Saturn în Săgetător și destinul nostru către UE (partea a II-a)
Săgetătorul este cel mai uman dintre semnele de foc, el orientându-și energia către sfera socială, către umanitate. Toate semnele mutabile au dorința de a interacționa cu semenii, dar Săgetătorul, supravoltat energetic, se distinge prin incapacitatea de a concepe existența fără oameni, lume, mulțimi. Un tranzit important prin acest semn zodiacal, catalizează și direcționează conștiința maselor. Astfel, oamenii simt imboldul de a se îndrepta unii către alții, concret sau prin forța gândului.
Dacă la nivel individual, tranzitul lui Saturn printr-un semn zodiacal este întotdeauna remarcabil, la nivelul societății însă, el nu determină obligatoriu evenimente, dar creează o anumită stare și mai ales, contribuie la efectul tranzitelor planetelor transsaturniene.
Așa cum am explicat în articolul din numărul precedent, actualul tranzit al lui Saturn prin Săgetător încheie un ciclu început în februarie 1988. Vom merge, însă, mult înapoi în timp, pentru a explica succint anumite evenimente ce au reflectat influența acestor tranzite. De asemeni, voi pune mai mult accent pe ultima parte a ciclului saturnian, de la intrarea sa în Balanță și până la revenirea în Capricorn.
În 1945 (Nodul Nord și Saturn în Rac – opoziție față de domiciliul său, și Jupiter în Balanță) Jean Monnet (nativ Scorpion – accesul la resursele altora) propunea un plan prin care putea fi preluat controlul asupra zăcămintelor de cărbune din Germania, pentru reconstrucția Franței după război. După o serie lungă de modificări ale proiectului, negocieri și tratative, în cele din urmă, a fost semnat acordul de înființare a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, prin Tratatul de la Paris, care a intrat în vigoare la 23.07.1952 (Saturn în Balanță – avea loc concretizarea planului de colaborare în scop de expansiune, gândit sub influența lui Jupiter în 1945).
În perioada ianuarie 1956 – ianuarie 1959 (Saturn în Săgetător), au avut loc cateva mutații importante în conștiința populației. Luna iunie a deschis un ciclu de evenimente violente: la Poznan, sub denumirea de „Vara poloneză”, avea loc o grevă, au fost incendiate clădiri publice și atacat sediul poliției politice. A urmat Revoluția Ungară, inițiată de studenți împotriva dictaturii și a ocupației sovietice (Săgetător – ideologia și libertatea) în octombrie – noiembrie 1956.
Consecințele acestui tranzit saturnian au fost neașteptate. Odată revenit în Capricorn în ianuarie 1959, Saturn a făcut sextil cu Neptun (comunismul) în Scorpion și trigon cu Pluton (puterea) în Fecioară: în același an a început războiul din Vietnam, iar în 1961 a avut loc Criza Berlinului – URSS a recurs la amenințări și a solicitat retragerea forțelor armate occidentale din Berlinul de Vest. Efectul concret l-a constituit ridicarea zidului Berlinului (Saturn în Capricorn). Comunismul a căpătat mai multă putere și a urmat o scurtă perioadă de înflorire a sa. Europa era clar împărțită în două. Din 1975 (Saturn în Rac – opoziție față de domiciliu) Europa intra din nou într-o perioadă de recesiune.
În 1980, Polonia, cea mai recalcitrantă dintre țările comuniste, avea să dea startul perioadei de cădere a acestui regim. După un lung șir de greve (Saturn în Fecioară cuadrat Neptun în Săgetător), care au culminat cu greva muncitorilor de pe șantierele navale de la Gdansk, a fost înființat sindicatul național independent Solidaritatea, la 17 septembrie 1980, cu doar 5 zile(!) înainte ca Saturn să intre în semnul Balanței, unde urma să facă o conjuncție cu Pluton – dezintegrarea unui sistem, aparent consolidat între 1959 și 1961 (Saturn în Capricorn), începuse.
„Supraviețuirea Solidarității a reprezentat un eveniment fără precedent nu doar pentru Polonia, un satelit al Moscovei condus pe un sistem comunist unipartit, ci pentru întregul bloc estic. Influența crescândă a Solidarității a condus la intensificarea și răspândirea idealurilor anticomuniste în întreaga Europă Centrală și de Est, slăbind regimurile comuniste.”
Între 1981 – 1985, Saturn a îndeplinit un rol extraordinar de important. După conjuncția cu Jupiter în Balanță în ianuarie și iulie 1981 (vezi momentul în care a fost propus planul lui Jean Monnet), a urmat conjuncția cu Pluton (tot în Balanță) în noiembrie 1982 și iunie 1983; apoi, între noiembrie 1983 – noiembrie 1985, Saturn și Pluton au tranzitat împreună Scorpionul, fără a face un aspect strâns, dar suficient pentru a adânci crizele, iar din noiembrie 1985 a intrat în Săgetător, unde se afla exponentul revoluțiilor și al progresului, Uranus.
Între noiembrie 1985 și februarie 1988 Saturn s-a aflat în Săgetător. A fost timp suficient pentru a obliga o societate întreagă să își reevalueze gândirea, credințele, reperele, să respingă minciuna și limitările, să adopte necondiționat, cu orice risc, în spiritul specific semnului jupiterian, adevărul și libertatea. În această perioadă a avut loc prăbușirea ideologiei comuniste, care a fost premergătoare prăbușirii sale fizice. În România a avut loc revolta muncitorilor de la Brașov din 15 noiembrie 1987. Inclusiv în republicile fostei URSS au apărut primele semne de creștere a naționalismului. Saturn în Săgetător accentuează nevoia de afirmare a individualității, dar restrânge toleranța față de influențele străine.
Liderul URSS Mihail Gorbaciov a anticipat aceste transformări și a încercat prin reformele cunoscute ca „perestroika” (reconstrucție) și „glasnost” (transparență) să vină în întâmpinarea lor.
Odată cu revenirea lui Saturn în Capricorn între februarie 1988 – ianuarie 1991, toată structura societăților din spatele Cortinei de Fier s-a modificat. Conjuncția pe care Saturn a făcut-o în Capricorn, cu Uranus și Neptun, a arătat limpede acest lucru – a realizat concret schimbarea neașteptată, prin disoluția vechii organizări.
„Cea mai mare surpriză a anului 1989 a fost rapiditatea cu care regimurile comuniste din Europa s-au prăbușit. Nimeni nu se aștepta la acest colaps în grup al regimurilor comuniste; eșecul lor devenise de multă vreme evident, dar nimeni – nici specialiștii occidentali, nici populația din țările comuniste și nici măcar disidenții – nu credea că ultimul deceniu al secolului XX va cunoaște o Europă liberă de comunism”(citat de pe situl Historia.ro)
Un moment semnificativ al căderii regimului comunist, l-a reprezentat decizia demolării zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989, când Saturn se afla din nou în Capricorn (ca și la momentul construirii lui), dar de această dată în conjuncție cu Neptun (și în același semn cu Uranus) și sextil cu Pluton, în domiciliu, în Scorpion.
Presiunea exercitată de planetele lente asupra semnului zodiacal Capricorn, care desemnează structurile și în special forma în care este structurată societatea, nu avea cum să permită situației să rămână neschimbată. Ceva în viețile oamenilor trebuia să se petreacă, iar zona geografică vizată era Europa. Din acel moment a reînceput extinderea planului conceput de Jean Monnet (Pluton în Scorpion – puterea și bogația obținută prin intermediului resurselor altora).
Acea Europă segregată după criterii politice a încetat să mai existe. Ciclul saturnian început în februarie 1988 a fost profund transformator, dar schimbările au avut loc cu o oarecare blândețe – având în vedere că, la momentul tranzitului prin Capricorn, Saturn făcea conjuncție cu Neptun, care aduce și o notă de blândețe, nu doar iluzii cu privire la o societate capitalistă ce doar oferă și nu cere nimic în schimb.
Ultimul tranzit al lui Saturn prin Balanță, între noiembrie 2009 – septembrie 2012, reprezintă faza de sfârșit a ciclului saturnian început în februarie 1988.
Astfel, pe 1 decembrie 2009, a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona, prin care Uniunea Europeană capătă personalitate juridică, funcția de președinte al Consiliului European devine una permanentă, se înființează funcția de ministru de externe al uniunii și s-a modificat modalitatea de vot în cadrul acestui organism. Deci Uniunea Europeana a devenit, din punct de vedere juridic, un stat. Constituția acestui stat, legea ei supremă, încă nu a fost adoptată de toate țările membre. Dar regulile stabilite privind modalitatea de vot (conform Tratatului de la Nisa) au rămas valabile până în 2014. După 2014 (odată cu intrarea lui Saturn în Săgetător), probabil se mizează pe o modificare a convingerilor cetățenilor (mai cu seamă a celor spirituale, religioase) și, implicit, pe o acceptare largă a acestui act normativ. Odată acceptată Constituția de către alegători, Statul European este gata. Deci identitatea națională a cetățenilor săi va trece în plan secundar.
Planul propus de Jean Monnet, în 1945, era în pricipiu un mod amiabil prin care Franța își atingea anumite interese proprii speculând vulnerabilitățile Germaniei de la vremea aceea. El viza plasarea producției comune de cărbune și oțel sub responsabilitatea unei autorități comune, independente, la care puteau adera și alte state. S-a propus o formulă numită „integrare” (vă sună cunoscut?), în care statele transferă unele competențe proprii către o nouă entitate supranațională. La vremea respectivă au aderat la declarația guvernului francez: Germania de Vest, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg.
Din 2017, odată cu revenirea sa în semnul Capricornului, Saturn va începe un nou ciclu, dar unul special, deoarece, Saturn, revenit în domiciliu, îl va întâlni de această dată pe Pluton. Integrarea va fi obligatorie. Este de așteptat o transformare a capitalismului însuși, într-o formă de organizare non-concurențială.
Avem acum timp, între decembrie 2014 și decembrie 2017, să gândim, să înțelegem, să formulăm, să spunem, să îndreptăm, să căutăm soluții.
Pe parcursul tranzitului său prin Săgetător, Saturn va mai face câteva aspecte remarcabile, pregătitoare în vederea acelui moment. Cuadraturi cu Neptun din Pești (iunie 2015, iunie și septembrie 2016) – ce pot provoca o criză în sistemele de asistență socială, o criză a spiritualității și încrederii, o criză a stării de sănătate a populației în general, cât și o diminuare a circulației persoanelor în afara granițelor și necesitatea rezolvării unor aspecte importante și urgente în acest sector. Apoi o serie de trigoane cu Uranus în Berbec (multe aspecte de la semn la semn și perfectarea aspectelor în decembrie 2016, mai și noiembrie 2017), ceea ce reprezintă perioade în care pot fi găsite soluții total neașteptate la problemele anterior menționate.
Se presupune că ne vom afla la vremea aceea, într-o nouă formă de organizare a societății, care, însă, are rădăcinile în ceea ce există deja.
Jean Monnet, considera că „unitatea europeană a fost nu un scop în sine, ci doar o etapă pe calea organizării lumii de mâine” și că „Nu va fi pace în Europa dacă statele sunt reconstituite pe baza suveranității naționale… Țările Europei sunt prea mici să garanteze populației necesarul de prosperitate și dezvoltare socială. Țările europene trebuie să se constituie într-o federație.”
În harta sa natală, Saturn se afla în Leu și Jupiter în Săgetător. Începând din 23 decembrie 2014, noi vom trăi… oarecum asemănător: Saturn în Săgetător și Jupiter în Leu. Rămâne de văzut dacă vom înțelege corect esența afirmațiilor sale…