O altă faţă a lui Saturn…
În astrologie, Saturn nu se bucură de prea multă simpatie. Într-un top al popularităţii, s-ar plasa cam pe la coadă, în urma celorlalţi colegi de sistem solar. Cum să te faci simpatic, când vorbeşti despre restricţii şi îndatoriri, maturitate şi efort, obstacole şi ghinioane, singurătate, frustrări sau inhibiţii? Cu toate astea, în mod paradoxal, o mulţime de creatori s-au gândit să-l evoce în operele lor.
Muzica lui Saturn
L-a pomenit, de pildă, Stevie Wonder, în cântecul Saturn, de pe albumul Songs in the Key of Life (1976). Judecând după versuri, Stevie pare să nu fi înţeles mare lucru din simbolistica saturniană: „Going back to Saturn where the rings all glow/ Rainbow, moonbeams and orange snow/ On Saturn/ etc”. Saturn s-ar simţi jignit să audă că este asociat cu curcubee, raze de lună şi zăpezi portocalii. Dar melodia este frumoasă, iar Stevie Wonder este o mare vedetă, aşa că scăpările pot fi trecute cu vederea… Tot Saturn se mai numesc şi alte două compoziţii, una a formaţiei americane Skillet, iar alta, a celei filipineze Sponge Cola, ambele fără legătură cu semnificaţia astrologică. O aromă saturniană are însă Born under Saturn a trupei heavy metal Samael, din Elveţia. Textul face referiri la soartă, teama de izolare, deziluzii şi pietre (pietrele, ca şi pesimismul, intră tot sub incidenţa lui Saturn).
Cel mai bine pare să se descurce însă cântăreţul britanic Francis Dunnery cu al său Too Much Saturn. Este şi normal: avem de-a face cu un Capricorn care îl are pe Saturn în domiciliu, în Vărsător. Dunnery chiar dă impresia că ar şti ceva astrologie, fiindcă iată ce spune, între altele: “I got too much Saturn and not enough Moon/ So now that you know why I don’t love you/ And now that you see that I’m so scared/ Am I a good man? Am I a deep deep man?”… Versurile sunt mult mai lungi şi mai complexe, omul punându-şi tot felul de probleme cu iz saturnian. Dar melodia este, cu adevărat, foarte frumoasă… Poate că artistul nu are Luna atât de puternică pe cât îşi doreşte, dar are o foarte talentată conjuncţie Venus-Neptun în Scorpion…
Tot în temă trebuie să fi fost şi formaţia No Doubt, când şi-a intitulat al patrulea album Return of Saturn. Albumul a apărut în primăvara lui 2000, la vremea când solista, Gwen Stefanie, şi alţi câţiva membri ai formaţiei se confruntau cu efectele reîntoarcerii lui Saturn …
Trupa Zadkiel, din Nottingham, a debutat în aprilie 2011 cu un album intitulat… The Saturn Return! Liderul, Dan Heathcote, este Fecioară, născut pe o conjuncţie Soare-Saturn, şi a trăit nu de mult reîntoarcerea lui Saturn. Între altele, pe album apar melodiile „Astral Lady” şi „Morning Star” („Luceafăr de dimineaţă”).
Saturn se întoarce… în sălile de teatru şi de cinema
Reîntoarcerea lui Saturn este un factor de inspiraţie nu doar pentru muzicieni, ci şi pentru dramaturgi şi cineaşti.
Reîntoarcerea lui Saturn o dată la 28-30 de ani în zodia în care se afla la naştere, aduce circa doi ani şi jumătate de mare impact în viaţă, ani de temelie. Aceşti ani pot fi marcaţi de restricţii, de încercări grele sau de mari responsabilităţi, dar pot fi şi ani de răsplată a unor eforturi îndelungate sau de implicare în proiecte serioase, pe termen lung.
(Primul pas spre horoscop, de Mihaela Dicu, Ed. Polirom, 2008)
Născut pe 13 septembrie 1978, la 3 zile după Dan Heathcote de la Zadkiel, deci tot pe o conjuncţie Soare-Saturn în Fecioară, regizorul, scenaristul şi producătorul Lior Shamriz este autorul peliculei Saturn Returns. Filmările au început în decembrie 2007, iar lansarea a avut loc în 2009, în tot acest timp Shamriz aflându-se sub influenţa reîntoarcerii lui Saturn. Personajul său, Lucy, se află în aceeaşi situaţie astrală şi trece printr-un proces de maturizare, în care se pune problema să renunţe la viaţa punk, haotică, iresponsabilă şi fără ţintă dusă în ultimii ani, pentru a-şi ordona existenţa. .
Dramaturgul australian Tommy Murphy (n. 1979) se afla şi el sub imperiul reîntoarcerii lui Saturn când a scris piesa cu numele Saturn’s Return! Piesa s-a jucat la Sydney Theatre Company în 2008 şi 2009, avându-i ca regizori artistici pe Cate Blanchett şi Andrew Upton. Eroina principală, Zara, are 29 de ani, se află în plin tranzit saturnian şi trebuie să facă o alegere: de o parte se află un trai hedonist, plin de plăceri şi lipsit de griji, iar de alta, perspectiva căsătoriei, copiilor, responsabilităţilor…
În fine, o piesă de teatru care s-a bucurat de succes în ultimii 2-3 ani pe scenele din New-York şi Londra se numeşte (cum altfel?), Saturn Returns, şi aparţine scriitorului Noah Haidle. Îl are ca personaj principal pe Gustin Novak, surprins la vârstele de 28, 58 şi 88 de ani, adică în toate cele trei etape ale vieţii când se produce reîntoarcerea lui Saturn.
MIHAELA DICU,
Președintă de onoare a AAR