Conjuncţia planetară în Tema Natală (partea a III-a)
Conjuncția, după cum am constatat în articolele anterioare, produce efecte puternice, indiferent de criteriile în care se încadrează. În continuare vom detalia cazuri mai speciale, ale căror rezultate însă sunt vizibile în contexte mai subtile, dar deloc de neglijat.
3. Planeta retrogradă
În timp ce cărţile vechi de astrologie stipulează, în general, că planetele retrograde din harta natală sunt slăbite într-un anume fel sau într-o oarecare măsură, literatura astrologică modernă, în cea mai mare parte, tinde să abandoneze acest concept. Şi totuşi planeta retrogradă este oarecum atipică, imprevizibilă în manifestările ei şi asta o putem vedea în evenimente legate de semnificaţia ei sau a casei pe care o guvernează. Cele mai evidente corelaţii le putem face la planetele inferioare, cele care se află mai aproape de Soare decât Pământul (planetele Mercur şi Venus) care sunt retrograde numai când se află aproape de conjuncţia cu Soarele.
O conjuncţie cu o planetă retrogradă sau între două retrograde va avea semnificaţii oarecum diferite, mai profunde, mai subtile decât aceeaşi conjuncţie între planete în mers direct. În aprecierea conjuncţiei cu o planetă retrogradă sau între retrograde, vom ţine seama de următoarele aspecte pe care le poate manifesta retrogradarea:
– o dezvoltare întârziată, încetinită sau extremistă a trăsăturilor exprimate de planeta respectivă;
– o interiorizare, o trăire în secret sau foarte profund a trăsăturilor retrogradei;
– lucruri, evenimente care se repetă sau blocaje într-o anumită stare;
– greşeli dintr-o viaţă interioară (perspectivă karmică);
– lipsa de control asupra unor evenimente ce apar în sectorul de viaţă ocupat sau guvernat de planeta retrogradă;
– există o lecţie importantă de viaţă asociată domeniului semnificat de planetă;
– ceea ce se aşteaptă de la planeta respectivă nu se dobândeşte, iar individul va manifesta o frustrare, o neîmplinire.
Avem mai jos tema natală a unei femei cu o conjuncţie între două planete retrograde, Marte-Saturn, situată în casa partenerilor. Are o căsătorie solidă de peste 30 de ani, căci în ciuda semnului mutabil de pe cuspida casei VII (Gemeni) şi a lui Uranus, observăm că Junona (asteroidul căsătoriei) este în perseverentul Capricorn şi în aspecte bune cu conjuncţia Soare-Mercur. Uranus semnifică aici deplina libertate de care s-a bucurat persoana în căsnicie, iar semnificaţia retrogradelor Marte-Saturn arată multiplele relaţii extraconjugale superficiale şi trecătoare, doar pentru plăcerea de a fi admirată şi apreciată (Marte – guvernatorul casei a V-a şi Gemenii, zodia în care se află conjuncţia, sunt guvernaţi de Mercur care guvernează şi casa prestigiului social, casa a X-a, în Fecioară). Saturn retrograd arată şi faptul că aprecierea din partea partenerilor ocazionali a venit şi prin mici avantaje materiale, diverse cadouri (Capricornul e în casa a II-a) prin intermediul întâlnirilor ocazionale (Vărsătorul pe cuspida casei a III-a, fiind guvernat atât de Saturn, cât şi de Uranus mai sus menţionat).
4. Conjuncţia în semne diferite
Poate cea mai greu de interpretat şi mai imprevizibilă conjuncţie este cea întâlnită între planete situate în semne zodiacale succesive. Nu există nicio altă combinaţie importantă care să pună în interacţiune energiile unor semne atât de diferite, căci aspectul de cuadratură clasic (careul) este în semne care au aceeaşi calitate (cardinal, fix sau mutabil), iar opoziţia pune faţă în faţă semne care sunt compatibile (pământ-apă, foc-aer). Două semne zodiacale alăturate sunt diferite pe toate planurile, atât în ceea ce priveşte elementele asociate (foc-pământ-aer-apă), polarităţile lor (masculin-feminin), cât şi calităţile de cardinal-fix-mutabil.
În plus, adesea în conjuncţiile strânse, una din planete se află chiar în ultimul grad al unei zodii, iar cealaltă în primele grade ale zodiei următoare, aflându-se pe nivele diferite de evoluţie spirituală. Prima planetă, cea în grad înaintat în zodia sa, se află la sfârşitul ciclului său de învăţare în semnul respectiv, având o ultimă lecţie de însuşit. Aceasta pare însă să fie cea mai grea sau cea la care s-a poticnit pe parcursul experienţelor sale anterioare. A doua planetă, cea într-un grad incipent din zodia care urmează, este mai primitivă, ca un „şcolar” care de-abia începe să prindă primele noţiuni de cunoaştere în domeniul de viaţă pe care-l desemnează.
Şi mai interesant este faptul că se poate întâmpla ca prima planetă, cea evoluată în grad şi experienţă, să fie una personală (Mercur, Venus, Marte), iar următoarea să fie un Saturn sau un Pluton care trebuie să „înveţe” de la mai tinerele sau micuţele companioane, ca nişte profesori care nu pot ei înşişi evolua dacă nu învaţă de la elevii lor mai talentaţi.
Bărbatul din exemplul prezentat mai jos are o conjuncţie în semne alăturate şi în casa partenerilor, care se formează între Pluton în grad karmic/anaretic (29:45) în Leu şi Marte (2.12) în Fecioară. Pluton în Leu este în elementul lui, în exaltare, şi vorbeşte de învăţarea lecţiei de exercitare a puterii, despre generozitate, de capacitatea de a crea şi de a dărui dragoste urmaşilor. Lecţiile abuzurilor de putere, a exceselor sexuale, a dominaţiei, a îngrădirii personalităţii altora (tot atribute, dar neplăcute, ale lui Pluton în Leu) au rămas în urmă şi comportamentul subiectului, în această viaţă, este o dovadă în acest sens. Pluton vine să-l înveţe pe excesivul de critic şi atent la detalii, pe pragmaticul Marte în Fecioară, ce înseamnă optimismul, entuziasmul şi generozitatea. La rândul lui, Marte îl mai învaţă pe Pluton o ultimă lecţie şi anume ce înseamnă înfrânarea şi controlul impulsurilor de dominare şi control, chiar cu preţul renunţării şi schimbării unor convingeri, pentru a dobândi mai multă înţelepciune (Pluton guvernează casa a IX-a).
Toate cele 7 criterii descrise în părţile I, II si III ale acestui material sunt un instrument foarte util de interpretare a diverselor tipuri de conjuncţii, chiar dacă e vorba de două sau mai multe planete. Bineînţeles că experienţa îşi are şi ea importanţa ei, dar numai dacă uneltele de lucru sunt cele mai bune şi sunt folosite în mod conştiincios şi responsabil.