Venus în dans cu Nodurile Lunare (în sinastrie)
“E sigur că nimic pe lume nu e mai trebuincios omului decât iubirea” *
Suflet pereche – o banală căutare pe internet oferă nu mai puțin de trei milioane șase sute optzeci de mii de rezultate. Ceea ce mă face să cred că tema căutării, dar mai ales a găsirii iubirii perfecte, nu este tocmai o chestiune prozaică. Iubirea care împlinește, care dă un sens luminos existenței – poeții au cântat-o dintotdeauna, puțini muritori au întâlnit-o.
Ce înseamnă suflet pereche? Și ce treabă are astrologia în această discuție?
Conștient sau nu, există în amprenta fiecărui suflet omenesc dorința profundă de a accede la întregul divin, acel tot împărțit lumește în trup, suflet și spirit. Îngenuncheat de propriile neajunsuri ale firii, omul năzuiește către perfecțiune și unde îi e mai lesne să o caute? În iubire, firește.
E împământenită ideea că un suflet pereche are același înțeles cu dragostea perfectă. De la Platon, scrierile rabinice clasice până la astrologia vedică și, mai nou, astrologia evoluționistă, termenul de “suflet pereche” are un înțeles similar și anume semnifică acea ființă cu care ne potrivim din toate punctele de vedere, indiferent că vorbim despre prietenie, dragoste și (sau) intimitate. Sufletul pereche este ființa pe care am căutat-o întreaga viață, care ne întregește, alături de care formăm un tot unitar și în compania căreia ne dorim și, mai ales, ne așteptăm să trăim fericiţi până la adânci bătrâneți. Și sigur, ne spunem în gând că a fost dat să ne întâlnim.
Una din cele mai intense întâlniri într-o sinastrie este cea între Venus și Nodurile Lunare, fie că este vorba despre Nodul Nord sau despre Nodul Sud. Venus în harta natală ne spune cum ne manifestăm sentimentele de dragoste, dar și ce fel de partener ne hrănește nevoile inimii. Nodurile Lunare ne dau indicii despre drumul pe care l-am parcurs (Nodul Sud) și calea pe care pe care ar trebui să o urmăm în această viață (Nodul Nord). Credem sau nu în predestinare și karmă, întâlnirile între Venus și noduri în sinastrie sunt întâlniri de destin. Aici (re)nasc iubirile pasionale, nuanțate firește de semnul în care are loc întâlnirea, dar și de stadiul evolutiv al fiecărui individ. Conjuncția este de departe cel mai important aspect, cu un impact hotărâtor asupra destinelor celor implicați. Dar nu sunt de neglijat nici cuadratura și opoziția, aspecte care nasc nevoia de a interacționa și de a rezolva în acest fel anumite piedici apărute pe poteca vieții celor implicați. Trigonul oferă o întâlnire lejeră, poate chiar trecătoare, adesea lipsită de bătăi de cap.
Întâlnirile între Venus și Nodul Nord au ca scop principal evoluția planetei Venus. Nodul Nord are cunoașterea și îndemânarea de a o învăța pe Venus despre cum să se prețuiască pe sine și cum să-și valorifice calitățile. Are o influență pozitivă și asupra situației financiare a individului stăpân de Venus. Admirația și prețuirea de care este capabil Nodul Nord îi conferă planetei Venus încredere în propriile forțe. Este una din puținele întâlniri între o planetă personală și nodurile lunare când indivizii implicați au șansa de a alege, anume liberul arbitru are un rol hotărâtor: decid după bunul plac dacă se înfiripă o poveste de dragoste sau nu. Însă dacă iubirii îi este dată o șansă, pot fi protagoniștii unei relații amoroase solide, care crește odată cu vremea. Venus este cucerită de sentimentele pe care le nutrește față de ea Nodul Nord, iar gândul că este iubită îi oferă încredere și siguranță. Dragostea vrea dragoste la rându-i, prin urmare, sorții ca Venus să se îndrăgostească de Nodul Nord sunt promițători. Venus învață ce-i cu iubirea și își vindecă eventuale traume ce i-au blocat anterior întâlnirii cu Nodul Nord traseul amoros. Nodul Nord este fascinat de șarmul pe care Venus îl emană, iar aceasta are parte de clipe încântătoare alături de Nodul Nord. Dacă nu e rost de o relație de amor, putem fi martorii unei frumoase prietenii sau a unei colaborări fructuoase în plan social.
Întâlnirea între Venus și Nodul Sud sugerează o legătură de dragoste dintr-o viață anterioară, legătură ce a fost încheiată brusc, în condiții vitrege. Firește, nu trebuie să credem în teoria karmei și a încarnărilor repetate pentru a considera important aspectul, mai ales conjuncția, între Venus și Nodul Sud. Întâlnirea celor doi naște senzația de familiaritate, de deja-vu, senzația că el (ea) este sufletul pereche îndelung căutat. Fascinația este reciprocă și extrem de intensă, mai ales dacă se petrece în semnele unde Venus este stăpână (Taur, Balanță) sau în semnele de apă. Venus este animată, fără o explicație precisă, de un sentiment de îndatorare față de Nodul Sud. Iar din acest motiv își face ca unic scop al relației găsirea fericirii pentru Nodul Sud, oricare ar fi calea către beatitudine: laude, cadouri, favoruri și (sau) iubire. Iar căutarea neîncetată către fericirea celuilalt poate epuiza energia de care dispune Venus sau îi poate crea, la un moment dat, anumite frustrări. Poate acesta este și motivul pentru care foarte multe întâlniri Venus-Nodul Sud nu au un sfârșit tocmai fericit. Venus are la rându-i așteptări pe care alege să le suprime spre propria nefericire, iar Nodul Sud are daruri pe care nu e lăsat să le împartă.
Probabil că trăsătura cea mai vizibilă în teoria sufletului pereche este idealismul. Închiși în bula perfecțiunii iluzorii, captivi “în punctul de plecare” al relației, adesea, partenerii nu își oferă unul altuia șansa evoluției către desăvârșire – acea circumstanță favorabilă în care o iubire se naște, crește în trepte și negreșit durează, sfidând timpul.
–
*Johann Wolfgang von Goethe, Suferințele tânărului Werther, Editura Univers, 1978
© Copyright 2014 INGRID PANAITIU – Exclusiv pentru revista Astrele