Tranzitul lui Saturn prin casa a IV-a
Serial scris de Corina Chira
Casa a patra semnifica inceputul si sfarsitul tuturor lucrurilor, relatia cu parintii, caminul, copilaria, dar si circumstantele in care survine sfarsitul vietii. Ea functioneaza ca o temelie, ca o platforma pe care se asaza, se construieste existenta noastra viitoare.
Tranzitul nu aduce evenimente rasunatoare, este traversata o casa subtila, de destin, care implica legaturile cu trecutul, cu tot ce vine ca mostenire genetica si ne influenteaza sanatatea, comportamentul, echilibrul emotional, mentalitatea, latura profunda a fiintei.
Saturn in tranzit prin casa a IV-a vorbeste despre felul in care ne acceptam pe noi insine, cu defectele si calitatile pe care le avem, de felul in care ni le asumam si le gestionam in asa fel incat sa putem trai confortabil din punct de vedere emotional. Este momentul in care trebuie sa ascultam ce ne spune vocea interioara: daca ne vorbeste despre esecurile pe care le-am avut, nu trebuie sa se creeze un cerc vicios din care sa nu putem iesi, in sensul ca nu mai incercam sa facem anumite lucruri pentru ca oricum acestea ies prost. Trebuie sa identificam ce anume din comportamentul, din felul de-a fi, ne-a impiedicat sa realizam ceea ce doream. Esecurile din trecut trebuiesc luate ca provocari ce se cer depasite. Daca, dimpotriva, viata de pana acum a avut un traseu coerent, ascendent, asa cum ne doream, trebuie sa identificam noi obiective de realizat, sa facem in asa fel incat sa avem energia si determinarea necesare si sa gandim strategiile necesare realizarii acestora.
Este binevenit si da rezultate bune contactul cu gandurile, sentimentele si trairile profunde, cu tehnicile de psihoterapie sau de trezire a constiintei.
Saturn, fiind responsabil cu organizarea, structurarea si responsabilizarea, aduce un soi de maturizare in zona cunoasterii de sine.
Consecinte ale unor fapte din trecut vin cu o forţă uriaşă si declanşeaza o serie intreaga de dezechilibre in sfera vietii domestice si ceea ce era considerat odată bine pus la punct, incepe sa nu mai functioneze.
Efectele tranzitului pleaca de la simple reorganizari ale vietii si ambiantei domestice si ajung la o totala reevaluare a relatiilor si contactelor care au legatura cu viata noastra privata.
Este posibil sa apara necesitatea asumarii unor responsabilitati neconforme varstei, care sa determine maturizarea la o varsta frageda sau mult inaintea altora apartinand aceleiasi generatii.
Relatia cu un parinte poate sa cunoasca schimbari dramatice. Pornind de la situatii, sa le spunem clasice, neintelegeri legate de grupul de prieteni, de sfera preocuparilor, a felului in care este petrecut timpul liber, planurile de viitor, se poate ajunge la situatii dramatice, in care unul dintre parinti poate deveni neputincios si sa aiba nevoie de asistenta si ingrijirea nemijlocita a copilului sau relatia dintre cei doi parinti sa se strice, acestia hotarand sa se desparta si il informeaza pe copil despre decizia luata.
Pe de alta parte, in viata celor tineri poate sa apara o persoana care sa joace rolul unui parinte. Este important ca aceasta relatie sa aduca ceva pozitiv, sa nu devina sursa unor lungi si nesfarsite relatii de dependenta in raport cu respectiva persoana.
Relatia cu familia poate imbraca doua forme:
- Distantarea de familia din care provenim, de obiceiurile si rutinele ce pareau firesti pana in acel moment. Pot sa apara situatii in care sa devina necesara plecarea de acasa, pentru studii sau loc de munca. Poate deveni presanta parasirea unui domiciliu prin imposibilitatea achitarii cheltuielilor pe care acesta le implica si mutarea intr-unul mai modest sau pierderea dreptului asupra unei locuinte sau bun mostenit ca urmare a unui litigiu.
- Pe de alta parte, exista si cealalta varianta, imposibilitatea desprinderii de mediul familial si abandonarea unor proiecte de viitor, de cele mai multe ori pe baza unor false motivaţii, ramanand astfel blocati in situatii care nu mai corespund momentului. Este, de fapt, imposibilitatea detasarii de arhetipul parental, fapt care impiedica realizarea propriei experiente in raport cu viata si existenta.
Tranzitul aduce preocupari legate de ideea nemuririi, fie prin intermediul trecutului, prin restabilirea si recuperarea unor legaturi ancestrale care sa dea sufletului posibilitatea sa se intoarca la radacinile sale, fie prin intermediul unor realitati concrete, cum sunt urmasii, copiii, care prin aparitia lor sa dea continuitate, sens si coerenta propriei existente.
Aruncand o privire pe temele natale ale membrilor familiei regale din Marea Britanie, observam cum in cazul lui Charles, momentul in care se naste primul copil, urmasul la tron, printul William, data de 21 iunie 1982 coincide cu tranzitul lui Saturn in conjunctie la un orb de 20 cu Imum Coeli-Fundul Cerului, cuspida casei a IV-a, in semnul Balantei. La doua saptamani dupa nasterea printului are loc conjunctia Saturn-Marte in acelasi punct important al hartii sale, unde Marte este stapan al Mijlocului Cerului, creandu-se astfel o noua imagine publica a casei regale.
La nasterea celui de al doilea fiu, in 15 Septembrie 1984, Saturn tranzita Scorpionul, a patra casa de la Ascendent.
Deloc intamplator, in momentul anuntului oficial al casatoriei printului William din 16 noiembrie 2010, Saturn tranzita acelasi punct al hartii lui Charles, Imum Coeli, de aceasta data la orb pefect – 130 Balanta.
Circumstante triste au marcat tranzitul saturnian prin casa a IV-a pentru cei doi copii ai cuplului regal.
Astfel, la vestea divortului rapid dintre Charles si Diana din decembrie 1995, pe harta lui William, Saturn tranzita semnul Pestilor si casa a IV-a din tema natala a printul William.
In momentul in care s-a pronuntat divortul parintilor sai, in data de 28 august 1996, Saturn tranzita Bebecul si casa a IV-a din tema natala a printul Henry.
Alt exemplu demn de luat in seama este cel al generalului Charles De Gaulle, figura emblematica a statului francez, al carui nume a fost si este rostit cu o anume mandrie nationala. Acesta a devenit presedinte in momentul in care Saturn ii tranzita casa a IV-a, in ianuarie 1959. In opozitie cu casa a X-a care reprezinta puterea, rangul, demnitatea, casa a IV-a reprezinta lgatura cu trecutul, locul in care intervine destinul in viata sa. Astfel, functia de sef al statului nu este perceputa la nivelul orgoliului, mandriei sau al realizarii in plan social, ci ca o misiune de credinta, o datorie in raport cu tara de obarsie, cu atat mai mult cu cat Saturn guverneaza in tema sa natala chiar aceasta casa.
Este un exemplu in care Saturn, tranzitand casa a IV-a, puncteaza ascensiunea in plan social a unui om care, prin conduita sa, a ramas un reper moral in politica europeana.
*
Va invitam sa cititi in continuare:
“Tranzitul lui Saturn prin case – introducere”
“Tranzitul lui Saturn prin casa a I-a”
“Tranzitul lui Saturn prin casa a II-a”
“Tranzitul lui Saturn prin casa a III-a”