Cum traim experienta lui Neptun in domiciliu
Autor: Gabriela Dima (Minerva)
(material extras din conferinta sustinuta la simpozionul AAR 2011)
Am pornit la aceasta analiza de la un citat aparut in saptamanalul Capital: „psihologia investitorilor este aceeași: foarte greu ar cumpara actiuni dupa ce piata a scazut cu 30%-50% și par mai dispuși ca intr-o astfel de conjunctura sa-și marcheze pierderile și sa aștepte pentru a cumpara mai ieftin ulterior. Pe de alta parte, daca aud la televizor ca bursa a urcat cu 100% in ultimul an, ar fi foarte tentati sa cumpere pe termen scurt, pentru ca poate, piata mai crește cu 15%-20% inainte de a atinge potentialul maxim.” (Psihologia investitorilor și ciclurile pietei, IULIAN PANAIT, președinte KTD Invest )
Caderea bursei s-a produs in momentul in care Neptun parcurgea ingresul in Varsator, adica se intorcea in semnul vecin domiciliului, unde a stat aproximativ 14 ani, iar dupa ce s-a lafait patru luni in semnul de domiciliu, ne-a trimis tot felul de semnale pentru a ne gandi cam ce ne asteapta in urmatorii 14 ani. De ce spun asta? Pai, ia priviti ce s-a petrecut in lume in aceste patru luni. In primul rand, miscarile de revendicare a propriei libertati, a dreptului de a-si decide soarta, desfiintarea asa-numitelor regimuri totalitare, precum si amplificarea miscarilor feministe in teritorii in care, acum 20 de ani, abia daca se amintea de statutul femeii – Egipt, Tunisia, Libia, Siria. Si ganditi-va ca toate aceste evenimente nu sunt decat un preambul la urmatorii 14 ani! Asa ca suntem asteptati sa participam la evenimente pe care intelepciunea orientala le numeste „vremuri interesante”.
Neptun va reveni in Pesti pe 3 februarie 2012. Trecerea se va face pe un septil (51.42 grade) cu Pluto, aspect similar cu trecerea lui Neptun in domiciliu in 1520. Semnificativ pentru mutarea din 2012 este ca a fost precedata de trecerea lui Uranus in Berbec si a lui Jupiter in Taur, ca sa nu mai spun ca si Saturn va fi pe punctul de a trece in Scorpion. Evident, direct proportional, creste si starea de neliniste pentru ca ne simtim ca niste actori in teatrul vietii, suficient cat sa rezoneze cu preocuparile noastre concrete, dar nu neaparat sa se si exteriorizeze. Toate planetele lente se afla la inceput de drum in semne diferite, iar, in lumina reflectoarele, sunt marile institutii internationale si serviciile publice, transporturile, sanatatea, educatia, politia si justitia, drepturile omului s.a. Acestea vor fi in centrul atentiei datorita repercusiunilor – pretul platit pentru schimbarile dorite, modul in care se va face aceasta plata si daca ne putem permite sa platim, trei elemente esentiale atat in plan individual, dar si in cel colectiv – combustibil, gaz, apa, electricitate si transport. Privite singular, costurile nu par mari, dar daca globalizam, privim situatia in ansamblu, problema devine una serioasa si grava. Niciuna din aceste probleme nu poate fi rezolvata prin pretul tot mai mare si, culmea, care se si plateste! Ca natiune, o stim din experienta proprie!
Neptun este o planeta care influenteaza generatii asa ca, atunci cand vorbim despre ea, va trebui sa luam in considerare o plaja cat mai larga de semnificatii si nu sa ne referim doar la un eveniment anume. Neptun ȋn domiciliu in 1356 configureaza geopolitic Europa cu implicatii care au ajuns pana in zilele noastre. Sa nu uitam ca Anglia, Franta, chiar si Spania si Portugalia, cu mici ajustari sau completari, s-au manifestat ca identitate politica, sociala si culturala fara echivoc. Reforma protestanta din 1520 a insemnat o pierdere semnificativa pentru Biserica Catolica; in 1684, Anglia avea ultimul rege catolic, iar Isaac Newton avea sa extinda limitele fizicii prin teorii care sunt studiate si astazi in scolile din toata lumea dupa cum perioada 1846-1862 a insemnat moartea relatiilor sociale de tip feudal, dar si a feudalismului ca sistem. Intrebarea este la ce sa ne asteptam in 2012, va fi mai bine sau mai rau? Tot ceea ce pana mai ieri parea sigur, astazi se dovedeste extrem de fragil. Sisteme, institutii si dinastii au suferit schimbari profunde sau sunt pe cale de disparitie, chiar daca agonia este lenta si lunga – comunismul si capitalismul dispar ca sistem, relatiile generate de acestea sunt intr-o continua schimbare, monarhia ca sistem a devenit un element de traditie, prerogativele acesteia restrangandu-se, biserica abandoneaza dogmatimul in favoarea deschiderii catre probleme mult mai pamantesti, invatamantul-internet versus cultura dobandita prin citit s.a.
In timp ce Pluto sta in Capricorn, ar fi de asteptat ca provocarile fundamentale sa se produca la nivelul autoritatii si institutiilor de baza din societate, lucru care se si petrece, dar greu de cuantificat vizibil pentru ca facem parte activa din cadrul acestui proces, este ca si cum astralul semnalizeaza ca incepem sa platim pentru dezinteresul sau indiferenta fata de lucruri care trebuiau sa ne atraga atentia de la bun inceput. Apoi, Neptun in Varsator implica institutii internationale menite sa ajute. Cativa actori pe pietele financiare au castiguri salariale de ordinul milioanelor de dolari sau euro, in timp ce restul populatiei se zbate intre credite sau diverse imprumuturi ca sa o scoata la capat. Ganditi-va, in contextul crizei economice, ce s-a intamplat si ce se poate intampla in continuare numai in Romania! Cea mai acuta criza este ce a locurilor de munca si a locuintelor, urmate de cea a sanatatii si educatiei. Daca spatiile locative, pana mai ieri, pareau cat de cat sigure sau un bun care sa ii scoata pe proprietari din incurcatura, astazi, odata cu retrocedarile, foarte multe familii s-au trezit in strada, desi au cumparat locatiile respective cu zeci de mii de euro luati prin credit bancar, iar acum, au ramas si cu casa luata si buni de plata pentru ca sistemul bancar are propriile sale legitati.
Oferta FMI – insitutie internationala – a fost una tentanta, dar ce repercusiuni a generat reducerea salariilor functionarilor publici cu 25%, slabirea sistemului de coercitie a politiei si armatei prin disponilizarea aproape in totalitate a personalului civil, reducerea sau impozitarea pensiilor celor care zeci de ani au platit contributii sociale la stat, prabusirea sistemului de sanatate si cele care vor urma. Instabilitatea din Orientul Apropiat a avut, de asemenea, un impact puternic asupra pietei titeiului si a produselor petroliere! Pretul titeiului a crescut de aproximativ 5 ori in ultimii 14 ani. Aceasta a dus la o reactie in lant – cresterea pretului la toate marfurile transportate, inclusiv la alimentele de baza, moment in care cei cu venituri fixe, mai ales pensionarii, au trebuit sa aleaga intre incalzire, sanatate si mancare. Ca si cum aceastea nu au fost de ajuns, penuria de produse alimentare s-a insinuat printr-o combinatie de crestere a populatiei lumii, seceta si recolte proaste.
In 2008, rezervele mondiale de produse alimentare au ajuns la doar 11%. In Anglia, latifundiarii si proprietarii de bunuri imobiliare au fost nevoiti sa puna ipoteca de pana la 75% pe bunuri pentru a face fata cheltuielilor de intretinere. In Bangladesh, unde se platesc salariile cele mai mici din lume, anul trecut, 50% din veniturile acestuia se duceau pe…un sac de orez. Anul acesta, pretul orezului a crescut cu 24%, iar la grau cu…120%.
Intrebarea este daca in lume se va stabiliza pretul productiei la alimentele de baza si astfel sa se ajute ca pretul alimentelor sa nu mai creasca si sa solutionam astfel proliferarea speculei? Toate acestea se intampla astazi, la doar o luna de la revenirea lui Neptun in Varsator. Daca mergem pe teoria ca fiind ultimele 3 grade Varsator de fapt, Neptun este deja in domiciliu, ma gandesc ce se va petrece in urmatorii 14 ani. Sa asistam la o revolta mondiala? Nimic nou nu se naste linistit! Schimbarile au inceput de mult si vor urma in cascada, doar ca ele nu sunt numai unele de suprafata, schimbarile adevarate sunt profunde, curand vom constientiza necesitatea acestora. Cum pretul titeiului a explodat, se pare ca politicile economice se vor orienta spre producerea de energie nucleara, cu invatamintele de rigoare dupa incidentul Fukushima sau cea neconventionala – energia solara, campurile de moristi eoliene, energia apei sau a biogazului s.a. Ma intreb ce se va intampla in societatile care s-au civilizat pe campurile de extractie sau cu societatile producatoare de produse petroliere? De ce spun asta? Pentru ca energia nucleara, desi nepopulara, poate deveni o optiune ieftina pe termen lung. E clar, omenirea are de ce sa fie ingrijorata!
Nu este de mirare ca se discuta de politici durabile in ce priveste pescuitul dupa ce, arareori in lume, s-a protejat pescuitul intensiv, iar astazi multe specii de pesti sunt pe cale de disparitie. UE incearca de ceva vreme sa obtina dreptul de a pescui in largul coastei vestice a Africii pentru ca bancurile de pesti oceanici s-au rarit simtitor. Cu toate acestea, nu exista o politica coerenta care sa protejeze pescuitul oceanic, asa ca nu este o idee utopica daca luam in calcul programele internationale de protejare a pescuitului, mai ales cel industrial care reprezinta doar 15% din totalul normelor de pescuit.
Pe de alta parte, vedem cum preturile cunosc o continua curba ascendenta care nu da semne sa coboare. Sacrificiile care au tot fost amanate sunt brusc necesar, iar ceea ce se petrece in Statele Unite este un semnal de alarma! Sunt lucruri pe care generatia sub 35 de ani nu le cunoaste.
Spectrul somajului este un alt aspect ingrijorator. Relatiile de munca si nu doar acestea, relatiile in general, sunt intr-o mare criza, o dilema pe care va trebui sa o depasim, in primul rand, spiritual. Oamenii au tot mai putine surse de subzidenta, nu mai petrec timpul liber asa cum o faceau acum 30 de ani, sa spunem, iar industria de divertisment este in colaps.Vedeta este ca si respectul, statutul trebuie castigat, nu proclamat! Preocupari abandonate de pe vremea copilariei pot reveni brusc in actualitate cu un impact neasteptat. La noi se vorbeste tot mai des despre meseriile uitate!
Haideti sa ne oprim putin la „Scala” sau „Scara Barbault”. Extrem de cunoscuta in astrologia mundana, mai putin in celelalte ramuri ale astrologiei si se refera la coroborarea evenimentului astrologic cu cel istoric. Pe scurt, „Scala Barbault” reprezinta distanta in grade dintre pozitia intiala a unei plante in cadrul unui ciclu si pozitia ulterioara a aceleiasi planete in cadrul altui ciclu, plus sau minus cateva grade. Aspectele urmarite sunt aceleasi – conjunctie, sextil, patrat, trigon, inconjunctie sau opozitie. Ciclurile pot interfera in perioadele de degradare, sa spunem, la -90 de grade sau -30, fiind vorba despre distanta dintre momentul intersectarii ciclului fata de momentul 0 considerat initial. Ce este de retinut este ca totul este ciclic, cu perioade de ascensiune si perioade de degradare, fiind de fapt o adaptare a teoriei spengleriene a ciclurilor de civilizatie, daca vreti.
André Barbault a aliniat, pe aceasta scala, ciclurile de la Jupiter (prima planeta sociala) pana la Pluto. Cele mai mari minusuri, -135 sau -90, au aparut in perioada celor doua razboaie mondiale. O pozitie similara s-a remarcat in timpul crizei financiare de la inceputul anilor ‚90 sau in momentul prabusirii bursei de pe Wall Street. Anul 2009 a reprezentat un mare minus care se reflecta inca in criza creditelor si a pietei bursiere. Surprinzator, anul 2012 reprezinta un plus frumos si sanatos, ca sa spun asa. In schimb, in perioada 2013-2021, economia mondiala nu arata prea bine. Anul la care omenirea trebuie sa fie foarte atenta este 2016, un an in care spiritele se pot incinge din nou si actiuni care nu au fost rezolvate sau au fost amanate pot fi repuse pe tapet.
In februarie 2012, cand Neptun se va instala pentru 14 ani in semnul de domiciliu, planetele sociale Jupiter si Saturn vor fi in opozitie. Sa ne amintim de anul 2000 cand Pluto in Sagetator incepuse sa scuture din ce in ce mai tare ideea de globalizare si Neptun in Varsator care exacerba sentimentul libertatii. Daca coroboram si patratul cu Uranus din Pesti, provocarile cele mai mari au avut loc la nivel de comportament social. Conditiile unei vieti decente in umbra creditelor au devenit mai mult decat acceptabile, iar accesibilitatea acestora din urma s-a generalizat la nivel mondial – case pe credit, autoturisme pe credit, bunuri de consum pe credit s.a. Odata cu intrarea lui Pluto in Capricorn, am inceput sa realizam care este costul real al acestor credite. Pluto a scos la lumina imprudenta si cheltuiala nejustificata si a inceput sa ne oblige la o restructurare interioara, sa ne asumam greselile, daca vrem sa mergem mai departe. Unul din vinovatii principali pentru cheltuielile fara precedent a fost obsesia de a ne depasi conditia sociala. Toate acestea au insemnat bonusuri pentru unii, milioane de euro aruncati pe lux si proprietati, iar bancile le-au facilitat materializarea dorintelor de mai mult si mai mult. Problema era unde vor ajunge.
In momentul de fata, criza creditelor s-a blocat. Unde? Taman la banci, pentru ca acestea au inceput sa ii execute pe datornici. Este genul de comportament care genereaza revolta impotriva institutiilor neptuniene care raman indiferente la suferinta umana atata timp cat ele isi ating target-urile. Poate ca intrarea lui Neptun in domiciliu va vindeca omenirea de obsesii si va opta pentru politici practice si realiste, mai ales colective. Cresterea costurilor vietii de zi cu zi ne va face un pic mai atenti cu privire la modul in care ne folosim banii, gandim de doua ori inainte de a renunta la o haina care nu este veche, dar a iesit din moda, vom cumpara alimente atat cat ne este necesar. Probabil omenirea a avut nevoie de blocajul acesta pentru a aprecia viata la justa ei valoare. Dar, mai ales, a inteles un lucru esential: resursele naturale sunt finite, numarul populatiei creste exponential si trebuie sa fim mai constienti de modul in care gestionam ceea ce a mai ramas.
Intrarea lui Neptun in Pesti se petrece in momentul in care Marte se afla in Fecioara la 22 gr. 16 min. retrograd, iar Venus in Pesti la 25 gr. 22 min. Un superb trigon in semne de apa intre Neptun-Luna-Saturn ceea ce simbolizeaza ca o reexaminare a rolului Tata-Mama va fi, fara indoiala, pe ordinea de zi. S-ar putea remarca o preocupare mai mare pentru etica medicala axata pe practici de tipul avortului, clonarii sau testele cu celule hibrid. Cu Uranus miscandu-se in Berbec, vor fi repuse pe tapet idei noi si inovatoare, dar ar putea fi readuse in atentia publicului controverse legate de acestea. Cum Uranus si-a inceput marsul prin Berbec abia in urma cu 11 luni, aceasta ar putea sugera ca marile schimbari se pot produce intr-o succesiune rapida si ca omenirea nu este inca pregatita pentru aceasta.
Neptun in trigon cu Saturn aflat in ultimul grad din Balanta (29 gr. 30 min.) afirma o aplecare mai atenta asupra problemelor care tin de drepturile omului in sistemele institutionalizate – camine, scoli speciale de reeducare, inchisori, pana la cei aflati ȋn regimuri opresive. Posibil ca un loc de detentie, cum este Guantanamo, sa fie dezafectat, iar opinia publica pare sa afirme din ce in ce mai tare ca Statele Unite ar trebui sa vada cum sunt respectate drepturile omului pe teritoriul sau inainte de a trage la raspundere pe altcineva. Nicio scuza nu este de ajuns pentru tratamentul inuman.
Interesant este ca din ce in ce mai mult guvernele vor pune la indoiala viabilitatea sistemelor de sanatate gratuite. Cred ca prabusirea sistemului sanitar de la noi este un exemplu elocvent. Anglia, de exemplu, plateste si acum pentru o politica deschisa vis-a-vis de imigratie, deoarece infrastructura nu a facut fata solicitarilor. Destabilizarea economica erodeaza nu doar relatiile internationale, ci si pe cele legate de stabilitate si de infrastructura. Serviciile Nationale de Sanatate sunt supuse unui stres puternic din cauza cresterii populatiei, dar si de pe urma imigratiei, in special cea ilegala care este de necontrolat.
Apoi, ciminalitatea si drogurile! Atacurile cu arme albe -cutie sau sabii- si pistoale au crescut, iar drogurile ameninta de la o zi la alta. Sistemele de siguranta din intreaga lume se iau la tranta cu forme din ce in ce mai variate de criminalitate. Piata medicamentelor ilegale si a drogurilor este sub semnul lui Neptun. Aceasta poate provoca scandal, poate aduce evenimentele pe prima pagina a ziarelor, dar nu aduce, din pacate, solutii, iar astfel institutiile menite sa asigure acestui segment un controlul riguros vor trebui restructurate serios. Si posibil sa se inceapa cu sistemul coercitiv.
Pe de alta parte, Neptun sustine lucrurile facute cu pasiune si credinta, cu entuziasm si un mare consum energetic si se va ridica asemeni unui perete de netrecut. Valul de revolta este in crestere si ma astept la manifestari de genul acesta. Vom vedea institutii financiare si banci care vor cauta si poate chiar vor gasi supapa de a iesi din furtuna. Si de ce ar trebui sa simtim nevoia sa schimbam toate acestea? Pauperizarea este efectul cel mai impresionant; saracirea paturii mijlocii, tratatele care nu se mai finalizeaza si penuria de alimente vor fi printre motivele care vor declansa nevoia mondiala de schimbare. Sa ne oprim putin asupra fiecaruia din motivele enumerate mai sus:
Esuarea sau nefinalizarea unor tratate. ONU a pierdut enorm de mult timp si eforturi incercand sa finalizeze un acord comercial mondial. Se pare ca a existat o anume graba pentru semnarea acestuia, inainte de alegerile din 2008 din SUA, numai ca semnarea unor hartii nu garanteaza intotdeauna reusita.
Criza de alimente. In tarile sarace, revolta este in floare. Amintiti-va imaginile cu rationalizarea de alimente trimise in tarile lumii a treia. Convulsiile pretului la petrol a avut un impact major asupra costurilor acestor alimente, ducand la niveluri ale standardului de trai care pentru mare parte a omenirii sunt deja de neatins. Gasirea unor solutii imediate este imperios necesara, oricat am stramba din nas, de exemplu, la mirosurile pe care le degaja bio-combustibilul, solutie care s-a dovedit viabila.
Saracirea populatiei. Guvernele vor depune eforturi sustinute pentru a reduce saracia, dar atitudinea de tipul „ce e valabil pentru ei, nu este valabil pentru mine” a unor angajati face ca toate aceste eforturi sa fie zadarnice. Saracia este un raport intre standardul social si asteptarile pe care le avem de la viata. Unele tari, inclusiv Romania, au recurs la retrocedari si renuntarea la sisteme de stat – petrol, gaze, electricitate, sanatate, in favoarea celor private ca raspuns la criza creditelor care are originea in SUA, dar care loveste exact baza economiei europene. Saracia din Africa este mult mai grava! Zeci de mii de oameni sunt obligati sa emigreze fie din cauza razboaielor locale, fie din cauza unor guverne dezinteresate in a-si ajuta propriul popor, asa cum se intampla in Sudan sau hiper-inflatia din Zimbabwe care a adus la putere un regim despotic.
Parerea mea este ca Neptun in Pesti va evidentia exact ceea ce nu functioneaza!
Direct proportional, vor spori idealurile politice, religioase si altruiste, dar nu fara opozitia institutiilor de stat. Atata timp cat cei care sunt la putere incurajeaza actiunile institutionale si participa la realizarea acestora, va trece ceva vreme pana cand se va produce schimbarea, pana se vor angaja pe o traiectorie care sa sprijine multimea, nu doar interesele unora.
Generatia noastra, a parintilor si a bunicilor nostri, au serbat ziua de nastere a lui Neptun o singura data, pe 4 aprilie a.c. Pe 4 februarie 2012, o vom sarbatori pe a doua. Un eveniment astral pe masura!
Descoperirea lui Neptun a coincis cu o revolta sociala. In 1848, este publicat Manifestul Comunist, drept raspuns la conditiile pe care le impunea industrializarea prin extinderea fabricilor in marile orase in detrimentul manufacturilor, demascand, prin urmare, abuzurile celor avuti. Aceasta a fost perioada in care Charles Dickens isi scria romanele cu un puternic accent realist-social, cand marile capitale ale Europei erau zguduite de demonstratii social-democrate, cand Renoir, Gauguin, Van Gogh, Cezzane si Monet deschideau drum impresionismului cu a sa extensie a lumii in fantezie si imaginatie. Darwin, prin lucrarile sale, submineaza complet, am putea spune, traditia crestina. Apare dagheroscopul si primele fotografii ca precursoare ale peliculei de film. Anestezicele sunt folosite pentru prima oara in spitale, opiul devine un drog social acceptat, cotidianul este subminat de noile realitati spirituale, emotionale si politice.
In 2012, avem toate datele la-ndemana privind schimbarile pe care Neptun le-a provocat prin trecerea sa prin cele 12 semne zodiacale. Logic, ne asteptam la o noua dimensiune a evolutiei neptuniene. Functia lui Neptun este aceea de a deturna experienta noastra de la asa-numita realitate prin trezirea unor noi dimensiuni ale constiintei. Este o forta unificatoare care ar trebui sa constientizeze faptul ca toti suntem in aceeasi barca evolutiva. Impasibil, Neptun ne dezvaluie iluzia unor adevaruri general acceptate, ne obliga sa acceptam ideea ca adevarul este in ultima instanta un concept relativ. Oricare ar fi adevarul personal al fiecaruia, spatiul-tampon mental impotriva realitatii imediate de care vorbeam anterior, Neptun va fi fericit sa-l dizolve. Gradului de constientizare a conditiei umane, care pentru o mare parte din omenire este suferinta si o identificare mai profunda cu cei suferinzi, aduce potentialul de care era nevoie pentru retrezirea compasiunii si care nu este altceva decat imbogatirea spirituala pe care ne-o ofera Neptun. Facand o scurta analiza a secolului XX, influenta colectiva a lui Neptun poate fi urmarita in special in mass-media dominanta si miturile vremii:
Neptun in Balanta a adus relatia idealizata impusa filmelor Hollywood-ului anilor ’30-’40, o realitate imaginara care propunea vedeta ca exponent al reusitei profesionale si sociale, in spatele acesteia stand o adevarata industrie a moralitatii bigote si care avea drept de viata si de moarte asupra celui care gresise. Presa, la randu-i, presa devenise de temut, o adevarata ghilotina. Cate vedete nu au platit datorita Heddei Bar cu cariera lor, de exemplu, realitatea de a se fi indragostit de altcineva decat de persoana aleasa de capii cinematografiei!
Neptun in Scorpion a adus dragostea, o exacerbare a sexualitatii, o intoarcere in forta la natura, la nevoia de a trai liber si eliberat de constrangeri, totul invaluit in aburii drogului care incepea sa faca victime. Ganditi-va doar la Janis Joplin sau Jim Morrison.
Neptun in Sagetator il aduce la rampa pe Ronald Reagan in fruntea unei natiuni care se credea invincibila, o vedeta de cinema care a evoluat de la scena propriu-zisa, la scena politica, undeva la limita dintre scenariu si realitate. Acest mandat prezidential a avut drept finalitate instituirea conceptului teoriei conspiratiei si, implicit, amplificarea Razboiului Rece prin introducerea scutului american cu al sau sistem de rachete sol-sol si sol-aer.
Cu Neptun ȋn Capricorn, in schimb, a debutat era ingineriilor financiare de tip Wall Street. A fost momentul de glorie al burselor care ridica in slavi tocmai goana dupa imbogatire rapida.
Din ianuarie 1998 pana in aprilie 2011, Neptun a tranzitat Varsatorul. Cine ar fi crezut acum 50 de ani ca vom trai ziua in care fumatul in institutiile publice va fi interzis? Ei bine, minunea s-a intamplat! Apoi ascensiunea fulminanta a Internetului! Sa ne gandim numai la retelele de socializare gen Facebook sau Twitter, accesul la imaginea video prin YouTube, ajutat si instigat de catre Uranus, aflat pe același drum, dar in Pești, planeta cu care a și fost in receptie mutuala, de altfel, o perioada de lunga timp.
Dar tonul mișcarilor de tot felul, tonul lumii care este pe cale sa se schimbe, si se va schimba din cauza tulburarilor sociale, este rezultatul inevitabil nu doar al trecerii lui Neptun in domiciliu, ci și al factorilor perturbatori, mult mai complecși, care tin de planul material mai ales, de restrictiile economice in special, pe care guvernele incearca sa le impuna și care prefigureaza intr-un fel deloc prozaic, colapsul capitalismului. Pentru ca ceea ce incepe Pluto in trecerea sa prin Capricorn va desavarsi din 2024 ȋncolo cand va intra in Varsator. Va lovi in acele structuri autocratice care protejeaza bancile si societatile comerciale a caror viabilitate este amenintata in prezent.
Ȋn 2008, cand Pluto a intrat in Capricorn existau circa 180 milioane de someri in lume; cifra a crescut cu 30 de milioane de someri in ultimii doi ani, din care marea majoritate in Statele Unite. Somajul in randul tinerilor din Spania s-a dublat de la 19% la 40%, in Italia a ajuns la aproape 60%, iar in Ungaria este de aproape 20%. Multi dintre angajati au acceptat sa li se inghete veniturile si chiar sa le fie diminuate salariile numai sa nu ramana fara loc de munca. In comparatie cu patratul Uranus-Pluto din 1930, cand Pluto se afla in Rac si viza resursele de alimente mai ales, acum, cu Pluto in Capricorn, criza aceasta pare sa atinga structurile de autoritate din lumea afacerilor, indeobste cele bancare. Orice recuperare financiara va fi chinuitor de lenta si aceasta datorita repercusiunilor sociale, in special lipsa locurilor de munca. Unii si-au pierdut banii, sunt falimentati, altii si-au pierdut casele, dorm pe strazi, multi sunt in incapacitate de plata a creditelor si evacuarea bate la usa. Si lucrurile nu dau semne sa se redreseze prea curand! Iata de ce este nevoie de Neptun in Pesti. Trebuie sa uitam de visele despre cum sa ajungem miliardari peste noapte, acum trebuie sa ne racordam la preocuparea a milioane de oameni pentru a supravietui economic si din care multi ajung la mila celorlalti, sa cerseasca pe strazi. Oricand putem fi unul dintre acestia.
Constientizarea suferintei celor defavorizati este abia la inceput. Ceea ce vom vedea in urmatorii ani va fi o polarizare extrema, inechivoca, in gasirea de solutii radicale la care ne impinge patratul Uranus in Berbec-Pluto in Capricorn in contrast cu solutiile populiste pe care le sugereaza sextilul Pluto-Neptun.
Procesul va avea loc in etape, dar principal este ca primele semnale au fost receptionate cand Neptun a dat o raita prin semnul patronat de el in perioada 4 aprilie-4 august, ca imediat sa revina in Pesti. Din 4 februarie insa, va sta 13 ani in Pesti. In perioada dintre cele doua ingresuri, guvernele, prin ministri si guvernanti, se vor lovi de tot felul de probleme care le vor diminua dramatic popularitatea. Acesta este testul la care ne supune Saturn exaltat in Balanta.
Cand Saturn va intra in Scorpion, va fi luat in primire de Pluto din Capricorn si va face un trigon cu Neptun si…lucrurile incep sa devina interesante. Aceasta combinatie va stimula puternic instinctul de supravietuire dictat de patratul Uranus-Pluto si va mobiliza serios omenirea sa gaseasca solutii salvatoare. Este momentul in care guvernele lumii se vor afla in impas, ca sa nu spun „blocaj”, dar la fel de bine acestea se pot orienta spre politici de dreapta si vom asista la o cvasi-dictatura a acestei orientari. Sa nu uitam ca atunci cand Neptun a intrat in Pesti, in 1847, Manifestul Comunist a fost publicat sub sloganul „Proletari din toate tarile, uniti-va!”. De aceasta data, s-ar putea sa ne aflam de celalata parte a baricadei „Proletari din toate tarile: ori va potoliti, ori la ocna cu voi!”
2013 este anul in care vom avea triada Saturn-Pluto-Neptun in ipostaze, de asemenea, interesante. Saturn, cum intra in Scorpion, face trigon cu Neptun, apoi se lanseaza cu toata forta in sextilul cu Pluto pentru ca atunci cand va intra in retrogradare sa revina la trigonul cu Neptun pentru nici mai mult, nici mai putin, decat 3 luni.
Sextilul Saturn-Neptun, dupa parerea mea, va pune la grea incercare tocmai ideea de…dragoste, dragoste sub toate aspectele ei – relationala, trupeasca, spirituala – de a muta centrul de interes de la propria persoana la celalalt cu extensia pe colectivitate.
In nevoia de transformare sociala si politica, in special sub autocratia afacerilor, niciunul din actorii implicati nu va folosi metode democratice pentru a obtine ceea ce doreste. Seamana, daca vreti, cu o interventie chirurgicala de urgenta efectuata in secret, pe ascuns, fara a instiinta media. Taxele vor creste dur in scopul de a atenua dezastrele sociale ale timpului. Nu prin coruptie, dimpotriva, s-ar putea sa asistam la o tentativa mondiala de eradicare, daca vreti, a coruptiei, ci prin legaturile puternice ale lumii afacerilor cu guvernele care vor face totul ca sa-si pastreze pozitia, putere si avantajele. Aceasta nu va fi altceva decat o lustruire, o cosmetizare a imaginii care ascunde ca, de fapt, sunt in cadere libera, deoarece parghiile economice pe care le-au impus se intorc impotriva lor. Sa ne imaginam calvarul societatii, ceva ce seamana cu poluarea masiva. Ganditi-va ca, atunci cand Chiron, un corp aparent minor, a intrat in Pesti au aparut si dezastrele ecologice -explozia platformei de foraj Deepwater Horizon care a dus la cea mai mare poluare din istoria Americii sau la accidentul ecologic din Ungaria, Delta noastra si Marea Neagra si, mai mult, accidentul de la Fukushima, in urma cutremurului din primavara! Oricate paleative s-au adus pentru atenuarea dezastrelor, rana lui Chiron a ramas si va ramane, pentru mult timp, deschisa.
Este posibil ca intrarea lui Neptun in Pesti sa aiba consecinte si mai ample, in sensul ca in urmatorii zece ani se va pune un accent foarte mare pe ideea de mediu si de natura, dar va avea prioritate vindecarea, tamaduirea conditiei sociale a umanitatii.
Intrarea lui Neptun in Pesti poate aduce teama fata de epidemii, insa aceasta se va atenua repede pentru ca nici noua nu ne va veni sa credem ce de progrese se vor produce in medicina, tot asa cum tranzitul trecut a adus cloroform-ul care a revolutionat conceptul de anestezie, dar a dus si la primul program colectiv de sanatate.
Inceputul tranzitului neptunian prin Pesti va fi observabil din Africa. In 1847, acelasi tranzit facea ca prima colonie africana sa-si castige independenta cand sclavii eliberati din America s-au intors in Africa si au declarat Liberia tara independenta. Sclavii au eliberat un teren inrobit. In consecinta, este posibil ca lipsa hranei si foametea din aceaste zone ale globului sa fie atenuate printr-o agricultura mai eficienta in Africa, continent care, in prezent, este extrem de ineficient cultivat. Redescoperirea agriculturii in aceste teritorii va fi similara importantei bogatiilor minerale si rezervelor de petrol si vor putea aduce, in cele din urma, si prosperitatea mult visata.
Sensibilitatea natiunilor la penuria alimentara va fi, probabil, una din sursele majore de tulburari in perioada urmatoare. Sa nu uitam seceta si incendiile din Rusia de anul trecut care au dus la interdictia asupra exporturilor de grau si pretul cerealelor a crescut la nivel mondial cu peste 60%. Priviti seceta care s-a abatut asupra Romaniei care pare un continuum a aceea ce s-a petrecut in Rusia. Numai ca aceste interdictii, aceste cresteri pot duce la revolte neasteptate in tarile mari importatoare de grau cum este Egiptul, de exemplu. In 1847, foametea din Europa a facut ca in decursul a numai 13 ani, peste 2 milioane de oameni sa imigreze in Lumea Noua.
Ca raspuns la lipsa cerealelor, pescuitul va fi in centrul atentiei, iar constientizarea dezavantajelor ecologice de pe urma pescuitului intensiv va conduce la noi standarde si legi privind pescuitul international.
Pentru ca epuizarea zacamintelor de titei din mari si oceane bate la usa, va fi repusa pe tapet exploatarea platfeomelor petroliere si de extractie care vor trebui sa se supuna unor programe internationale de exploatare medie si vor fi reorientate spre imensele rezerve din zona arctica si Groenlanda.
Intrarea lui Neptun in domiciliu va accentua suferinta omenirii la nivel mondial si va fi imboldul pentru a o vindeca, de a dori schimbari sociale masive si profunde. Revoltele sociale au zguduit Europa anilor ’48 -’50, urmare a Manifestului Comunist tradus in mai toate limbile europene (miscarea cartista din Anglia sau suprimarea iobagiei si abdicarea imparatului in Austria). La noi, s-au creat premizele transformarii Romaniei in regat. Franta a fost tara europeana profund marcata de intrarea lui Neptun in Pesti, iar revolutia de la 1848 a condus la abandonarea a monarhiei si instaurarea Republicii, dar cum Republica a luat nastere pe o conjunctie Soare-Neptun in Pesti, nu a durat mult.
Influenta lui Neptun intr-un semn nu este neaparat la fel de drastica cum se intampla in cazul lui Uranus sau Pluto, dar tot ce atinge Neptun modifica profund si subtil. De exemplu, intrarea lui Neptun ȋn Capricorn a dus la caderea Cortinei de Fier si Zidul Berlinului a fost daramat. A fost inceputul unei noi ordini politice in Rusia si in lume, iar, rand pe rand, tarile apartinand blocului comunist intrat in aceasta hora social-politica, s-au confruntat cu dificultati de adaptare. In 1998, cand Neptun a intrat in Varsator, omenirea a fost vrajita de lumea virtuala. Aproape toti ne-am mutat in cyber-spatiu. Si ca sa evitam insingurarea, s-au creat retelele de socializare de tip Facebook, Twitter, MySpace s.a., deci s-a facut unificarea la nivel mondial. Din pacate, revolutia digitala a creat si posibilitatea de a tranzactiona si a dus chiar la momente de haos financiar.
Sunt convinsa ca Neptun ȋn Pesti va aduce nevoia de spiritual. Nu este vorba despre psihologi sau clarvazatori care au prosperat de pe urma lui Uranus in Pesti, nu despre aceasta va fi vorba acum, ci despre altruism si compasiune. Multi se vor retrage din confortul micului univers numit Facebook ca sa se refugieze in intimitate si meditatie.
Suferinta va fi prea reala pentru a ne permite sa ne batem joc de existenta si de Dumnezeu, de spiritualitate in general, vom realiza ca timpul trece foarte repede si, asemeni unei retreziri, vom gasi putere sa ne repliem in solidaritate, in generozitate, in ajutorul neconditionat pe care-l vom da celui de alaturi ca sa ne regasim pe noi ȋnsine ca entitate cosmica si universala.