Ioana Eugenia IspasPortret

Oscar Pistorius și Reeva Steenkamp, un cuplu exploziv

Foto: Jim Thurston
Foto: Jim Thurston

De numele lui Oscar Pistorius se leagă o gamă variată de evenimente, care au avut un ecou puternic în media internațională. De la succesele sportive până la acuzația de ucidere a prietenei sale în condiții cel puțin dubioase, sportivul de talie internațională a trăit un amalgam de  evenimente.

Cine este Oscar Pistorius?

Dacă s-ar fi făcut un film care să redea fidel viața sa, ar fi fost acuzat  de lipsă de autenticitate și de exagerare. Primele probleme apar foarte devreme, la vârsta de 11 luni, când i-au fost amputate picioarele de la genunchi în jos. Cu toate acestea, a participat la activități și competiții sportive încă din școală, făcând tot posibilul să treacă peste handicapul său. Ajunge să primească premii importante la competiții internaționale dedicate sportivilor paralimpici și să fie considerat un model demn de urmat. S-a implicat în activități de caritate și a încurajat sportul în toate formele sale. Lovitura de teatru vine din sectorul vieții private, în momentul în care o ucide pe prietena sa de atunci, Reeva Steenkamp.

harta-oscar-pistorius
Oscar Pistorius este un nativ Scorpion cu Ascendent în Vărsător. Soare, Mercur retrograd, Venus retrogradă și Pluton se îngrămădesc în Scorpion, pe casa a X-a, flancând Mijlocul Cerului. Indiferent de domeniul de activitate pe care și l-ar fi ales, poziția astrelor din harta natală ne confirmă faptul că imaginea sa are greutate, că se face remarcat și că atrage succesul. Soarele în casa a X-a în Scorpion și Luna în Leu ne sugerează că se simte bine în centrul atenției, caută să se remarce și să se implice activ în viața publică, prin acțiuni de caritate (a înființat o fundație care se ocupă de căutarea și distrugerea minelor antipersonal) și susținere a persoanelor cu handicap fizic. Pluton conjunct cu Mijlocul Cerului (orb de numai 48 de secunde) arată puterea de atracție pe care o exercită asupra grupurilor și chiar capacitatea sa de a face diferența prin schimbările profunde și de lungă durată legate de mentalități și percepții. Oscar Pistorius a reușit să atragă atenția și admirația asupra competițiilor paralimpice, care până atunci acopereau discret paginile de media, trecând aproape neobservate, și a reușit să demonstreze că și cei cu deficiențe fizice pot reuși.

Marte în casa I, în Vărsător și ambii guvernatori ai acestuia, Saturn și Uranus în Săgetător, confirmă înclinația sa către sportul de performanță și competiții.

Careurile lui Marte cu cele patru planete din Scorpion sunt deosebit de provocatoare și marchează evenimente importante din viața sportivului legate de corpul fizic. A suferit amputarea picioarelor de la genunchi în jos când avea 11 luni, accidentări sportive, precum cea din 2003, în timpul unui meci de polo, și s-a luptat pentru a putea fi acceptat la competițiile paralimpice, impunând noi norme în ceea ce privește construcția de proteze destinate sportivilor. Nu trebuie subestimată nici ambiția personală de a depăși dificultățile fizice, ajungând să fie numit Blade Runner.

Mercur și Venus, ambele retrograde în Scorpion, atrag atenția asupra provocărilor pe care trebuie să le depășească în administrarea vieții personale. Tranzitul lui Saturn în Scorpion peste casa a X-a și toate celelalte planete au adus o lovitură grea de imagine în plan social, dar și privat, prin renunțarea la competiții și concentrarea forțelor sale asupra procesului. Totuși, cariera sa de sportiv i-a adus beneficii la nivel de percepție generală asupra cazului său, mulți oameni arătându-și simpatia față de Oscar Pistorius și căutând circumstanțe atenuante crimei comise. Inclusiv un judecător a fost schimbat, deoarece s-a considerat că acesta manifestă o indulgență prea mare pentru gravitatea cazului.

Reeva Steenkamp

Reeva Steenkamp a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din Africa de Sud, așa cum arăta un clasament FHM din această țară. Cariera sa nu s-a bazat doar pe calitățile fizice, ci și intelectuale, fiind asistent juridic, urmând ca, la absolvirea Facultății de Drept, să devină avocat. Ca și Oscar Pistorius, a fost implicată în activități de caritate, ajutând femeile care au suferit abuzuri în familie. Nu a ales întâmplător aceste activități, ci în urma experienței personale cu un fost iubit abuziv și posesiv. Un alt eveniment notabil din viața ei a fost o accidentare la coloană în timpul orelor de călărie. A fost dramatic pentru aceasta ca la 20 de ani să învețe să meargă din nou.

harta-reeva-steenkamp
A fost o nativă Leu (din păcate nu am găsit cu exactitate ora de naștere, ci mai mult presupuneri). Cu Marte în același semn cu Soarele, înțelegem de ce a fost o persoană activă, care a reușit să iasă în evidență nu numai datorită atuurilor fizice, ci și prin activitățile sale numeroase – caritabile, sportive și intelectuale. Ne atrage atenția Venus retrogradă în Fecioară, care, la fel ca și în harta natală a lui Oscar Pistorius, ne indică probleme în relații, fie ele de parteneriat, de dragoste sau amicale. Am menționat deja un iubit abuziv, care a determinat-o să se implice activ în ajutorarea femeilor aflate în dificultate.

Soarele din harta sa natală era bine poziționat – în domiciliu, (nu știm dacă a fost hartă diurnă sau nocturnă), în sextil cu Saturn și Pluton, în trigon cu Jupiter și Uranus. A fost o femeie determinată, a cărei viață socială nu s-a limitat doar la apariții publice apreciate, ci a reușit să atragă atenția unei societăți atât de divizate, cum este cea a Africii de Sud, asupra unor chestiuni spinoase, precum discriminarea și violența în familie. Dacă aceasta din urmă era considerată de majoritatea ca fiind un fenomen specific populației de culoare, ea a avut curajul să arate contrariul pornind de la propriul exemplu.

Mi s-a părut deosebit de important trigonul dintre Soare și conjuncția Jupiter-Uranus din Săgetător. Fiind pe semne de foc, acest aspect poate deveni exploziv atunci când nativul pierde din vedere controlul asupra unei forțe atât de mari. A reușit să profite de oportunitățile care i s-au dat, chiar și de cele venite în forme prea puțin agreabile, implicându-se total în ceea ce credea că ar putea produce o schimbare profundă pentru ea și nu numai.

Luna din Capricorn, chiar dacă se afla în detriment, a ajutat-o să mențină un control asupra evenimentelor neprevăzute din viața sa până la un anumit punct și să-și organizeze activitățile în funcție de priorități. Această poziție însă face dificilă exprimarea sentimentelor și chiar refuzul de a le accepta ca parte a vieții, fiind considerate slăbiciuni.

Nodul Nord în Gemeni era în careu cu dispozitorul său, Mercur în Fecioară, ceea ce indică refuzul de a se conforma și căutarea propriilor sale explicații. Dacă mai amintim și de trigonul Soarelui cu Jupiter și Uranus, atunci putem să spunem că Reeva Steenkamp a fost o persoană care a preferat să învețe din experiențe proprii și să-și formeze singură concluziile, decât să le ia gata pregătite.

Sinastria celor doi

Personalități puternice și dominante, ambii deținători ai unui magnetism extraordinar, așa puteau fi descriși cei doi încă de la primele apariții împreună. Soarele lor se afla în careu (al ei în Leu, al lui în Scorpion). Probabil că, dacă ar fi stat mai mult timp împreună, ar fi fost vizibile competiția dintre ei și lupta pentru supremație în cuplu.

Foto: Lwp Kommunikáció
Foto: Lwp Kommunikáció

Atracția dintre cei doi a fost neașteptată și imediată, ambii declarându-se fascinați după ce s-au întâlnit prima dată la un show automobilistic. Careul dintre Marte al ei cu Venus a lui este un martor de încredere al acestui episod, deoarece creează o tensiune sexuală între cei doi și dorința de a fi exploatată chiar în acel moment. Este stadiul de vânătoare al unei relații, dar care riscă să se stingă rapid, dacă nu mai sunt și alte aspecte care să susțină longevitatea cuplului.

Un alt semn al atracției reciproce a fost conjuncția dintre Luna din harta lui și Marte din harta ei, în Leu. Frumusețe, eleganță, putere interioară.

Ca o coincidență, ambii au Venus retrogradă în harta natală, evident în semne diferite. Se confruntau cu dificultatea de a integra coerent relații de natură personală în viața lor, la Oscar fiind vorba și de neîncredere, posesivitate (fiind în Scorpion), iar Reeva luptându-se cu decepția din cauza așteptărilor prea mari (Venus în Fecioară era în careu cu Jupiter, Uranus și Neptun). Reeva Steenkamp se ferea de monotonie și căuta extraordinarul în relații din cauza careului cu Uranus, care are și efecte nebănuite, precum iubiți prea abuzivi sau din contră, distanți și reci.
Potențialele distructive dintre cei doi se regăsesc în numeroasele careuri care se formează între planetele lor personale aflate în Leu și Scorpion:

Careul Marte din harta ei și Pluton din harta lui scoate în evidență potențialul dramatic și violent care s-a materializat, după cum știm, printr-o crimă.

Careul dintre Soarele ei și Pluton al lui ne vorbește despre manipulare, jocuri de putere și predispoziția lor către anihilare reciprocă. Oricât de periculos ar suna, acest aspect este foarte dificil în orice tip de relație, pentru că nu este constructiv, ci bombă atomică.

Careul Marte în Leu din harta ei și Mercur în Scorpion al lui Oscar, este un semn de ceartă violentă, neînțelegeri verbalizate prin urlete, ceea ce se și presupune că s-a întâmplat în seara crimei. Fiind pe semne fixe, este vorba și despre încăpățânare și respingere a ideilor celuilalt.
Careul Soare-Venus duce la o lipsă de înțelegere reciprocă, de  compasiune și chiar frustrare emoțională. Nu putem ști exact cum anume s-a desfășurat scurta lor relație de trei luni, ci doar cum s-a finalizat.

Au existat suspiciuni majore legate de intenția lui Oscar Pistorius asupra prietenei sale. Deși a susținut că a confundat-o cu un infractor, dovezile adunate de polițisti au spus o altă poveste. Se presupune că Reeva se încuiase în baie, nu se știe din ce motiv, și că el era foarte furios. De asemenea, apropiații cuplului spun că, de fapt, nu avuseseră de trei luni relații sexuale, Reeva având încă dubii în acest sens.

Cred că ea a experimentat încă o dată decepția în relația sa cu Pistorius. Neptun din harta sa peste Luna din harta ei în Capricorn indică speranțe mari, poate prea mari și promisiuni frumoase, dar a căror materializare se prezintă altfel în realitate. În plus, Luna ei se afla în casa a XII-a a lui, fiind o sursă de  neîncredere și suspiciune. Oscar probabil nu a reușit să-și dea seama ce anume și-ar fi dorit partenera lui, ce anume simțea pentru el, iar presiunea careurilor din sinastria lor a fost declanșatoarea tragicului eveniment.

Chiar și fără să cunoaștem cu exactitate ora ei de naștere, ne putem da seama de pericolul unui sfârșit prost între cei doi, de conflictele majore care apar în relație și de influențele negative reciproce.

Oscar Pistorius a recunoscut, după câteva săptămâni de la începerea procesului, că și-a ucis iubita, dar din greșeală. Părerea mea este că și-a ucis iubita cu intenție, știa că nu era vorba de un infractor. Stellium-ul său din Scorpion ne spune că avem de-a face cu un maestru al manipulării și al violenței ascunse în spatele unei imagini frumoase și puternice (Luna în Leu). Careul lui Marte de pe Ascendent cu planetele sale din Scorpion ne creionează portretul unui individ care nu reușește să-și stăpânească întotdeauna latura instinctuală și distructivă.

IOANA EUGENIA ISPAS

ioana-ispas-autor

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close