Orele planetare
Autor: Firicel Ciarnau
(articol extras din conferinta sustinuta la simpozionul AAR Astro-Festival 2011)
Scurta istorie a zilelor saptamanii
Cea mai veche atestare a saptamanii de sapte zile in care numele zilelor se asociaza cu zeitatile se regaseste la Vettius Valens, astrolog grec ce a trait aproximativ in anul 170 d.Ch. In lucrarea sa Anthologiarum, zilele satamanii apar in ordinea urmatoare: Soare (Helios), Luna (Selene), Ares, Hermes, Zeus, Afrodita si Cronos. Din Grecia, saptamana in acest format a trecut la romani si, de acolo, s-a raspandit mai departe. Evident, denumirile au suferit adaptari de la un popor la altul.
In acea perioada, romanii foloseau ciclul nundinal, saptamana de 8 zile. Treptat, in secolele I-III, romanii, de asemenea, trec la sistemul saptamanii de 7 zile, adaptand de la greci suita de zei. Mai mult, au modificat si ordinea zilelor saptamanii, zilele aparand sub forma acestui sir: Soarele, Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn.
Observam ca saptamana incepe cu ziua Soarelui. Popoarele slave, de altfel popoarele influentate de crestinismul ortodox, au adoptat insa saptamana care incepe cu ziua Lunii. Motivul nu este foarte clar; probabil a fost dorinta de a se detasa de catolicism.
Fiecare zi din saptamana este guvernata de una din cele sapte planete importante. Astfel, ziua de luni este stapanita de Luna, Marti de Marte, Miercuri este guvernata de Mercur, Joi sta sub patronajul lui Jupiter, Vineri al Venerei, Sambata este stapanita de Saturn, iar Duminica de Soare (engl. „Sunday”= ziua Soarelui).
Nu toate zilele unei saptamani sunt la fel. In unele zile, avem anumite stari sufletesti, anumite predispozitii. Daca, spre exemplu, facem acelasi efort fizic in zile diferite ale saptamanii, vom observa ca in zile diferite, acelasi efort, l-am facut cu cheltuieli diferite de energie si cu satisfactii diferite.
In cele 24 de ore ale unei zile, in paralel cu casele astrologice, exista si ore planetare. Altfel spus, fiecare ora (aproximativ) din zi este guvernata de cate o planeta. Nu este vorba de fapt de planetele in sine, cat de niste curenti cosmici subtili de o anumita culoare, o anumita vibratie care ne influenteaza in momentul respectiv.
Ordinea zilelor saptamanii si a orelor planetare
Ordinea zilelor saptamanii este explicata nu numai de Vettius Valens, ci si de Dio Cassius. In sistemul ptolemeic (sistem stabilit de stoicii greci), ordinea planetelor este data de viteza cu care se misca pe cer fata de observatorul terestru (deci atentie, fata de un observator terestru, deci nu are nimic de a face cu viteza pe orbita sau cu departarea fata de Soare), pornind de la planeta cea mai lenta la cea mai rapida: Saturn, Jupiter, Marte, Soarele, Venus, Mercur, Luna. Aceasta ordine corespunde si traditiei chaldeene.
Ordinea zilelor saptamanii este data, geometric, de o heptagrama ascutita, un poligon stea cu sapte colturi.
In figura de mai sus, ordinea zilelor saptamanii este data de acel poligon stelat cu sapte colturi (liniile albastre, tot a treia planeta), iar ordinea orelor planetare este data de ordinea de pe cerc (sagetile rosii).
Pentru noi, care suntem obisnuiti cu ordinea zilelor saptamanii, urmatoarea figura ar putea fi mult mai sugestiva:
Caracteristici
Ora Soarelui – ideala pentru a face ceva de durata sau important, se pot oficia casatorii sau semna contracte. Simti ca importanta ta creste, esti recunoscut de ceilalti, dar atentie, ca in acest fel se pot naste orgolii, exista riscul de a deveni increzut.
Ora lui Venus – propice pentru evenimente sociale, pentru cooperare, pentru prieteni, evident si pentru dragoste si chestiuni sentimentale. Dar poate insemna si lenevie, auto-indulgenta.
Ora lui Mercur – excelenta pentru comunicare, interviuri, spontaneitate, comert. Este o ora propice studiului, tratativelor, calatoriilor de scurta durata, comertului, dar atentie la afacerile facute acum, pentru ca nu toti sunt cinstiti.
Ora Lunii – potrivita pentru plimbarile scurte, romantice, „sub clar de luna”, emotiile sunt puternice si daca doriti ceva de la altcineva este bine sa apelati la emotiile sale si nu la logica sa. Luna este schimbatoare si nu este bine sa incepeti ceva important in aceasta ora a zilei. Mai bine ocupati-va de probleme casnice si de suflet.
Ora lui Saturn – ideala pentru conceperea unor strategii, a punerii in aplicare a unor tactici bine gandite, totul se face cu rabdare, seriozitate. Este potrivita pentru actiuni in timp, care nu necesita decizii contra-cronometru.
Ora lui Jupiter – Se poate apela la generozitatea oamenilor, deci este o ora buna pentru strangeri de fonduri si pentru actiuni de mare anvergura. De asemenea, este potrivita pentru preocupari spirituale, dar si pentru relaxare, buna dispozitie.
Ora lui Marte – potrivita pentru activitati ce presupun consumarea energiei. Este buna pentru demararea initiativelor, a tot ce presupune curaj si ambitie. Pastrarea calmului este un amanunt foarte important.
Stiind caracterul fiecarei planete, este bine sa ne programam actiunile unei zile in functie de ora planetara. Astfel, in orele lui Marte si Saturn, este bine sa stam linistiti, sa ne ferim de starile tensionate, de nervozitate, pentru ca odata trecute orele respective, in mod sigur ne va parea rau de eventualele greseli. Daca vrem sa punem la punct un plan inteligent, incercam sa-l concepem in orele lui Mercur si a Soarelui. Daca vrem bunastare materiala, sa facem afaceri in orele Lunii si a lui Mercur, iar daca vrem dragoste si sentimente alese, va trebui sa avem in vedere orele Lunii si a lui Venus. Si exemplele ar putea continua…
*
La AstroDex.ro va este oferit un program online de calcul al orelor planetare pentru ziua in curs: http://www.astrodex.ro/efemeride-ore-planetare.php , precum si un ceas astrologic mai complex http://www.astrodex.ro/ceas-astrologic.php .