Introducere in astro-lingvistica
Autor: Valeriu Panoiu
(articol extras din conferinta sustinuta la Astro-Festival Craiova 2011)
Avem impresia uneori ca planetele si zodiile sunt undeva acolo, sus pe cer, si ca isi fac treaba lor in timp ce noi ne vedem de ale noastre. Adevarul este ca noi lucram cu ele, le interiorizam, ba mai mult, le exteriorizam inconstient. Nici nu ne dam seama. Cum facem asta? Prin vorbire. De fapt, prin comunicarea in orice forma, fie ea scrisa ori verbala. Mai pe scurt, prin cuvinte!
Sub influenta lui Mercur
Chiar daca specialistii in comunicare ne spun ca vorbele propriu-zise, mai ales in cazul comunicarii fata in fata, transmit doar aproximativ 10% din limbaj (restul mesajului fiind transmis prin impactul vocii – cat de inalta, joasa, fluenta, rapida, ritmica si prin limbajul corpului – gesturi, atitudine, tinuta), orice forma de comunicare, de transmitere a unei informatii face parte din aria limbajului. Tot ce tine de comunicare se afla, din punct de vedere astrologic, sub patronajul lui Mercur. Gestica, mimica, lucrurul cu mainile are legatura tot cu Mercur, cu capacitatea de a influenta audienta prin modulatii, jonglerii, disimulari, crearea unor efecte voite. Acestea tin tot de abilitatile mercuriene. Asadar, limbajul, atat verbal, cat si non-verbal, este patronat de acelasi Mercur.
Astfel, am constientizat ca, de fapt, insasi prezenta cuiva in fata unei audiente, in calitate de vorbitor, de om care are de transmis un mesaj, este de fapt o aplicare a principiului de functionare a lui Mercur. In orice situatie de comunicare, de ascultare, de lectura, il avem, de fapt, pe Mercur in actiune!
De altfel, prin comunicare punem in miscare, facem sa lucreze toate influentele planetare! Iar Mercur este liantul, canalul de transmisie.
Nu intram in functiile limbii ale lui Jakobson si in modelul sau de comunicare, e suficient sa ne limitam doar la un rezumat: comunicarea se desfasoara intre un emitator si un receptor (individ sau public), intr-un anumit context de comunicare (spatiul virtual – internet, revista, ziar, simpozion), printr-un anumit canal de comunicare (articol scris, discurs, emisiune tv etc.)
Actiunea de a vorbi, de a scrie, de a da mai departe un mesaj are nevoie de un impuls, de un motor care trebuie pus in functiune, deci de influenta energetica a lui Marte. Planeta actiunii toarna continutul mercurian pe canal si in situatia concreta de comunicare.
Mercur si Marte sunt astfel agentii cosmici ai gandurilor puse in miscare, ce ajung de la un emitator la un receptor.
Energia planetelor in comunicare
Planetele reprezinta principii in actiune! Prin simbolistica lor (chiar si cei care nu imbratiseaza abordarea astrologica se pot raporta linistit la perspectiva mitologica), planetele au in stapanire cuvinte ce desemneaza anumite tipuri de actiuni si acopera anumite concepte.
Trecem in revista, pe scurt, concepte guvernate de fiecare planeta in parte. Spunem „concepte” pentru a nu face discriminari gramaticale, conceptele acoperind toate partile de vorbire, indiferent ca sunt substantive, adjective, verbe etc.
Mercur: schimb, tranzactie, circulatie, flux de informatie, a da, a oferi, a primi, a schimba, a transmite, a incasa, ironia, diminutivele (fetita, iubitel etc.), jocurile de cuvinte etc.
Soarele: a se afirma, a straluci, a fi in centrul atentiei, a iesi in evidenta, a fi buricul targului, buricul pamantului, centrul universului, primul, varful, a fi in top etc.
Luna: a simti, instinctele primare (foame, sete), exprimarea nevoilor, a depune, a acumula, a colectiona, a strange, a depozita, imaginatie, adaptabilitate, popularitate etc.
Venus: frumusete, cosmetica, a infrumuseta, a atinge, tot ce tine de simturi (a pipai, a gusta, a mirosi etc.), bani, relatii, preferinte, lux etc.
Marte: competitie, surclasare, victorie/infrangere, castig/pierdere, razboi, lupta, forta, bataie, batalie, armata etc.
Jupiter: a extinde, a depasi, depasire, exces, incalcare, a ingrasa, a umfla, a da pe dinafara, depasire, augmentativele (casoaie) etc.
Saturn: restrictie, ordine, sistem, organizare, constrangere, a recompensa, a testa, a examina, a ierarhiza, a face statistici, a limita, a slabi, a da inapoi, a pedepsi etc.
Neptun: tot ce este volatil, ce nu are forma si structura, ce scapa – a visa, a aluneca, iluzie, infinit, nedefinit, neclar, incert etc.
Uranus: intuitie, originalitate, revelatie, descoperire, inventie, rasturnare, revolta, rebeliune, inadaptare, nesupunere, a lua prin surprindere, surpriza etc.
Pluto: distrugere, reforma, renastere, noi inceputuri, pierdere, incheiere, sfarsit, capat, moarte, extremism, viol, agresiune, sado-masochism, posesivitate, gelozie, divort, a distruge, a devasta, a ucide etc.
Asadar, de cate ori pronuntam, de exemplu, cuvantul „schimb”, inconstient il aducem in discutie pe Mercur. De cate ori discutam despre „revolutie”, intrupam de fapt in sunete, litere si cuvinte simbolismul lui Uranus. Daca rostim adjectivul „frumos”, am si activat planeta Venus.
Relatia dintre planete
Foarte intersant este modul in care se combina in limba (a se citi „in limba romana”) influentele planetare in expresii, locutiuni si idiomatisme.
Sa analizam, de exemplu, expresia „a ingrasa porcul in ajun”. Ea presupune depunere de kilograme (Jupiter), lucru care nu e facut la timp (Saturn), deci o actiune jupiteriana taxata de Saturn.
Si mai interesant este modul in care planetele activeaza zodiile pe care le guverneaza si casele astrologice. Avem, de pilda, expresia „a munci pe branci„. Putini cunosc sensul etimologic al substantivului „branca”. Etimologic, „branca” inseamna „mana”. Se stie ca mainile, din punct de vedere anatomic, sunt guvernate in astrologie de Mercur. In acelasi timp, „munca” este domeniul vietii de care se ocupa casa a VI-a astrologica. Ori casa a VI-a este aflata in stapanirea Fecioarei, iar guvernatorul zodiei Fecioara este tot… Mercur. Prin urmare, in „a munci pe branci”, il avem pe Mercur la puterea a doua, de unde si gradul de intensitate al acestei expresii.
Alte exemple:
Care sa fie legatura intre dragoste si mancare? Sa fie oare intamplatoare expresia plina de afectiune: „Te mananc!„?
Sa investigam putin potrivirea de cuvinte si de energii din punct de vedere astrologic. Mancarea este asociata casei a II-a si planetei Venus, pentru ca Venus patroneaza tot ceea ce tine de simturi. In expresia cu pricina se substituie simbolistica venusiana (afectiunea, sentimentele) cu un alt domeniu de competenta venusian (mancarea). Iar inlocuirea este perfect compatibila si justificabila din punct de vedere astrologic.
„A bate pe cineva la cap” pune in evidenta actiunea agresiva a lui Marte. In plus, capul este guvernat anatomic tot de Marte. Asadar, Marte la puterea a doua, de unde si senzatia de hartuire a celui ce suporta actiunea cuiva care „il bate la cap”, punand presiune asupra persoanei sale.
Ati privit vreodata o statistica a divorturilor din punct de vedere astrologic? Principalele motive ale destramarii casniciilor sunt:
– gelozia;
– violenta in familie;
– banii, neajunsurile;
– implicarea celorlalti (parinti etc.);
– incompatibilitate sexuala (impotenta, frigiditate).
Toate motivele au legatura cu casele II si VIII, deci cu Venus si Marte! Orice influenta dramatica a lui Jupiter sau a lui Saturn creeaza efecte distructive, deci plutoniene (Pluto -stapanul modern al casei a VIII-a)!
Energiile planetare activeaza in limbaj casele si zodiile. Mai mult, axele zodiacale confirma, de fapt, polaritatea zodiilor, dar si a caselor astrologice!
Polaritate avem, de exemplu, in expresia „te mananca pielea”. Venus (mancarimea) si pielea (tot Venus) este perceputa prin filtrul lui Marte, adica „ceri bataie” cu trimitere le violenta martiana/plutoniana, deci si la casa a VIII-a.
„A manca bataie” se situeaza pe axa caselor II-VIII: mancarea (Venus – casa a II-a), bataia (casa a VIII-a). Iata potentialul violent al acestei combinatii, ce ilustreaza o interventie in forta (Marte si Pluto, casa a VIII-a) in cadrul unei relatii (Venus).
Studii pe text
Daca studiem comparativ doua articole de presa, vom ajunge la concluzii interesante despre influenta energiilor planetare:
www.prosport.ro
„ProSport a comparat modul in care a alcatuit Mihai Stoica echipa ce a fost la un pas de finala Cupei UEFA din 2006 cu ceea ce se intampla acum la Steaua. Managerul sportiv al ros-albastrilor incearca sa creeze o noua echipa de succes in Ghencea, asemanarile dintre cele doua perioade nefiind deloc intamplatoare.”
In acest articol, frecventa cea mai mare o au planetele Mercur, Marte, Soare si Saturn: competitii sportive (sub influenta lui Marte) analizate, comparate, clasificate, evaluate, criticate, ierarhizate (cu instrumentele lui Mercur) pentru a pune in evidenta varfurile, liderii, pe cei care ies in evidenta, care se afirma (personalitatile solare, vedetele in jurul carora graviteaza centrul de interes al tuturora) si pentru a da verdicte, a sanctiona unde e cazul sau a recompensa valoarea confirmata de-a lungul timpului (adica celebritatile care au trecut testul lui Saturn).
Jurnalistul sportiv abordeaza domeniul lui Marte, ajutandu-se de instrumente mercuriene pentru a aduce in centrul atentiei performanta (varfurile) sau contraperformanta, deci personalitatile solare, care sunt validate in functie de cum au trecut testul lui Saturn.
www.adevarul.ro
„Raportul preliminar al Comisiei Europene in cazul neregulilor cu fonduri UE arata ca, in cazul CJ (Consiliului Judetean) Teleorman, abaterile sunt atat de grave incat trebuie returnata intreaga suma destinata asfaltarilor.”
Aici se analizeaza caracterul moral, legal/ilegal/imoral, respectarea sau incalcarea unor norme/legi/regulamente/limite (deci implicarea lui Jupiter), facandu-se apel la principii, la un cod etic, la legalitate si moralitate, iar prin raportarea la un sistem (Saturn), se analizeaza, se critica, se emit judecati de valoare, teorii si se propun sfaturi de natura mercuriana (sa se returneze, sa se audieze, sa se investigheze etc.) si saturniana (sa se aplice sanctiuni) cu substrat martian.
Scopul jurnalismului sportiv pare unul informativ (mercurian), in timp ce al jurnalismului social, politic, de investigatie este unul martian, „sa se faca ceva”, simbol al incitarii la actiune.
Caracterul incitativ este o constanta a stilului jurnalistic. Titlurile din presa sunt guvernate de doua planete, mesajul intrand in combinatie si cu influenta celorlalte planete. Cele doua de baza sunt: Marte si Jupiter!
www.adevarul.ro
„Vezi aici ce subiecte s-au dat la limba romana la testele nationale” – incitare la actiune. Un subiect saturnian (testarea, examenul) introdus in stil abrupt, martian.
„UE ne taie banii in cazul <<Dragnea si baronii>>” – „ne taie”, din nou Marte in combinatie cu Saturn (structuri oficiale – UE, dar si organizatii cu influenta locala – baronii) si cu Soarele ca si concentrare asupra unui personaj cunoscut (Dragnea).
„Marmureanu: Un cutremur catastrofal va avea loc in Romania” – o actiune devastatoare, forta martiana de amploare plutoniana; exagerarea jupiteriana, augmentare („catastrofal”).
„Voiculescu da bani cu imprumut angajatilor de la Antene. Mihai Gadea a luat 186.000 de euro” – Jupiter in actiune prin prezentarea unei sume de amploare cu un numar exagerat de cifre, „186.000”.
„Conacele sefului Garzii Financiare Bucuresti” – acelasi Jupiter isi spune cuvantul: „conacele” amplifica situatia prin simpla folosire a pluralului.
„Macho de Romania: sex prost, dar lauda multa”: „sex” – Marte, „macho” si „lauda multa” (exagerare) – Jupiter.
„Merita sa faci sex la serviciu?” – Apelul la instinct, la sexualitate, la trairea primara, la formele sale degenerate (sex, violenta, agresivitate, crima, viol) se face in tonuri exagerate, amplificate, duse la extreme, fara simtul masurii (Jupiter). De asemenea, codul moral, aflat in stapanirea lui Jupiter, mai precis incalcarea lui declanseaza reactiile publice.
Pentru o disciplina de sine statatoare: astro-lingvistica
In orice situatie de comunicare, noi punem in miscare, activam niste simboluri, deci niste principii care, in astrologie, corespund planetelor. Asadar, noi lucram inconstient, permanent, cu energia planetelor si a zodiilor, in orice situatie de comunicare.
Va invit sa constientizati ca, ori de cate ori deschidem gura sau scriem ceva, ne jucam cu energia planetelor. Iar joaca poate sa devina periculoasa. Una e sa spunem: „Ma straduiesc de ani de zile sa…” si alta este sa rostim cu naduf „Ma chinui de ani de zile sa…”. In functie de cum percepeti raportarea la efort, deci la planeta Saturn – cu respingere si victimizare vs. cu placere de a munci, cu intelegere si asumare, la fel o sa va priveasca si Saturn, prin reciprocitate!
Cuvintele sunt mai puternice decat armele, dar nu si atunci cand vorbesc limba lui Marte. De exemplu, una e sa spui: „o sa ma bat pentru asta”, alta e sa promiti „o sa dau tot ce am mai bun”.
Tonul neutru il activeaza pe Mercur. Tonul agresiv e pe teritoriul lui Marte.
Invitatia finala este aceea de a reflecta asupra unui adevar: punem in aplicare energiile planetelor, zodiilor si caselor astrologice ori de cate ori dam mai departe o idee, deschidem gura, ne adresam prin gesturi sau trimitem mesaje scrise.
Limbajul poarta o puternica semnatura astrala si poate e timpul sa constientizam ca alegem un anumit tip de vibratie prin simpla raportare la concepte pe care le punem in practica prin cuvinte. Influenta astrelor asupra limbajului ar putea constitui obiectul unei discipline de sine statatoare: astro-lingvistica.
Nu suntem doar ceea ce gandim. Suntem si ceea ce transmitem. Cuvintele, ca si gandurile, au rol creator. Tu ce fel de creator esti?