Diana SpineanEfemere

Hades și Mesagerul luminii – un rendez-vous epic în Capricorn

Mitul lui Orfeu, Marc Chagall (1977)
Mitul lui Orfeu, Marc Chagall (1977)

Orfeu, cel dintâi cântăreț de imnuri din Elada, s-a născut din Caliope (muza ce inspira poezia epică, muzica și elocvența) și zeul Apollo. Mama sa i-a dăruit meșteșugul graiului duios, iar tatăl i-a oferită o liră. Înzestrat astfel, Orfeu reușea să farmece auditoriul, să alunge întristarea, să aducă alinare și pace chiar și celor mai vrăjmașe ființe. Mânat de forța iubirii, Orfeu pătrunde în Infern, unde îl înduplecă și-l sensibilizează pe Hades prin arta sa, în scopul de a-și recupera iubita, pe nimfa Euridice. Singura condiție pe care o pune zeul, pentru ca ea să poată părăsi ținutul morților, este ca Orfeu să o călăuzească spre ieșire, cântând din liră, fără să privească în urmă. Dar eroul nu se poate abține să nu se asigure că iubita sa îl urmează și-și întoarce privirea. Îndoiala sa i-a înapoiat-o pe Euridice lui Hades pentru totdeauna. Nefericit, Orfeu se ascunde în munți, cântându-și durerea din liră și alungând orice tentație, rămânând fidel iubirii sale nemuritoare. Într-un final, este ucis de preotesele furioase ale dezmățatului zeu Bachus, care nu i-au mai tolerat refuzurile. După moartea sa, Apollo așază lira la loc de cinste pe boltă, pentru a străluci printre stele…

Iată povestea constelației Lira. Vega este cea mai strălucitoare stea a acesteia și, după cum spun astronomii, nu mai are mult până ce va primi titlul de cea mai studiată stea după Soare. Vega a fost steaua Polară a cerului nordic, aproximativ în anul 12000 î.Hr. [1], babilonienii numind-o Mesagerul luminii, iar akkadienii, Viața cerului.

Astrologic, este o stea favorabilă, cu o natură artistică de tipul combinației Venus – Mercur. Se află la 15°30’ în Capricorn, iar în 2015-2016 este vizitată și activată de Pluton [2].

*

Întâlnirea celor doi este relevantă pentru tine dacă ai în harta natală semnificatori importanți (Ascendent, stăpân de Ascendent, luminători sau planete rapide) la jumătatea zodiei Capricorn. Transformările pe care le impune tranzitul plutonian care te încearcă acum pot căpătă o notă artistică, datorită stelei Vega. Suferința care de regulă acompaniază acest tranzit poate fi sublimată prin artă, folosind determinarea Capricornului.

Nu vreau să-ți dau speranțe false, spunându-ți că vei deveni faimos peste noapte, exploatându-ți suferința, dar te îndemn călduros să folosești arta pentru a ți-o accepta, exprima, înțelege și transcede. Mergi înainte cu acest experiment, fără să te îndoiești de tine însuți. Caută și utilizează resursele creative pe care le deții, ca să aduci la lumină acele părți importante din tine care rătăcesc prin infernul propriului inconștient.

Hades este vulnerabil acum și va fi înduplecat, iar lira ta magică este simbolizată de posesiunile pe care le deții la jumătatea zodiei Capricorn.

*

Împreună, cu voia lui Dumnezeu…

Ultimul rendez-vous al celor doi a avut loc la 28°15’ Săgetător, în 777-778 d.Hr. Suplimentar, menționez că Neptun era în Leu, Uranus în Rac și Saturn în Scorpion.

În cultura europeană – și am să mă limitez la aceasta, cu toate că și alte părți ale lumii au înflorit atunci, în special datorită intensificării schimburilor cu alte culturi (vezi arabii, spre exemplu) -, ar fi de remarcat Renașterea carolingiană, sub Carol cel Mare, primul împărat de origine germanică al Imperiului Roman. Această renaștere s-a remarcat prin valorificarea şi transmiterea unei părţi a moştenirii culturale clasice şi prin efortul de a concilia creştinismul cu înţelepciunea antică, constituind astfel veriga de legătură între cultura clasică, umanismul occidental și cel renascentist [3]. S-a concretizat prin funcționarea unor centre culturale laice și religioase, care au permis crearea condițiilor necesare pentru înviorarea culturii. Moștenirea lăsată de aceasta a constat în transcrieri străvechi ale poemelor barbare în care erau cântate istoria și războaiele regilor de altă dată, ideile unui cler instruit, numeroase tratate de dogmatică, o gramatică în limba națională și o liturghie unificată potrivit ritului roman, cărți liturgice și o Biblie a cărui text latin a fost revizuit, o scriere nouă care s-a dovedit a fi foarte utilă, ș.a. [4].

Pentru anii în care conjuncția a fost activă, am găsit bătălia de la Roncesvallens din 15 august 778. Aceasta a fost condusă de liderul militar franc Roland, care a devenit mai târziu una din principalele figuri ale ciclului literar denumit Matière de France, viața sa devenind o poveste a nobilului creștin ucis de forțe musulmane. Se pare că Roland (devenit Orlando în Italia) a devenit un personaj legendar foarte popular în Europa medievală. În Germania, el a devenit treptat un simbol al independenței orașelor față de nobilimea locală, iar în Evul Mediu târziu, multe orașe au etalat în piața principală câte o statuie a acestuia [5].

Așa ar putea fi descris, extrem de succint, contextul cultural în care s-a produs conjuncția din Săgetător, pentru Europa.

Separat. Cu inconștientul la vedere…

Mai departe, am considerat că ar fi mai interesant și mai relevant poate să-mi îndrept curiozitatea spre date mai recente, cum ar fi perioada în care Pluton se afla în Rac, în opoziție cu Vega, aflată atunci la 14°15’ Capricorn. Pentru că opoziția a fost activă în salturi, începând cu toamna lui 1924 și sfârșind cu vara lui 1928 (din cauza perioadelor de retrogradare), mă voi concentra în jurul anului 1925, când cele două se confruntau pentru prima dată. Neptun era în Leu, Uranus în Pești și Saturn în Scorpion.

În 1924 scriitorul André Breton scrie Primul manifest al suprareaslimului (după ce în 1921 îl cunoscuse pe Sigmund Freud). Astfel a pornit o mișcare avangardistă care își propunea să schimbe mentalitatea unei societății prea rigide, printr-o totală libertate de expresie în artă și literatură. Reperele mișcării erau antitradiționalismul, protestul antiacademic, explorarea inconștientului și înlăturarea activității de premeditare a spiritului în actul creației artistice [6].

În paralel, în psihologie ia naștere Behaviorismul, al cărui părinte a fost John B. Watson. S-a trecut, gradat, de la cercetarea proceselor mentale invizibile la studiul comportamentelor ce puteau fi observate direct, iar această abordare a revoluționat știința psihologiei și a rămas curentul dominant pentru următorii 50 de ani [7].

În pictură, în toamna lui 1925, are loc prima expoziție suprarealistă, la galeria Pierre din Paris, unde expun artişti avangardişti de primă mână ca Man Ray și Pablo Picasso. Aceeași perioadă găzduiește prima expoziție adevărată a tânărului Salvador Dali, în faimoasa galerie Dalmau din Barcelona și, tot în acest an, ia contact cu suprarealiștii.

(Pe de altă parte, în același an, mișcarea Art Déco primește un nume în cadrul Expoziției internaționale de arte decorative și industriale moderne, care a avut loc la Paris.)

Tot în 1925, criticul de artă german Franz Roh introduce noțiunea de realism magic în cultură, prin care sunt sintetizate două perspective antagonice: perspectiva rațională asupra realității și acceptarea supranaturalului ca realitate prozaică. În cazul literaturii, termenul se referă, în primul rând, la operele unor scriitori sud-americani precum Jorge Luis Borges, Gabriel García Márquez, Alejo Carpentier sau Isabel Allende [8].

(F. Scott Fitzgerald publică capodopera sa, romanul Marele Gatsby, iar Virginia Woolf publică Doamna Dalloway. Apare și publicația americană The New Yorker.)

Și, pentru că simbolistica stelei Vega face trimitere și la sunet/muzică, în general anii ‘20 [9] au adus dezvoltări extrem de importante în privința modalităților de înregistrare și transmitere a acestuia, apare radiodifuziunea, se descoperă primul sistem de televiziune, se fac progrese în film (capătă sonor) și sunt puse bazele muzicii moderne. Noile medii de difuzare au oferit compozitorilor talentați de pe Broadway oportunități de dezvoltare.

Emblematică pentru anii 1924/1925, și nu numai, rămâne compoziția pentru pian și orchestră, Rhapsody in Blue, a lui George Gershwin. Tot în 1924 Mongolia își prezintă imnul național. La 1 ianuarie 1925 are loc prima transmisie radio din Suedia și, în același an, trei case de discuri renumite – Columbia Records, Victor Talking Machine Company și HMV – trec de la tehnologia mecanică la cea electrică de înregistrare a sunetului, promovând un nou standard al calității. Tot atunci, Louis Armstrong înregistrează pentru prima dată sub numele său, după părăsirea orchestrei condusă de Fletcher Henderson.

*

Este de remarcat că în ambele dăți când Pluton a interacționat cu Vega prin conjuncție și opoziție (la o diferență de mai bine de 1000 de ani), Saturn și Neptun și-au păstrat semnul (Scorpion, respectiv Leu), iar Uranus era într-un semn de apă.

Pluton/Vega din Săgetător a avut o relație, de la zodie la zodie, doar cu Neptun din Leu, iar accentul a căzut pe activitatea centrelor spirituale, cultural-religioase. Apoi, Pluton/Rac – Vega/Capricorn a fost în relație doar cu Uranus și Saturn pe semne de apă, accentul punându-se pe impactul psihologiei și tehnologiei în artă și cultură. Actualmente, Pluton/Vega va fi în relație cu toate 3, abordându-le din poziția Administratorului, a Patriarhului, a Arhitectului și a Istoricului, care este Capricornul…

Conjuncția mi se pare suficient de însemnată, cu atât mai mult cu cât, înainte cu doar o zi de realizarea aspectului exact, ea va fi focarul unui careu în T pe semne cardinale, din care face parte o eclipsă totală de Lună. Mai jos este harta eclipsei, în sistemul Whole.

Decât să anticipez la ce ar putea da naștere întâlnirea dintre Hades și Mesagerul luminii în Capricorn, reamintesc că noi suntem cei despre care va relata istoria. Noi suntem Orfeu și ținem în mâini lira fermecată, călăuzindu-ne singuri prin infern spre lumină. Putem să ne ținem învoiala cu noi înșine? Putem păși înainte cu încredere?

pluto-vega-eclipsa

Note:
[1] http://ro.wikipedia.org/wiki/Vega
[2] Unii consideră conjuncția activă încă din februarie 2013, atribuindu-i un orb de până la 5°. Personal prefer să fiu mai rezervată și să mențin un orb de 1° (inclusiv pentru opoziție).
[3] http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/cursuri/tiplic/11.htm
[4] http://cultural.bzi.ro/renasterea-carolingiana-11049
[5] http://ro.wikipedia.org/wiki/Roland
[6] http://ro.wikipedia.org/wiki/Suprarealism  
[7] http://ro.wikipedia.org/wiki/Behaviorism
[8] http://ro.wikipedia.org/wiki/Realism_magic
[9] Este de notat faptul că, la începutul anilor `20, Pluton era nu doar în opoziție cu Vega, ci și conjunct cu Sirius și apoi cu Canopus, alte două stele remarcabile, care au în comun natura jupiteriană. În 777 d.Hr. Pluton era în cuadratură cu ele, iar acum este în opoziție cu acestea.

DIANA SPINEAN,
Redactor-șef și vicepreședinte AAR

diana-spinean-autor

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close