InterviuLiana SandruV.I.P.

Interviu cu Firicel Ciarnău

Firicel-Ciarnau

Vărsător cu Ascendent în Berbec, Firicel Ciarnău a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de matematică din Cluj-Napoca în 1985, profesând până în 2007. În paralel a susținut cursuri de astrologie și kabbala în marile orașe ale țării. Este fondatorul Școlii de Astrologie Fidelia, prima de acest fel din ţară, directorul Editurii Fidelia, vicepreşedinte şi membru fondator al Asociaţiei Astrologilor din România. A scris o serie de cărți de astrologie (Bazele Astrologiei), numerologie (Numerele Vii), dar și didactice. De asemenea, și-a adus contribuția ca autor și editor în numeroase reviste de specialitate (Revista fenomenelor paranormale, Astrologia, Leacuri şi terapii, Elta, Cunoaştere şi mister, Astrele, AstroText, ș.a.) și ziare locale, fiind inclusiv fondatorul unora dintre acestea. Este creatorul site-urilor AstroDex.ro și TerapiiNaturiste.ro și colaborator de 10 ani al primului site de astrologie din țară, eAstrolog.ro. Organizează și sprijină tabere de terapii naturiste, astrologie și științe esoterice în diverse locuri din țară. A fost menționat de revista elvețiană Astrologie Heute ca fiind unul din cei mai prolifici astrologi români. În martie 2005 a primit distincția de „Astrologul anului” pe 2004 pentru contribuția adusă astrologiei românești, iar în anul 2011 este menționat în celebra Who’s Who – Enciclopedia personalităților din România.

1. Cum a ajuns dl. profesor de matematică să studieze astrologia şi ştiinţele esoterice şi care a fost motivaţia?

Dintotdeauna am fost curios, mi-au plăcut domeniile şi preocupările care mă puteau face să gândesc altfel, să ies din tipare, din cotidian. Doar sunt nativ Vărsător, nu?

Încă înainte de 1989 eram pasionat de paleoastronautică, extratereştri, ştiinţe de graniţă, literatura SF, paranormal, antropologie, paleontologie etc. Tot atunci mi-au căzut în mână şi primele cărţi de astrologie, ediţii vechi, găsite în podul casei unui prieten. Le-am citit cu ochii mari, ca pe o curiozitate, era un domeniu interesant, fascinant. Dar nu aş putea spune că deja studiam astrologia; în acele vremuri era cam greu să faci aşa ceva. Deschiderea şi studiul efectiv a venit imediat după 1989, când am ieşit în faţă cu asta pentru că se putea.

Ceea ce mă amuză și acum este că inițial am fost interesat de astronomie, motiv pentru care am și urmat Facultatea de Matematică unde se studia această disciplină, iar când am dat peste astrologie, am început să o studiez cu intenția de a o combate… Am sfârșit practicând-o! 🙂

2. Cine au fost principalii tăi mentori/îndrumători?

Am fost autodidact, deci nu aş putea spune că am vreun mentor. Dar, într-un fel, i-aş numi îndrumători pe toţi cei cu care am venit în contact şi de la care am învăţat ceva. Adevărul este că toată viaţa se învaţă şi de la fiecare om poţi învăţa ceva.

În mod organizat, cândva îmi plăcea să asist la cursurile lui Adrian Mîndruţă-Tănăsescu (aşa ne-am cunoscut prin 1993) iar în aceşti ani particip cu multă plăcere şi interes la seminariile ţinute de Mihaela Dicu sau alt coleg. Am şi colegi care din prea mult orgoliu nu participă la cursurile ţinute de alţii. Dar nu au decât de pierdut. Eu nu vreau să las orgoliul să-mi frâneze dorinţa de a mă perfecţiona.

Chiar şi interacţiunea cu cei cărora le predăm astrologie este o bună ocazie de a învăţa ceva. Învăţăm unii de la alţii, acesta este secretul evoluţiei prin colaborare. Numai Seneca declara în antichitate că el cunoaşte tot ce se poate cunoaşte, declaraţie infirmată de evoluţia omenirii de atunci până acum.

3. Plini de elan o mână de oameni aţi înfiinţat AAR. Care a fost scopul de baza al înfiinţării asociaţiei?

Ne-am cunoscut în grupul de discuţii Acubens. Adrian Mîndruţă-Tănăsescu, care pe atunci scria singur revista AstroText, a venit cu ideea de a creea o revistă ca urmare a colaborării mai multor astrologi. Am fost la început patru redactori: Adrian Mîndruţă-Tănăsescu, Mihaela Dicu, Fülöp László şi subsemnatul, ajutaţi tehnic de Val Dragu, proprietarul eAstrolog. În următorul an ni s-a alăturat Radu Moisoiu.

Asociaţia a apărut ca o necesitate, revista Astrele trebuia să aparţină oficial de o organizaţie. Pe atunci astrologii erau destul de individualişti, fiecare cu bucăţica lui, iar cei care ar fi fost dornici de colaborare nu se cunoşteau între ei ca să se poată organiza. Ne puneam întrebarea dacă se vor găsi astrologi care să adere la această asociaţie. Dar ne aveam deja pe noi ca exemple şi ne-am zis că este imposibil să nu mai existe şi alţii dornici de colaborare. Aşa s-a născut AAR.

4. Cum a luat naştere Fidelia şi de unde numele de “Fidelia”?

Am încercat foarte multe lucruri de-a lungul timpului, studiam şi experimentam. Să nu râdeţi, dar în acei ani am cochetat și cu aşa-numita scriere automată. Aveam un jurnal, deja cu multe volume, în care-mi aşterneam ideile și, uneori, mă miram şi eu de ceea ce scriam acolo, era un adevărat exerciţiu de brainstorming. În 1995, după ce am dat la tipar prima mea carte, ideea de editură apărea aproape obsesiv în jurnal. În acea perioadă se vehicula printre pasionaţi ideea că eventuala federaţie galactică ar numi sistemul nostru solar Fidelia. Mi-a plăcut cum suna și mi-a plăcut ideea de fidelitate faţă de nişte idealuri măreţe şi faţă de oameni. Acum, acesta a devenit unul din principiile după care Fidelia își desfășoară activitatea.

Dacă o idee frumoasă mi se conturează clar în minte, indiferent cât ar fi de îndrăzneaţă sau nemaiîncercată de alţii, are toate şansele să se materializeze. În acest fel cu Fidelia am făcut foarte multe lucruri revoluţionare, unele pentru prima dată în România.

5. Care este paleta preocupărilor Fideliei?

Mă consider un bun manager şi de aceea, pentru siguranţa şi stabilitatea afacerii, am deschis “porţi” spre mai multe domenii de cunoaștere. Este o greşeală, consider eu, să te bazezi doar pe o singură activitate. Evident Editura Fidelia se ocupă de editarea cărţilor, mai ales a celor din domeniul esoteric, ştiinţelor de graniţă, a cărţilor tehnice. Am înfiinţat cândva ziarul ”Gazeta simeriană”, primul ziar al oraşului Simeria, în care locuiesc, am editat mai multe ziare şi reviste, unele iniţiate de mine iar altele preluate. Ne ocupăm şi de programare, în special programare web şi construcţia de pagini web, deci webdesign.

Dar principala preocupare a Fideliei este astrologia. Astfel, pe langă multe alte proiecte din domeniu cel mai important a fost Şcoala Fidelia. Ne mândrim cu asta, este prima şcoală de astrologie din România, nu numai ca şi cursuri organizate ci şi oficial. Am „spart gheaţa”, fiind primii care am acordat certificate oficiale în ocupaţia de astrolog, sub egida Autorităţii Naţionale pentru Calificări (fost CNFPA), recunoscute de către Ministerul muncii şi cel al învăţământului. Sunt certificate recunoscute şi în UE, ceea ce este un mare câștig pentru astrologia românească.

6. Cum se pot combina practic toate acestea (astrologie, numerologie, tarot, etc)? Nu-ți este dificil să operezi în atât de multe direcții?

Toate ţin de esoterism, de ştiinţele de graniţă, toate sunt instrumente pentru cunoaştere şi autocunoaştere. Se pot combina excelent în primul rând prin pasiune şi prin dorinţa de a te cunoaşte pe tine însuţi şi de a-i ajuta şi pe alţii să se cunoască.

Matematician fiind, prima mea carte a fost de numerologie, „Numerele vii”. Întotdeauna am fost de părere că astrologia şi numerologia merg excelent mână în mână, mai ales când este vorba să ajuţi pe cineva cât poţi mai bine, cu toate instrumentele şi cunoştinţele pe care le deţii.

Aţi putea spune că pentru un singur om sunt prea multe domenii de activitate. Dar nu sunt singur, mi-am format o echipă. Cel mai mult mă ajută fiica mea Diana Spinean, iar cursurile de astrologie le-am scris împreună cu Adrian Mîndruţă-Tănăsescu şi Fülöp László. La serviciile de astrologie, numerologie şi tarot sunt ajutat de alţi membri ai echipei, foarte harnici și devotați: Mariana Lipovan, Ada Cocoş, Anca Simina Martin, Nicoleta Moraru, Liana Şandru şi Selena. Mai sunt şi alţi colaboratori care nu sunt neapărat membri ai echipei permanente, dar îmi sunt în primul rând prieteni și mă ajută întotdeauna cu drag. De asemenea, la revista școlii, AstroText, pun umărul voluntar membri ai grupului Astropractica și fac o treabă excelentă! Sunt foarte mândru de ei și le mulțumesc și pe această cale!

Nu sunt „omul orchestră” ca să le fac eu pe toate. La cât de multe activităţi are deja Fidelia, nici nu se putea altfel. Am învăţat să colaborez, să împart, nu ţin totul pentru mine, nu mă număr printre astrologii individualişti. Fidelia nu mai înseamnă doar Firicel Ciarnău, ceea ce consider că este un lucru bun.

7. Ai “în antecedente” o bogată activitate editorială: cursuri, cărţi, reviste, am înţeles că urmează să finalizezi o nouă carte.

Da, acum scriu o carte: „Astronomie pentru astrologi”. Am terminat facultatea de matematică, astronomia a fost una dintre preferinţele mele, astfel încât am cochetat şi cu un doctorat în astronomie dar pe care l-am abandonat din motive obiective, cunosc suficientă astronomie încât ca astrolog să scriu aşa ceva. Este nevoie de o asemenea carte care să vină în ajutorul astrologilor, ca un instrument util, dar şi ca informaţie în cazul în care se găsesc în situaţia de a conversa pe această temă. Mai am două cărţi în proiect, dar despre acestea vom vorbi cu altă ocazie.

8. În ultimii ani ești mult mai activ online decât “pe teren”. Cum a avut loc această trecere?

Da, este adevărat că mulți ani am ţinut cursuri şi conferinţe pe viu, prin ţară, fiind invitat în tabere de profil, participând cu lucrări la simpozioane şi congrese în diverse domenii, ș.a. Spre exemplu mi s-a spus că în acei ani eram singurul din ţară care ţinea cursuri de kabbala. Este drept că acestea erau cele mai grele cursuri pe care le-am susţinut.

După 2001 „m-am ascuns” pe internet, expunerile publice fiind din ce în ce mai rare pentru că simțeam nevoia de intimitate (am Luna în Rac, în casa a IV-a). Şi atunci am inventat o modalitate modernă de a susţine cursuri, la distanţă, prin internet. Nu văzusem la nimeni această metodă, deci pot să spun că am conceput-o special pentru situaţia în care mă aflam atunci și în care sunt și astăzi: locuiesc într-un oraş mic, departe de centre mari cum este Bucureştiul. Mi s-a propus să mă mut, dar am refuzat…

9. Ai o activitate bogată, cât pentru mai multe vieţi, totuşi cum îţi petreci timpul liber?

Există timp liber?! 🙂

Sunt un om deosebit de activ, iar ca să folosesc o descriere sugestivă, ard ca o lumânare la ambele capete. Muncesc foarte mult, dar îmi place ceea ce fac! În afara perioadelor în care sunt plecat să particip la vreun simpozion sau să susţin cursuri, cred că într-o zi, în afara somnului, nu se însumează două ore fără calculator. Nici concedii nu am, singurele perioade de concediu sunt taberele de astrologie de la Fidelia, dar pentru mine tot muncă se numeşte.

Nu-mi pare rău! Ştiu că am venit în această viaţă ca să o trăiesc cu adevărat, din plin, să realizez cât mai multe lucruri. Şi dacă se poate, cât mai multe lucruri deosebite. Nu am timp de pierdut! De altfel în harta mea natală nu am între planete aspecte de genul trigon şi sextil, toate sunt aspecte dinamizante, opoziţii, cuadraturi, conjuncţii. Eu nu le numesc aspecte negative, nu am neglijenţa de a mă autosugestiona negativ. Le numesc dinamizante, adică te pun la muncă, ceea ce în cazul meu este perfect aşa!

10. Ai prezentat la Congresul AAR în 2012 “Naşterea României” şi ai expus studiile tale personale referitoare la datele natale ale României, considerând că 21.05.1877 ar trebui folosită în studiile de astrologie mundana.

Orice hartă a unui moment important al istoriei unei ţări poate fi folosită pentru o perioadă de timp marcată de acel eveniment, dar harta natală a unei ţări nu poate fi decât una singură la fel cum un om are o singură hartă natală.

Ştiu că mulţi astrologi aduc argumente în folosirea unei alte date istorice ca hartă natală a României, justificând că se potriveşte la tranzite sau la altceva. Dacă am fi să luam orice moment din istorie, nu numai unul ce reprezintă un eveniment, vom constata că se potriveşte la ceva, ne spune ceva, deci acesta nu este un criteriu. Şi atunci singurul criteriu rămâne cel istoric: faptele vorbesc!

Am studiat foarte mult momentele importante din istoria României pentru a alege dintre ele harta natală. Sigur că, aşa cum am spus, fiecare hartă se potriveşte la ceva, dar la final toate argumentele, criteriile de alegere, au desemnat momentul declarării Independenţei (9 mai 1877 – stil vechi) ca fiind momentul istoric potrivit, a cărui hartă reprezintă harta natală a României. Studiul poate fi citit în paginile revistei Astrele.

11. Ce planuri ai pentru 2014?

Poate o să vă miraţi, dar eu nu am planuri pe termen lung, pentru că dacă-mi vine o idee, ori o materializez urgent ori o abandonez. O idee amânată prea mult timp este o idee pierdută! De aceea eu nu am planuri pe termen lung, decât ca principii, direcţii de urmat.

Totuşi, pe termen scurt, am câteva planuri, printre care scrierea cărţilor despre care am vorbit. Până la Astro-Festivalul de la Craiova, sper să reuşesc să termin măcar o parte din ele.

Interviu realizat de Liana Șandru

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close