Noi în anul 2000
De-aș fi fost Atlas și-ar fi trebuit să susțin Pământul, m-aș fi simțit ușurată! Mă vedeam nevoită să decid ce fac cu viața mea, ce mă fac! Să urmez un profil uman sau un profil real la colegiu, aceasta era întrebarea! Aveam 14 ani. Mintea îmi funcționa egal și pentru uman și pentru real, dar mie îmi plăceau mai mult literele decât cifrele… Secția de mate-info era însă proaspăt înființată și se prezenta foarte atractiv. Unde mai pui că 2000 era Anul Internațional al Matematicii1… Așa c-am urmat tradiția de familie (părinți matematicieni) și îndemnul unor prieteni cu mai multă experiență de viață decât mine, și m-am dus acolo. Toate bune și utile, dar de atunci tema Fă ce trebuie acum, și apoi faci ce vrei! m-a bântuit periodic…
Tu ce trăiai? Nu, nu la 14 ani, ci în 2000. Unde erai? Vreau să cred că erai în stradă, fluturând drapelul… Generația de Aur a fotbalului românesc debuta la Campionatul European de Fotbal, ultimul turneu în care Hagi și Popescu au condus echipa. I-am bătut pe englezi cu 3 la 2 și ne-am calificat în sferturi, mai știi? ”Trei iezi cucuieți, le-am dat … la englezi!”. Ce mândri eram! A fost ultimul meci pe care l-am trăit și eu cu adevărat… Sau poate că erai în stradă dintr-un motiv nefericit – în luna mai avusese loc cel mai mare scandal financiar de până atunci, declanșat de prăbușirea Fondului Național de Investiții. Strigătele de protest ale păgubiților FNI se amestecau cu cele ale angajaților la stat ce cădeau în șomaj pe capete. Nu era zi să nu iasă lume în stradă…
Hai, amintește-ți, ce trăiri aveai, ce-ți promiteai, ce hotărâri luai în primăvara lui 2000? Că ce ai votat în toamnă… m-a-ngrozit! Vorbim de anul în care se pierduse Cheia și Vadim Tudor a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale. Candida împotriva lui Iliescu, promițând să conducă țara cu mitraliera, mai știi? Și ajunsese acolo prin votul tinerei, scârbitei și furioasei generații de alegători. ”L-am votat că e diliu”2, explica un tânăr… Să nu-ți vină a crede! Occidentul se temea că vom avea ”un preşedinte cu o retorică extremistă, xenofobă şi antisemită”3. În final, ai optat pentru Iliescu doar ca să nu iasă Vadim… Ce situație! La case mai mari, americanii au votat (și) atunci pentru un președinte republican (dincolo, Putin ajungea pentru prima dată președinte).
…Băi, ce an!
Dar nu despre fotbal și politică țin eu să vorbim, ci despre tine și despre mine, despre ce am trăit noi din 2000 încoace (ba chiar din ’99, dacă mă gândesc bine). De ce-ar fi important? Ei bine, la începutul anului 2000, Saturn și Jupiter se aflau în Taur (cu Saturn acolo încă din 1999), iar la finele lunii mai avea loc Marea Conjuncție. (Știi tu, aia care e mare fiindcă amândouă planetele sunt mari. Marele Benefic și Marele Malefic, da?) Aceasta reprezintă uniunea a două forțe / principii / fenomene contrare (cum sunt dilatația și contracția, de pildă), iar persanii considerau că întreg ciclul reflectă lupta dintre Lumină și Întuneric. Adică ar descrie evoluția conștiinței, a creației înseși! Cum să zic, asta e o chestie destul de… MARE!
(Dacă stai să te gândești, zodiacul nostru măsoară 360 grade, adică 12 x 30. Jupiter realizează o rotație completă în jurul Soarelui în aproximativ 12 ani, iar Saturn în 30… Keep thinking!)
În astrologia mondială, Jupiter – Saturn este principalul ciclu planetar folosit în studierea perioadelor istorice. Conjuncția celor două are loc o dată la 20 de ani și are un puternic caracter fondator, descriind începutul unor noi ere în politică, economie, cultură. Presupunere mea este că, în anumite condiții (pe care le voi trece în revistă mai jos), aceasta poate descrie începutul unei noi ere și în viața noastră particulară, adică și-ar găsi aplicabilitatea și în astrologia natală. De altfel, orice schimbare în mediul în care activăm ne va constrânge (sau ne va permite) să facem o anumită alegere (dacă nu s-ar fi înființat secția de mate-info la colegiul meu, taman în acel an, cu siguranță aș fi urmat filologia… sau aș fi luat în calcul alt colegiu).
Cea mai recentă conjuncție de acest tip este cea despre care discutăm aici, adică aia din mai 2000, din zodia Taur4. Următoarea va avea loc în decembrie 2020, în Vărsător. Acum, ne aflăm pe ultima sută de metri a acestui ciclu, aspectul de sextil dintre cei doi fiind descrescător. Pășind în Balanță, Jupiter și-a schimbat atitudinea (ostilă) față de Saturn din Săgetător, ajungând să fie în recepție mutuală mixtă cu acesta, adică într-o relație de prietenie. De câteva ori cele două planete vor forma un sextil perfect (vezi decembrie a.c.), însă aspectul exact are loc abia în 27 august 2017.
În ziua în care a intrat Jupiter în Balanță, în septembrie a.c., m-am trezit în fața aceleași teme și aceeași întrebare mi-a răsărit pe buze, ca la 14 ani: ”Ș-acum eu ce mă fac?”, profesional vorbind. Pentru o nativă Balanță, tentația în aceste situații sună cam așa: Întreabă un prieten! Da’ o făceam degeaba, că vechea placă – ”Fă ce trebuie acum și apoi faci ce vrei!” – se și pornise în mintea mea. S-a oprit subit când mi-am dat seama că-mi scapă următoarea întrebare: ”Și apoi? Ce vreau să mă fac apoi?”.
Revenind la ideea de evoluție, pare limpede că pentru niște ființe dotate cu rațiune, evoluția presupune ca ele să înțeleagă ceea ce li se întâmplă. La finele unei etape, ar fi de dorit să pricepem ce am trăit, altfel trăirea revine și se amplifică, și se repetă până când o băgăm la cap. Ce s-a întâmplat cu noi din 2000 încoace, ce am construit? Să facem recepția construcției, dacă e cazul, și să începem să ne gândim ce vrem să facem apoi…
E posibil ca evenimentele și/sau trăirile pe care ni le amintim din 1999 / 2000 să se reflecte în zodia Taur din hărțile noastre natale și/sau în condiția planetei Venus sau a Lunii5. Caută să vezi ce casă și ce planete6 sau ce alte repere găzduiește Taurul în harta ta. Cu cât acestea sunt mai importante (spre exemplu, Taurul e în unghiurile hărții, găzduiește stăpânul hărții, al Ascendentului, un luminător, Partea Fortunei, etc.) cu atât e mai probabil ca Marea Conjuncție din 2000 să fi lăsat urme în viața ta. În plus, estimează și cât de proeminenți sunt Jupiter și/sau Saturn în harta natală – poate sunt angulari, poate sunt stăpâni ai Ascendentului, ai Mijlocului Cerului sau ai Părții Fortunei și sunt și configurați cu unul dintre aceste repere.
Spre exemplu, ca să clarific pentru tine experiența descrisă de mine în introducere, în harta mea Taurul găzduiește casa a 10-a și Nodul Nord Lunar. Venus vede Taurul / casa 10, din Fecioară. Tradițional, a 10-a zodie de la Ascendent este descrisă folosind grecescul ”praxis”, care înseamnă acțiune sau activitate întreprinsă în urma unei alegeri și face trimitere, de regulă, la ocupație sau profesie, dar nu numai! De fapt, reflectă răspunsul la întrebarea Ce fac cu existența mea?7
Revenind, nu-i destul să ai tot ce-ți trebuie în natal pentru ca ciclul ăsta să fie relevant pentru tine. Verifică, aplicând retroactiv acele tehnici predictive care funcționează pentru tine, dacă nu cumva Jupiter sau Saturn stăpânea(u) atunci peste acea perioadă a vieții tale (dar vezi și Venus / Luna!) sau dacă una dintre aceste planete era lord al anului, sau dacă în harta revoluției solare (RS) pentru acel an conjuncția era reliefată, și vezi dacă nu cumva te aflai atunci într-o fază majoră a ciclului tău saturnian, ca să enumăr doar câteva idei…
În ce mă privește, Saturn și Jupiter sunt angulari în natal, în casa 4 respectiv 7, iar cu Marea Conjuncție în tranzit prin 10, mă aflam de fapt la prima mea opoziție saturniană și la o cuadratură jupiteriană. În harta RS pentru acel an, conjuncția celor doi se găsea în casa a 6-a în timp ce Venus trona în casa a 10-a. În profecție, Ascendentul ajunsese în Balanță, deci și Venus (care, îți amintești, stăpânește casa mea a 10-a în natal) avea un cuvânt interesant de spus în acel an, printre altele…
Nu mai insist, ai prins ideea: Taurul, planetele care îl stăpânesc (Venus / Luna), Jupiter și/sau Saturn trebuie să ocupe un rol semnificativ atât în harta ta natală, cât și în acea perioadă a vieții tale pentru ca aceast ciclu să conteze pentru tine. Dacă este așa și totuși nu-ți amintești nimic semnificativ din 1999 – 2000, poate te ajută să rememorezi perioada 2010 – 2011, când cele două formau opoziția8 și se puteau observa mai lesne consecințele sau roadele intențiilor și acțiunilor de atunci. Cel mai probabil că evenimentele au fost diferite, însă intuiesc că au o anumită trăire în comun, specifică elementului Pământ.
Ai timp 4 ani să reflectezi și să decizi ce ai vrea să faci după ce acest ciclu va lua sfârșit și o nouă Mare Conjuncție va începe, dar într-un semn de Aer. Planifică în Vărsător un nou început, cu atât mai mult cu cât această zodie și stăpânul ei tradițional, Saturn, sunt importante pentru harta ta. Ai să ții minte, da? Fă ce trebuie acum, și apoi faci ce vrei! Nu asta, la naiba! Decembrie 2020, Vărsător.
Succes! 🙂
DIANA SPINEAN,
Redactor-șef & Președinte AAR
- http://math.ucv.ro/~niculescu/GM/GM2000/Wmy2000.pdf ↩
- Sursa citatului: http://adevarul.ro/news/politica/documentar-istoria-alegerilor-prezidentiale-2000-pericolul-vadim-votul-dispret-tinerei-generatii-1_544fde910d133766a8517c8d/index.html ↩
- Idem 2 ↩
- Orice hartă importantă ai alege pentru România (vezi hărțile prezentate de Firicel Ciarnău la https://www.astrele.ro/2012/07/31/nasterea-romaniei/), vei găsi că Marea Conjuncție din 2000 se forma într-o casă puternică a acesteia. Pentru harta de la 1859 (AS Rac), conjuncția e în casa 11; pentru harta de la 1877 (AS Leu), conjuncția e în casa 10; pentru harta de la 1918 (AS Vărsător), conjuncția e în casa 4… Problema e că în harta ingresului Soarelui în Berbec în 2000 (începutul anului astrologic), ridicată pentru București, cei doi mari se întâlneau în casa 12… semn de ne-bun augur. ↩
- La cea care este într-o zodie aflată în aspect major cu Taurul. ↩
- Vezi și ce simbolizează natural (în general) aceste planete și ce case stăpânesc la tine în hartă. ↩
- În vara lui 2000 majoritatea celor dintr-o generație cu mine s-au confruntat cu decizia privind studiile lor, dar fiecare a trăit-o diferit, prin prisma unei alte case pe care conjuncția o atingea, prin prisma unei cu totul alte hărți! ↩
- Opoziția se forma pe zodiile Fecioară (Saturn) – Pești (Jupiter). ↩