Interviu cu Chris Brennan
Fost preşedinte al Asociaţiei Tinerilor Astrologi şi Director de Cercetare în cadrul Consiliului Naţional de Cercetări Geocosmice, Chris Brennan este un renumit astrolog din Denver, Colorado, SUA. A descoperit astrologia la 15 ani, a urmat studii de astrologie la Kepler College, este pasionat de istoria şi filozofia astrologiei antice şi este specializat în astrologie elenistică. Susţine diverse cursuri şi workshop-uri online de astrologie cu studenţii din întreaga lume, lucrări de cercetare în cadrul conferinţelor internaţionale de astrologie şi este axat îndeosebi pe astrologia predictivă şi nu numai.
Detalii la: http://www.chrisbrennanastrologer.com/
1. Chris, spune-ne, te rog, cum şi când ai descoperit astrologia şi cum ai decis să urmezi această cale.
Am descoperit astrologia când aveam 15 ani. Am început să citesc nişte cărţi despre Nostradamus şi am observat că utiliza astrologia în scopul de a fixa o dată pentru anumite predicţii ale sale. De exemplu, una dintre profeţiile sale spune că “Saturn în Taur, Jupiter în Vărsător, Marte în Săgetător, 6 februarie prevesteşte moartea”. Pentru a încerca să datez predicţii în acest fel, mi-am cumpărat efemeridele şi am început să studiez singur cum să le interpretez. Acest lucru a dus la descoperirea astrologiei natale şi a hărţilor astrale de naştere. La acel moment am devenit fascinat de subiect şi am ştiut că am descoperit ceea ce urma să studiez pentru tot restul vieţii mele. Aşa că, din acel moment, mi-am dedicat tot timpul astrologiei.
2. Eşti pasionat de astrologia elenistică. Ce anume te-a convins să o practici într-o proporţie mai mare decât astrologia modernă?
Iniţial am fost un astrolog modern şi eram interesat de astrologia psihologică. Aveam o percepţie negativă despre formele mai vechi ale astrologiei şi presupuneam că erau învechite şi inutile, deoarece credeam că astrologia a evoluat în forma în care este astăzi. Dar atunci am început să studiez astrologia la Colegiul Kepler şi în anul II de studii am fost constrâns să urmez un curs introductiv de astrologie elenistică şi indiană în acelaşi timp. Iniţial am fost destul de supărat şi am protestat, întrucât, atunci când am semnat la început pentru Kepler, mi s-a spus că în anul II aş putea alege pe ce tip de astrologie doresc să-mi axez studiile şi am planificat să-l urmez pe cel psihologic. Însă, când am ajuns în anul II, acesta nu era gata şi mi-au spus că trebuie să urmez cursul de astrologie elenistică şi indiană.
Aşa încât am urmat cursul şi foarte repede am realizat că presupunerile mele legate de formele vechi de astrologie erau greşite. Se pare că au existat multe tehnici şi concepte care erau, pur şi simplu, pierdute şi netransmise în sec. XX. Unele dintre acestea erau tehnici foarte importante, cum ar fi secta, care face distincţia între harta diurnă şi harta nocturnă. De asemenea, am descoperit anumite tehnici de sincronizare puternice, prin care se obţineau nişte lucruri despre care nu credeam că sunt posibile prin astrologie. Cel mai important este faptul că am realizat că astrologia elenistică a fost punctul de plecare pentru toate tradiţiile ulterioare de astrologie vestică şi studiind-o, puteam să înţeleg originile multor tehnici pe care astrologii le utilizează astăzi. Aş putea să răspund la o întrebare de genul “de unde provine doctrina aspectului” sau “de unde provin semnificatorii caselor”. În scopul de a înţelege cu adevărat cum se folosesc aceste tehnici astrologice, trebuie să înţelegem de unde provin şi cum au fost elaborate şi dezvoltate în timp. Aceasta este o mare parte despre ce înseamnă studiul astrologiei elenistice pentru mine.
3. Ce consideri că ne poate spune astrologia elenistică despre „soartă”?
Premiza de bază a astrologiei natale este că alinierea planetelor în momentul naşterii unei persoane îţi va spune despre natura şi cursul vieţii sale. În timp ce astrologia modernă tinde să analizeze în principal caracterul şi psihicul unei persoane, astrologia elenistică are capabilitatea de a oferi astrologului informaţii nu doar despre predispoziţiile psihologice interioare ale unei persoane, dar şi despre circumstanţele exterioare. De exemplu, abilitatea de a spune când o persoană va avea un punct de apogeu în carieră sau atunci când o persoană va avea cele mai importante relaţii în viaţă. De asemenea, astrologia elenistică are capacitatea de a determina dacă persoana în cauză va fi norocoasă sau nu în anumite domenii ale vieţii. Această capacitate de a vorbi atât despre predispoziţii interioare, cât şi despre circumstanţele exterioare ale unei persoane face astrologia mult mai amplă şi mai cuprinzătoare decât cred astrologii în timpurile moderne. De aceea, astrologia era de obicei conceptualizată ca studiul sorţii în cele mai vechi timpuri, pentru că ea cuprindea totul, iar cea mai mare parte este predeterminată de la momentul naşterii. În măsura în care astrologii cred că alinierea planetelor în momentul naşterii unei persoane spune ceva despre viitorul ei, asta înseamnă că ei cred şi că anumite lucruri sunt sortite şi că astrologia este capabilă să spună ceva despre soarta lor.
4. Ce părere ai despre abordarea astrologiei din perspectiva reîncarnării? Practici astrologia karmică?
Când am început iniţial studiul astrologiei eram interesat în principal de studiul propriei hărţi natale pentru a afla despre vieţile anterioare. Din anumite motive, am presupus iniţial că vieţile anterioare s-ar fi arătat în mod clar în harta natală. Cu toate acestea, devenind mult mai familiarizat cu astrologia, am realizat că într-adevăr nu erau prea multe în harta care să arate în mod clar informaţii despre vieţile anterioare, dar în schimb, cele mai multe din ceea ce este indicat în hartă sunt despre viaţa prezentă a nativului, chiar acum. Cele mai multe discuţii despre vieţile anterioare îmi par destul de speculative. Chiar şi tehnicile despre care toată lumea crede că spun despre vieţile trecute, cum ar fi Nodurile Lunare, au fost folosite numai în acest scop pentru câteva decenii. Dacă te duci înapoi mai mult de un secol în trecut, vei descoperi că Nodurile Lunare nu au fost conceptualizate în acelaşi fel cum sunt acum, ca având de-a face cu karma sau reîncarnarea. Aşadar, nu găsesc abordările actuale care au de-a face cu karma şi reîncarnarea foarte convingătoare în acest moment, iar aceasta nu este cu adevărat abordarea mea.
5. Cum decurge o consultaţie astrologică cu Chris Brennan, ai anumite reguli, metode sau principii pe care le urmezi de obicei în relaţia cu clientul?
Aceasta depinde de tipul de consultaţie, întrucât practic astrologie natală, astrologie electivă, astrologie orară şi rectificare. În astrologia natală este o tehnică elenistică pe care o folosesc şi care împarte întreaga viaţă a unei persoane în secţiuni diferite, ca şi cum ar fi fost o carte cu diferite capitole şi paragrafe. De obicei folosesc această tehnică pentru a oferi o imagine de ansamblu a vieţii nativului, fie din punctul de vedere al carierei, al relaţiilor sau al sănătăţii. Acest lucru ajută pentru a oferi o perspectivă asupra felului în care s-au situat în viaţa lor până acum şi asupra direcției spre care se îndreaptă în viitor.
Am tendinţa de a dori să mă concentrez pe situaţii sau probleme la care clientul se gândeşte sau se preocupă în prezent, pentru ca apoi să aplic tehnicile adecvate pentru a oferi o mai mare claritate şi perspectivă situaţiei date. Prefer aceasta, în locul consultaţiilor în care persoana nu are un subiect sau o problemă anume care să îl preocupe.
6. Utilizezi frecvent rectificarea orei de naştere, întrucât mulţi oameni nu cunosc ora naşterii exactă. Care sunt consideraţiile tale privind rectificarea?
M-am specializat în principal pe determinarea semnului corect al Ascendentului, atunci când fac rectificarea, de vreme ce eu folosesc sistemul de case pe semne întregi (Whole) şi, de cele mai multe ori, cu acest sistem de case ai nevoie doar să determini semnul corect al Ascendentului pentru ca restul caselor să fie corecte. Prefer să lucrez cu hărţi în care momentul naşterii este cunoscut că a avut loc într-un interval de timp de câteva ore, deci sarcina este, de fapt, doar să restrângi intervalul la ora corectă sau găsirea semnului corect al Ascendentului. De obicei, acest lucru înseamnă doar a alege între două, sau trei, sau poate patru posibile semne ale Ascendentului diferite. Cu sistemul de case pe semne întregi acest lucru înseamnă de fapt că alegi între două, trei sau patru hărţi distincte. Mă voi concentra în general pe cele mai importante poziţionări în hartă, cum ar fi guvernatorul Ascendentului, iar apoi voi folosi secta pentru a determina cele mai importante planetele benefice şi malefice din hartă şi pentru a vedea dacă persoana este norocoasă sau mai puţin norocoasă în sectorul de viaţă indicat de casa specifică în care sunt acele planete. Potrivit sectei, într-o hartă diurnă planeta cea mai benefică este Jupiter, iar planeta cea mai malefică este Marte. Într-o hartă nocturnă, Venus este planeta cea mai benefică, iar Saturn este planeta cea mai malefică. Identificarea celei mai benefice şi celei mai malefice planete şi compararea diferitelor poziţionări în case, de obicei, face rectificarea mai uşoară.
Voi acorda de asemenea atenţie tranzitelor acestor planete, în special celor angulare. De exemplu, dacă analizaţi două hărţi diferite, una având Saturn în tranzit prin casa I recent, în timp ce cealaltă a avut Saturn în tranzit prin a casa a II-a, voi întreba persoana ce s-a întâmplat în viaţa sa în ultimii 2 ani. Dacă spune că a avut unele probleme majore de sănătate, atunci asta ar implica harta în care Saturn tranzita casa I. Pe de altă parte, în cazul în care spune că a avut o mulţime de dificultăţi financiare, atunci asta ar implica harta cu Saturn în tranzit prin casa a II-a.
Unele dintre acestea sună oarecum simplist, dar devine de fapt destul de complicat atunci când utilizezi un număr de tehnici simple concomitent. Acest lucru duce, de fapt, la o mulţime de considerente de luat în calcul.
7. Care sunt cele mai importante aspecte/elemente astrologice pe care le consideri critice în analiza astrologică relaţională?
De obicei le împart în categorii diferite. Pentru ca două persoane să aibă o conexiune emoţională bună, mă uit la aspectele dintre poziţionarea Soarelui şi Lunii în sinastrie. Pentru o conexiune intelectuală bună şi o comunicare facilă, mă uit la contactul între poziţionările planetei Mercur. Pentru o conexiune sexuală bună, mă uit la aspectele bune între poziţionările lui Marte şi Venus. Acestea ar fi cele 3 categorii care sunt importante, iar orice altceva joacă rol de factor modificator. Pentru o relaţie decentă, de obicei, ai nevoie de cel puţin unul dintre aceste elemente. Pentru o relaţie bună, de obicei, iau în calcul două conexiuni. Relaţia fericită are toate cele 3 aspecte bune, deşi acesta este oarecum un caz rar.
8. În ce măsură contribuie astrologia la dezvoltarea personală a invididului şi care crezi că este cel mai grozav rezultat pe care un om îl poate obţine din integrarea astrologiei în viaţa sa?
Cred că astrologia ajută o persoană să înţeleagă mai bine propria viaţă şi să obţină o perspectivă asupra acesteia. De multe ori când suntem ocupaţi cu trăirea propriei noastre vieţi este dificil să o vedem obiectiv din perspectiva unuia din afară. Astrologia îţi permite să păşeşti în afara ta şi să vezi ce se petrece cu adevărat în viaţa ta, fără prejudecăţi sau iluzii subiective. Pentru unii oameni asta este util, deoarece le permite să accepte cine sunt şi ce circumstanţe au. Deşi aceasta nu elimină neapărat nevoia de a lua măsuri pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa şi circumstanţele.
9. Care sunt limitele liberului arbitru în opinia ta?
Tind să am o viziune mai controversată despre liberul arbitru decât majoritatea astrologilor, deoarece în opinia mea nu avem atât de mult liber arbitru pe cât multor oameni le place să creadă. Dacă te gândeşti la asta, premisa astrologiei este faptul că nu numai caracterul nostru şi psihicul sunt predeterminate într-o oarecare măsură, din momentul naşterii, dar deasemenea, multe dintre evenimente şi circumstanţe sunt predeterminate, mai ales că ele coincid cu tranzitele şi alte proceduri de sincronizare, deci toate ciclurile astronomice pe care astrologii îşi bazează interpretările sunt complet fixe şi predeterminate, de milioane de ani. În plus, astrologia nu se referă doar la evenimentele mari din viaţa noastră, dar are legătură de asemenea şi cu evenimentele mici, în acelaşi timp şi la fel de bine, ca de exemplu a avea o stare proastă într-o anumită zi, atunci când Luna îl tranzitează pe Saturn natal sau a fi iritabil şi a avea o ceartă cu cineva atunci când Mercur în tranzit se află în cuadratură cu Marte natal. Concluzia la care ajung de obicei în legătură cu asta este că, fie cele mai multe lucruri în viaţa noastră sunt predeterminate, inclusiv cele mai multe dintre propriile noastre acţiuni, sau totul în viaţa noastră este predeterminat, inclusiv toate acţiunile noastre. În acest moment sunt confortabil cu oricare concluzie, deoarece nu schimbă cu adevărat modul în care experimentăm viaţa noastră aşa cum se întâmplă ea.
10. Care sunt planurile tale legate de astrologie pentru 2014?
Sunt în plin proces de scriere a unei cărţi despre astrologia elenistică şi sper să o lansez în viitorul apropiat. Asta probabil că îmi va ocupa majoritatea timpului din acest an, deoarece am încă o mulţime de lucruri de scris. Sunt foarte încântat de acest lucru pentru că în carte voi prezenta originile astrologiei vestice şi voi arăta de unde provin multe dintre tehnicile de bază. Cartea va acoperi de asemenea istoria şi filozofia astrologiei elenistice, aşa încât ar trebui să fie destul de cuprinzătoare.
Pe de altă parte, susţin prelegeri la două conferinţe, înregistrând episoade pentru un podcast de astrologie pe care l-am început în urmă cu câţiva ani, lucrez la un dicţionar astrologic on-line şi, deasemenea, înregistrez noi prelegeri pentru cursul meu on-line de astrologie elenistică. Aşadar, ar trebui să fie un an destul de ocupat, dar îl aştept cu nerăbdare.
Interviul realizat de Cristina Bodea