Cristina BodeaInterviu

Interviu cu Dan Ciubotaru

Am început să studiez astrologia din 1994 fără să-mi dau seama prea clar ce fac. Ca şi astrolog profesionist am început în anul 2006 când am înfiinţat cabinetul de astrologie Ascella. Membru în Asociaţia Astrologilor din România, Asociaţia Astrologilor din UK şi ISAR. Am participat şi am susţinut prezentări la Congresul de Astrologie din UK (2010) şi Congresul Iberic de Astrologie din Portugalia (2010). Articole publicate în reviste astrologice: Astrele, Mountain Astrologer, ISAR Magazine şi Revista Asociaţiei Astrologilor din UK. Din 2009 am început să susţin şi cursuri de astrologie, atât pentru începători cât şi pentru avansaţi. Din 2006 și până în prezent am susţinut în jur de 2500 de consultaţii. Astrologia este o cale de înţelegere mai profundă a lumii în care trăim şi un instrument de navigare în oceanul vieţii.

interviu-Dan

1. Eşti Preşedintele Asociaţiei Astrologilor din România de ceva vreme, reales deja pentru al 2-lea mandat. Spune-ne te rog când ai ştiut că astrologia poate fi o menire importantă şi care a fost parcursul (inclusiv implicarea în AAR) către această alegere total diferită de profilul tău profesional de bază.

Răspuns: Începând cu anul 2003 am simţit că astrologia este mai mult decât un simplu hobby şi că îmi doresc să fac mai mult. Pas cu pas am început să lucrez la diferite proiecte legate de astrologie (website-uri, forumuri, articole etc). Anul 2007 a fost decisiv în sensul în care am renunţat la cariera profesională şi am luat-o de la zero cu Ascella. În AAR am intrat în anul 2005 şi îmi aduc aminte cu mare plăcere de primele întâlniri din Bucureşti. Atunci de abia deschideam ochii şi erau primele contacte cu alte persoane interesate de astrologie. Pe urmă am fost ales ca Vicepreşedinte şi ca urmare a retragerii domnei Mihaela Dicu am fost ales preşedinte.

2. Care au fost etapele dezvoltării şi maturizării în tainele astrologiei?

Răspuns: Aş împărţi viaţa mea de astrolog în doua faze importante: astrolog amator (fără să ofer consultaţii) şi astrolog profesionist (să ofer consultaţii contra cost). În prima fază includ perioada 1994 – 2006 în care am învăţat ceea ce am putut despre astrologie. În primii ani nu am avut acces la calculator şi stăteam şi desenam de mână fiecare hartă. Pe urmă lucrurile au evoluat şi informaţia a început să vină. În momentul în care am început consultaţiile astrologice a trebuit să reînvăţ astrologia. De ce? Simplu. Există o diferenţă mare între astrologia teoretică şi cea practică. În primul rând în timpul consultaţiilor nu ai la dispoziţie decât un timp limitat. De aceea trebuie sa te rezumi la 2-3 tehnici pe care să le stăpâneşti foarte bine.

3. Ce instrumente şi/sau personalităţi ţi-au ghidat parcursul în astrologie, cu impact important în abordarea pe care o practici astăzi?

Răspuns: Îmi este dificil să numesc personalităţi care m-au influenţat. Fiecare autor de carte, fiecare articol citit m-a învăţat ceva. Am învăţat astrologie într-o etapă şi într-un loc în care nu aveam acces la profesori şi cursuri. Iar internetul şi calculatoarele erau încă la început. De aceea cărţile au fost profesorii mei. Le mulţumesc tuturor celor care au scris şi înca scriu articole şi cărţi de astrologie. Am „furat” de la fiecare câte ceva, câte o metodă, câte ceva din modul de abordare. Cred că foarte mult în formarea stilului de lucru m-a influenţat partea profesională, corporatistă. Mi-a dat o perspectivă ancorată în realitate, în rezultate imediate şi mai puţin axată pe partea filosofică.

4. Care este profilul (succint) al persoanei care apelează la serviciile de consiliere astrologica în România?

Răspuns: Nu cred că există un profil sau o serie de trăsături. Persoanele care vin s-ar putea grupa în două categorii: cei care doresc să se cunoască şi să abordeze altfel anumite probleme din viaţa lor şi cei curioşi. Este clar că ponderea cea mai mare a clienţilor este formată din doamne şi domnişoare. Ceea ce este interesant şi am observat de-a lungul timpului  este că bărbaţii sunt la fel de curioşi şi interesaţi. Doar că mult mai orgolioşi şi acceptă cu greu să-şi arate interesul.

5. De-a lungul anilor ai avut nenumărate consultaţii şi online, este această nouă abordare mai comodă sau reprezintă un trend preferat de clienţi?

Răspuns:  Consultaţiile online nu reprezintă varianta mai comoda ci doar o variantă alternativă pentru situaţiile în care persoana nu poate sau nu are timp să vină la cabinet. Ele reprezintă modalitatea de a discuta cu oameni care nu sunt în Bucureşti. Din ce am constatat preferinţa este de a purta o discuţie faţă în faţă. Explicaţia este simplă: atunci când vine la cabinet persoana este 100% prezentă. Dacă este să discutăm online atunci o parte din atenţie este îndreptată şi spre alte lucruri.

6. Se poate vorbi despre o creştere exponenţială a numărului celor interesaţi de astrologie (din consultaţii sau practică) odată cu evoluţia spirituală pentru care primim deja semnale astrale esenţiale?

Răspuns: Începând cu 2008, 2009 am observat o creştere majoră a interesului pentru astrologie. Este vorba atât de consultaţii cât şi de dorinţa oamenilor de a învăţa astrologie. Nu ştiu dacă e vorba de evoluţie spirituală sau de criza economică care i-a facut pe mulţi să-şi reconsidere poziţia faţă de viaţă. Deja cred că astrologia trece de faza de „horoscopism” şi din ce în ce mai mulţi oameni intuiesc că există ceva mai mult decât horoscopul din ziar sau de la TV.

7. Când o persoană apelează la serviciile tale de astrologie, care este primul lucru la care te uiţi în hartă? Ce metode obişnuieşti să utilizezi pentru analiza în general?

Răspuns: Primul lucru la care mă uit în hartă la o persoană este poziţia Soare/Luna/Ascendent. Cele 3 elemente descriu cam 60-70% din ceea ce suntem noi. Fără o înţelegere profundă a tiparelor comportamentale indicate de acestea se poate ajunge foarte uşor la o interpretare eronată a celorlalte elemente din hartă. Pe partea de previzional utilizez următoarele metode – în ordinea importanţei: Progresiile Secundare, Tranzitele şi Revoluţia Solară. Evit să folosesc metode pe care nu le stăpânesc bine şi care sunt la stadiul de experiment. În plus nici nu ai timp cu clientul în faţa ta să utilizezi nu ştiu ce metode complexe. În consultaţii trebuie să oferi răspunsuri cât mai clare şi cât mai simple. Deşi în majoritatea cazurilor ne dorim un răspuns simplu de genul Da sau Nu , în realitate soluţia este mult mai complexă.

8. Harta natală oferă informaţii importante şi destul de detaliate despre profilul şi potenţialul unei persoane. În aceeaşi manieră, suplimentar, analiza hărţii Antiscia poate completa profilul cu anumite detalii de fineţe. Cât de frecvent şi în ce cazuri aplici tehnici ca de exemplu Antiscia şi Declinaţiile planetare în studiul hărţilor individuale? Aceste detalii de fineţe pot de multe ori să nu fie atât de uşor de depistat în harta natală obişnuită?

Răspuns: Antiscia şi Declinaţiile le folosesc atunci când ajung cu persoana respectivă la un nivel mai profund al discuţiei şi când urmărim să evidenţiem tipare comportamentale mult mai subtile. Dar acest lucru se întâmplă mai rar. Antiscia funcţionează foarte bine şi în sinastrie sau astrologie predictivă.

9. Foloseşti metode de rectificare a orei de naştere în situaţiile care solicită acest lucru şi care ar fi acestea?

Răspuns: Rectificarea orei de naştere este un proces mai complex şi nu cred că ţine foarte mult de o metoda ci mai mult de experienţa astrologului. Până acum nu am găsit un set de reguli care să-mi zică „dacă se întâmpla lucrul acesta atunci harta este aşa” . Atunci când ora de naştere nu este cunoscută cu exactitate caut să găsesc o hartă care să îl reprezinte pe individ. Rectificarea este şi arta de a şti să pui întrebările corecte care să te ajute să faci diferenţa între diferite influenţe. De exemplu, o latură mai taciturnă poate veni din numeroase influenţe. Ceea ce contează este ceea ce este diferit în viaţa individului şi l-a modelat și marcat de-a lungul vieţii. Şi acest lucru îl ştie cel mai bine persoana. De aceea eu caut să aflu ce e important pentru persoana respectivă. Informaţiile care ajută sunt cele legate de familie, relaţia cu părinţii, aspecte legate de sănătate. Planul relaţional poate fi sau nu de ajutor. Căsătoria şi copiii sunt un lucru normal dacă discutăm dpdv statistic. Doar când acestea lipsesc sau sunt peste medie devine informaţie importantă şi utilă. Folosesc şi progresiile secundare pentru că ele indică anii în care individul s-a schimbat destul de profund.  Cei mai buni ani sau cei mai dificili ani sunt foarte bine reflectaţi de progresia Lunii. Şi nu neapărat ca evenimente ci mai mult ca percepţie a persoanei.

10. În analiza cuplurilor dpdv al compatibilităţii şi al diverselor insight-uri interpersonale, Davison este o metodă suplimentară despre care ai şi predat în cadrul workshop-urilor. Când se poate aplica şi care este diferenţa dintre Davison şi Composit chart (harta compusă) atât ca rezoluţie cât şi ca acurateţe?

Răspuns: Davison este o hartă care indică mai mult influenţele exterioare asupra cuplului, pe când Harta Compusă indică mai mult structura interioară a acelui cuplu. Davison poate fi folosită ca metodă de validare şi verificare a evenimentelor care vor avea loc în cuplu aşa cum rezultă din analiza harţilor individuale, sinastriei sau hărţii compuse. Este recomandabil să se studieze Davison după ce se stăpânesc foarte bine celelalte metode de analiza relaţională.

11. Ce recomanzi pentru o analiză cât mai eficientă a potenţialului unei relaţii referitor la punctele forte şi sensibile ale cuplului dar şi legat de dinamica în timp?

Răspuns: Elementul cheie într-o analiză relaţională îl reprezintă poziţia Lunii. Din experienţa mea, o relaţie armonioasă între Lunile celor două persoane reprezintă un factor solid pentru durabilitatea relaţiei şi înţelegere în cuplu. Când Lunile nu se află într-o relaţie armonioasă apar dificultăţi. Luna indică structura emoţională şi nevoile de bază ale unui individ. De aceea ea ar trebui studiată prima dată. La Soare mai poţi discuta de personalităţi aflate în conflict. Dar atunci când emoţional cei doi nu rezonează, apare lipsa de încredere şi nesiguranţă. La relaţia în timp este bine să urmărim progresiile secundare şi tranzitele  fiecărei persoane. Ele pot indica în ce stadiu se află fiecare persoană raportată la relaţie.

12. Un alt interes frecvent al oamenilor este sectorul financiar. Nu de puţine ori ai avut ocazia să oferi servicii de consiliere astrologică pentru afaceri. Prin ce metode se poate analiza din punct de vedere astrologic succesul financiar când vorbim despre o afacere/o firmă/un parteneriat?

Răspuns: Metodele sunt aceleaşi: tranzite, progresii, revoluţii. Dar ele sunt adaptate la ceea ce ne interesează. Pentru o firmă se foloseşte data de la momentul înfiinţării și trecând ora 12:00 pm. Este foarte important de analizat şi harta persoanei care deţine firma pentru că legătura între cele două entităţi este puternică. Pentru partea financiară tranzitele Jupiter-Saturn sunt mai importante. E binecunoscut ciclul Jupiter/Saturn de 20 ani şi care dictează trendul economic global.

13. În astrologia elenistică, Ascendentul Anual determinat prin tehnica Profections oferă informaţii despre momentele-cheie în Revoluţia Solară, tranzite etc. Cât de important este stăpânul timpului (time-lord) în analiza previziunii anuale?

Răspuns: Stăpânul ascendentului anual profectat este important pentru că el dă foarte multă putere şi greutate tranzitelor pe care acea planetă le va face în acel an. Se întâmplă ca până la aniversare un tranzit al lui Jupiter, de exemplu, să nu fie activ şi brusc după ziua noastră, intrând cu un AS profectat în Săgetător sau Peşti, să vedem cum lucrurile se întamplă. Practic planeta care guvernează AS profectat dă tonul schimbărilor în acel an. El nu acţionează singur ci împreună cu stăpânul AS revoluţiei solare.

14. Astrologia este o ştiinţă complexă care devine din ce în ce mai interesantă, cu cât o aprofundăm mai mult. Care sunt provocările în această perioadă care te solicită şi te stimulează totodată din punct de vedere al studiului astrologic?

Răspuns: În ultimul timp am început să devin foarte interesat de astrologia aplicată la nivel global, politic şi economic. Din acest motiv am început să citesc din ce în ce mai multă istorie. Totul în jurul nostru este o succesiune şi suprapunere de cicluri. A observa cum aceste cicluri ale planetelor se manifestă în viaţa noastră este o temă care mă atrage foarte mult. O altă tematică stimulativă este aceea de a înţelege tehnicile şi metodele de astrologie tradiţionale, clasice (elenistica, araba, medievala) şi de a le aplica în prezent.

15. Ai avut ocazia să interacţionezi cu diverşi astrologi străini, fie participând la anumite evenimente de profil din străinătate, fie facilitând participarea acestora la Congresul AAR în România (ex: Deborah Houlding, Patricia Walsh etc). Ce metode folosesc aceştia în analizele astrologice? Ai o abordare foarte diferita faţă de ei?

Răspuns: În principal metodele sunt aceleaşi. În final fiecare astrolog are o viziune unică asupra modului în care practică astrologia. Nu cred că diferă foarte mult metodele sau abordările astrologilor străini faţă de ceea ce facem noi. Ba dimpotrivă. Cred că astrologii români au o deschidere mult mai mare faţă de diferitele tehnici şi metode astrologice. Există o curiozitate mai mare faţă de tot ceea ce este nou. Abordarea astrologică este influenţată foarte mult şi de factori sociali şi culturali. Fiecare societate îşi are regulile sale şi automat îi influenţează şi pe membrii săi în modul de gândire şi abordare. De exemplu, Lilith sau Luna Neagră este mult mai folosită în spaţiul francofon decât cel britanic.

16. Ce noutăţi pregăteşti pentru 2013?

Răspuns: Pentru mine 2013 este un an de reevaluare şi găsire a unei noi direcţii. De aceea nu ştiu dacă voi veni cu lucruri noi. Mai mult pregătesc terenul pentru 2014. Un proiect mai vechi şi care mă tentează este de a publica un manual de astrologie. Dar să vedem cum evoluează lucrurile.

Interviu realizat de Cristina Bodea.

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close