salt în necunoscut, pentru a avea încredere în propria-ți intuiție. Liniștea interioară este necesară, altfel, zgomotul gândurilor este atât de mare încât persoana nu va auzi care este răspunsul corect.

Revenind la exemplul cu biblioteca, persoana a ajuns într-un punct în care trebuie să ia o decizie. Reflexul ei este de a apela la anumite cărți, de a aduna cât mai multe informații. Dacă face acest lucru și se duce la biblioteca municipală pentru a se pierde iar între cărți, va ajunge la decizia greșită. Ea trebuie să-și asculte intuiția și să simtă care este decizia corectă. Abia pe urmă se poate duce la bibliotecă să consulte cărțile, pentru a-și sprijini decizia. Dacă nu face acest pas, va ajunge să regrete că a donat cărțile și va intra într-o stare de panică și stres extraordinar. Se va simți pierdută și lipsită de valoare.

Sextilul în scădere Mercur – Neptun

Sextilul în scădere este cel care are loc după opoziție și înainte de o nouă conjuncție.

În această etapă, persoana are o intuiție extrem de bine calibrată și are o capacitatea naturală de a știi ce este de făcut în continuare. Răspunsul vine rapid și fără un efort prea mare. Se bucură de efortul depus până acum și are ocazia de a face foarte multe lucruri. Manifestă o nouă structură mentală, un nou mod de a gândi, în care logica și intuiția se întrepătrund armonios.

Revenind la exemplul cu biblioteca, putem spune că persoana a înțeles cum stau lucrurile și este extrem de fericită că nu mai are responsabilitatea acelor cărți. În sfârșit, este liberă să exploreze viața știind că acele informații îi sunt oricând disponibile.

În concluzia acestui articol, aș putea spune că persoana cu un aspect între Mercur și Neptun are nevoie să-și redefinească modul în care gândește și judecă lucrurile, mergând spre un echilibru între logică și intuiție, între raționament și simțire. Practica meditativă o poate ajuta să parcurgă acest proces de transformare. Dacă te afli în acest proces înseamnă că, în trecut, ai atins un nivel maxim al dezvoltării mentale și ai devenit prizonierul propriei minți. Acum e momentul eliberării…

Toate bune,
DAN CIUBOTARU,
Membru și fost președinte al AAR
dan-ciubotaru

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close