Astrologie și alimentație (partea a IV-a)
[Citește și primele trei articole din acest serial]
Casa a IV-a are nişte semnificaţii destul de complexe, poate insuficient înţelese de către astrologia contemporană. Una dintre aceste semnificaţii o reprezintă modul de manifestare a planului emoţional uman sau ceea ce am putea numi „inconştient” sau „subconştient”. Există deja, de cel puţin câteva decenii, psihologi (care practică simultan şi astrologia) care examinează atent casa a IV-a a clienţilor lor, pentru a înţelege fenomene precum „complexul lui Oedip”, „complexul Electra”, diverse obsesii şi fobii aparent inexplicabile, tulburările de alimentaţie (bulimie, anorexie, etc.).
Nivelul emoţional al fiinţei umane (descris de casa a IV-a) este corelat profund şi cu alimentaţia (datorită corelaţiilor Rac – Lună – casa a IV-a, despre care am vorbit anterior), existând aici o suprapunere de semnificaţii (locuinţă, mamă, familie, emoţii, trecut, naţiune, etc.), care sunt foarte intim conexate. Fiecare naţiune sau cultură are un anumit specific alimentar, care are fie o semnificaţie istorică (ex.: aducerea în Europa a porumbului după descoperirea Americii, apariţia cafelei în Occident), fie una religioasă (ex.: în ţările musulmane nu se consumă aproape deloc carne de porc; în anumite regiuni din India, cu o anumită religie, populaţia este majoritar vegetariană) sau una pur geografică (pe coastele marine sau oceanice ale unor ţări se consumă mai ales peşte şi fructe de mare).
Aceste tendinţe atât de diverse, aşa cum le putem vedea dacă vizităm alte ţări şi continente, se reflectă şi în modul în care mâncarea este pregătită. Altfel spus, în felul cum este pusă în practică ideea de „bucătărie”. Aceasta poate varia de la sofisticatele bucătării din restaurantele occidentale (cu multiple stele Michelin), trecând prin pizzerii, cofetării şi crame, până la vânzătorii stradali de orez fiert şi insecte prăjite din ţările asiatice. Felul cum ne raportăm, la modul individual şi practic, la conceptul de „bucătărie” (sau loc unde se prepară hrana) este descris tot de casa a IV-a, şi mai ales de planetele prezente în această casă (sau, dacă nu există planete aici, de guvernatorul, unul sau mai mulţi, al/ai casei respective).
Să analizăm acum, din această perspectivă, plasarea planetelor în casa a IV-a:
Soare în casa a IV-a – indică o persoană destul de dinamică în bucătărie, care nu se fereşte să folosească focul (la cuptor, aragaz, plită electrică, prăjitor) pentru a găti sau prepara ceva. Nativul respectiv poate deveni, eventual, un şef bucătar, pentru a comanda şi superviza pregătirea diverselor meniuri. Îşi foloseşte forţa personală pentru a impune ce vrea să mănânce, atunci când nu îşi găteşte singur.
Luna în casa a IV-a – indică o persoană care poate fi pasionată de gătit, dar având o abordare mai blândă, mai feminină, mai tradiţională (reţete vechi, preparate „strămoşeşti”). Există aici o nevoie de prezenţă a elementului lichid în orice preparat (sosuri, supe, ceaiuri, băuturi calde, limonade, cafele, diverse adaosuri în stare semisolidă sau fluidă, etc.). Nativul poate fi popular pentru modul în care găteşte şi îşi poate deschide un local apreciat de public. Alteori vorbim despre cineva care este pasiv în bucătărie (aşteptând să îi gătească mama sau soţia).
Mercur în casa a IV-a – descrie o bucătărie de tip fast-food, în care totul este pregătit rapid şi la vedere („open kitchen”), iar factorul comercial este predominant. Nativul poate lucra într-un astfel de restaurant, poate citi multe cărţi de bucate, reţete, îşi poate face un blog culinar, pe care postează periodic informaţii culinare. Preocuparea pentru a găti este oscilantă (uneori găteşte, alteori este doar un consumator).
Venus în casa a IV-a – indică o persoană care poate găti într-o manieră elegantă, rafinată, sofisticată, fiind foarte atentă şi la modul în care aranjează masa şi cum serveşte preparatele („plating-ul”). Adesea poate fi atrasă de latura de patiserie şi cofetărie din dublă ipostază (consumator şi preparator de torturi, brioşe, cozonaci, tarte, plăcinte, etc.). Îşi poate deschide un local stilat (ceainărie, cofetărie, cafenea, etc.), care poate avea succes comercial.
Marte în casa a IV-a – poate descrie o persoană foarte dinamică în bucătărie, care foloseşte mult focul (fierberea, coacerea, frigerea, prăjirea, etc.), având o înclinaţie către preparate din carne (porc, vită, pasăre) pregătite grill, la proţap, rotisate, la ceaun, etc. Nativul devine nervos, irascibil în caz de insuccese culinare (sau chiar şi dacă îi este foarte foame), poate fi ostil şi critic la adresa altor bucătari (datorită spiritului competitiv) sau poate avea accidente în bucătărie (arsuri, incendii, explozii, etc.).
Jupiter în casa a IV-a – semnifică o persoană cu un mare apetit alimentar, dar care poate şi găti în cantităţi foarte mari. Nativul poate lucra într-o bucătărie din străinătate, putându-se specializa într-un anumit specific naţional sau zonal (bucătărie chinezească, indiană, italiană, arabo-libaneză, mexicană, etc.). Poate fi generos cu mâncarea pe care o pregăteşte (uneori, ca patron de restaurant) şi lucrează în domeniul alimentar cu mult entuziasm, optimism, simţ al umorului.
Saturn în casa a IV-a – aceasta este o poziţie relativ defavorabilă activităţii în bucătărie sau poate conduce către o muncă relativ marginală (curăţenie în restaurant, spălat farfuriile cantinei, curăţat legume), care poate aduce nativului o stare de insatisfacţie emoţională (melancolie, frustrare). Ca bucătar, poate fi un profesionist rigid, limitat la a pregăti doar câteva feluri, mereu aceleaşi. Alteori, preferă să ia masa la restaurant (doar unul singur, pentru mult timp), dar cu preferinţe destul de monotone, conservatoare (aceeaşi ciorbă, acelaşi pilaf, etc.).
Uranus în casa a IV-a – indică un bucătar nonconformist, revoluţionar, care poate îmbina cu succes stiluri, ingrediente şi meniuri din diverse colţuri ale lumii. Persoana poate participa la cooking-show-uri (ex.: Masterchef, Top Chef, etc.), sau poate avea propria emisiune culinară. Alteori, nativul poate crea haos în bucătărie sau chiar accidente (explozii, traumatizări, mizerie, inundaţii). Poate fi genul de bucătar „prietenos”, care găteşte uşor, inteligent, chiar sub ochii clienţilor.
Neptun în casa a IV-a – indică o posibilă activitate de bucătar la o cantină a unei instituţii sau firme (şcoală, închisoare, orfelinat, corporaţie, catering, armată, hotel, pensiune), sau chiar la o mânăstire. Persoana poate pregăti cantităţi mari de preparate lichide, meniuri care includ, în compoziţie, şi alcool (rom, vin, bere, etc.), cocktailuri, mâncăruri din peşte, alge, fructe de mare. Uneori poate fi vorba despre munca într-un restaurant aflat pe malul mării sau oceanului.
Pluton în casa a IV-a – poate indica un bucătar misterios (găteşte pe ascuns) sau care are anumite tendinţe sadice (cruzime), fiind şi măcelar (ucide şi tranşează diverse animale – oi, porci, vite, etc.). Poate pregăti multe mâncăruri cu carne, uneori şi în stare crudă (sushi, creier de maimuţă proaspăt, tartar de vită sau peşte), alteori preparate termic (grătare, la proţap, fripte la tavă, etc.). Este genul de bucătar care poate face surprize culinare neplăcute clienţilor săi.
Interpretarea poate fi nuanţată suplimentar prin studiul guvernatorilor casei a IV-a, prin analiza aspectelor realizate de aceste planete. Iată deci modul în care putem descoperi sau înţelege talentul unor persoane pentru arta culinară.
Va urma…
SORIN BRATOVEANU,
Membru AAR, medic