G-4DHF8L3Q06
Aplicatii & ConcepteJeni Nicolae

Eclipsele

Autor: Jeni Nicolae
(articol extras din prezentarea sustinuta la simpozionul AAR Astro-Festival 2011)

Eclipsele
Eclipsele

Din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupati de tot ceea ce se petrece pe cer si, cu atat mai mult, de ce se intampla cu cei doi astri, Soarele si Luna. Nu este de mirare deci, ca atunci cand au observat ca Soarele sau Luna „dispareau” partial sau total de pe cer, au fost foarte impresionati, chiar speriati deoarece nu stiau si nu puteau intelege ce se petrece.

Si, astfel, primii care au descoperit ciclicitatea si caracteristicile specifice acestui fenomen au fost babilonienii. Inca din anul 747 i.Ch, ei au reusit sa determine data la care va avea loc o eclipsa.

De-a lungul timpului, preocuparea si curiozitatea fata de eclipse a condus la studii si observatii in urma carora s-a constatat ca acestea  trezesc anumite reactii si determina chiar anumite comportamente umane.

S-a ajuns astfel la concluzia ca eclipsele au un puternic impact in dezvoltarea psihologica si comportamentala a omului. Ele trezesc anumite nevoi si dorinte interioare, constientizarea acestora motivand comportamentul uman.

Comportamentul uman depinde de reactia fiecarui individ, reactie motivata de aceste nevoi si de actiunile pe care le intreprinde pentru indeplinirea lor.

Din punct de vedere astrologic, eclipsele au importanta si impact atat in harta natala, cat si in tranzit.

Felul eclipselor

O prima clasificare  a eclipselor, in functie de astrul implicat, este cea conform careia  o eclipsa poate fi solara sau lunara.

1) Eclipsa de Soare
Eclipsa de Soare are loc atunci cand Soarele, Luna si Pamantul sunt aliniate astfel incat, Luna blocheaza partial sau total Soarele, interpunandu-se intre Pamant si Soare.

O eclipsa de Soare are loc deci in timpul unei lunatii, adica la momentul in care Soarele este conjunct cu Luna (Luna Noua).

2) Eclipsa de  Luna
Eclipsa de Luna are loc atunci cand Pamantul se interpune intre Soare si Luna, umbrind astfel Luna si ascunzand-o partial sau total.

O eclipsa de Luna poate sa aiba loc doar atunci cand Soarele este in opozitie cu Luna (Luna Plina).
Factorul decisiv in producerea unei eclipse il reprezinta axa Nodurilor Lunare.

De asemenea, este important ca atat Luna, cat si Soarele sa aiba aceeasi declinatie de pana la un grad fata de ecuatorul celest.

In functie de orbul dintre Luna Noua si unul dintre Nodurile Lunare, putem avea % tipuri de eclipsa Solara:
1. totala cu orb 0°- 9°55’
2. posibil partiala sau totala cu orb 9°55’- 11°15’
3. partiala cu orb 11°15’- 15°
4. posibil partiala cu orb 15°- 18°31’
In cazul eclipselor de Luna orbul este mai mic.

In functie de orbul dintre Luna Plina si axa Nodurilor Lunare, putem avea % tipuri de eclipsa Lunara:
1. totala cu orb 0°- 3°45’
2. totala sau partiala cu orb 3°45’- 6°
3. partiala cu orb 6°- 9°30’
4. posibil partiala cu orb 9°30’- 12°15’

Eclipsele de Soare

Pentru o perioada de 5000 de ani (2000 i.Ch.- 3000 d.Ch.), eclipsele solare ce au avut si vor mai avea loc (total 11898) sunt clasificate astfel:

Tipul eclipsei Numar Procent
Partiala 4200 35.3%
Inelara 3956 33.2%
Totala 3173 26.7%
Hibrid 569 4.8%

Explicatie eclipsa

Eclipsa totala de Soare

Orbita Lunii are o forma eliptica (ovala), ceea ce implica o variatie a distantei la care se afla Luna in miscarea ei in jurul Pamantului. Din cauza acestei variatii, avem impresia ca Luna este mai mica sau mai mare, ca diametrul ei variaza.

Astfel, cand Luna se afla la cea mai mica distanta fata de Pamant, ea pare mai mare si daca in acel moment are loc o eclipsa de Soare, aceasta va fi una totala.

Eclipsa inelara de Soare

Daca are loc o eclipsa de Soare atunci cand Luna se afla la cea mai mare distanta fata de Pamant, atunci eclipsa va fi inelara. In anumite conditii, o eclipsa de Soare se poate transforma din totala in inelara si invers. O astfel de eclipsa de Soare se numeste de tip hibrid. Ultima eclipsa hibrid a avut loc in 8 aprilie 2005, iar urmatoarea va avea loc in 3 noiembrie 2013.

Eclipsele de Luna

O eclipsa de Luna poate avea loc doar la Luna Plina si doar daca se afla in conul de umbra sau penumbra al Pamantului. In functie de portiunea in care se afla Luna, eclipsa poate fi:
1) in penumbra – greu de detectat chiar si cu un telescop (35% din totalul     eclipselor de Luna);
2) partiala – cand doar o parte a Lunii trece prin conul de umbra (30%);
3) totala – cand intreaga suprafata a Lunii se afla in umbra Pamantului (35%).

Seriile si ciclurile eclipselor

Asa cum am mentionat anterior, babilonienii au fost primii care au studiat si descoperit faptul ca eclipsele se repeta conform unui tipar. Incepand cu secolul 4 i.Ch, ei au stabilit deja ca eclipsele au loc in serii. Acestora li s-a atribuit denumirea de serii Saros („repetitie”, „a se repeta”) abia in secolul 10 d.Ch de catre lexicograful grec Suidas.

Se cunosc 38 de serii Saros: 19 care au loc pe NN si 19 pe NS.

O eclipsa de tip N are loc pe NN si este urmata, aproximativ dupa 6 luni, de perechea sa din aceeasi serie, dar care loc pe NS si va fi de tip S.
Ex: eclipsa de Soare din 4 ian.2011 a fost de tip 13N iar cea din 1 iun.2011 de tip 13S.

O serie Saros cuprinde intre 70-73 de eclipse solare.

Fiecare serie Saros se naste cu o eclipsa partiala la un pol al Pamantului, se maturizeaza, ajungand in faza de eclipsa totala si moare in jurului aceluiasi grad zodiacal la celalalt pol al pamantului.  In timp ce o serie se apropie de sfarsit, se initiaza o noua serie de acelasi tip.
Ex: seria 13S s-a nascut pe 24 mai 803 si se va incheia pe 23 iunie 2047 (1244ani).  Pe 1 iunie 2011, am avut eclipsa de Soare de tip 13S (vechi) pentru ca, pana la final, mai are 2 cicluri (aproximativ 36ani) si, astfel, s-a nascut pe 1 iulie o eclipsa de tip 13S (nou).

Fiecare serie Saros produce o eclipsa solara la fiecare 18 ani si 9/11 zile si se deplaseaza pe suprafata Pamantului cu 120° longitudine fata de eclipsa precedenta (de la un pol al Pamantului la celalalt).

Fiecare eclipsa solara este urmata sau precedata la un interval de aproximativ doua saptamani de o eclipsa de Luna. Impreuna formeaza o secventa. O secventa va exprima caracteristicile seriei Saros careia ii apartine (eclipsa care a dat nastere seriei).
Ex: eclipsa din 4 ian. 2011 apartine seriei de tip 13N, serie ce a inceput cu eclipsa din  14 august 1776 ora 5:40:33 GMT la Polul Nord si care se va sfarsi in 12 septembrie 3020 la Polul Sud.

„Eclipsa de tip 13N se refera la familie, grupuri si asociatii. Energia sa se resimte in proiectele mari si ambitioase de grup. Aceste proiecte vor necesita o separare sau o ruptura a unei legaturi deja existente. Individul poate     experimenta aceasta eclipsa initial ca pe o separare si apoi ca pe o realizare comuna.”(Predictive Astrology-The Eagle and the Lark de Bernadette Brady)

Fiecare serie Saros in tranzit  pe o astrograma se deplaseaza la fiecare 18 ani si 9/11 zile cu aproximativ 10-11° (« saritura broastei » dupa Brady).
Ex: eclipsa de tip 13N :
Data eclipsei     Gradul zodiacal
04.01.2011     13 Ca 38
24.12.1992     2Ca 27

In fiecare an au loc, in medie, doua eclipse de Soare : una de tip N si una de tip S, insotite de respectivele eclipse lunare.

Eclipsa prenatala: ghid al evolutiei karmice

•    Cea mai apropiata eclipsa de Soare care are loc inainte de data nasterii se numeste eclipsa prenatala.
•    Gradul in care are loc aceasta eclipsa solara prenatala (EP) este un punct sensibil in harta care, activat de eclipse, progresii sau tranzite majore, indica o preocupare vitala.
•    Din punct de vedere ezoteric, harta eclipsei prenatale reprezinta cheia evolutiei karmice; ea serveste ca ghid pentru nevoile karmice ale sufletului.
•    Casa natala in care cade EP indica domeniul specific de dezvoltare al acestor nevoi sufletesti, iar aspectele, nevoile asociate; cuadraturile indica obstacole si restrictii din vietile anterioare, opozitiile denota conflicte karmice, iar aspectele pozitive caile si resursele pentru depasirea problemelor.
•    Natura semnului (triplicitatea) in care se va afla EP este, de asemenea, importanta.

Eclipsa prenatala in semne
FOC
•    Arata ca cea mai buna abordare a problemelor si relatiilor karmice este cea bazata pe actiune si efort creativ pe cont propriu; necesitatea de a face primul pas din proprie initiativa si fara ajutor din partea altcuiva in directia pozitiva de rezolvare a problemelor.
PAMANT
•    Indica necesitatea de a actiona sustinut si prin efort fizic pentru rezolvarea problemelor karmice; provocarea de a indeplini munci solicitante si responsabilitati apasatoare.
•    Persoane care trebuie sa manifeste o atenta grija fata de propriul corp, practicand nutritie si igiena adecvate.
AER
•    Actiunile inteligente bazate pe o planificare cuprinzatoare stau la baza rezolvarii problemelor karmice; depasirea impulsurilor emotionale si evaluarea corecta a posibilelor consecinte ca efect al propriilor actiuni.
•    Semnaleaza nevoia dezvoltarii si utilizarii abilitatilor mentale, precum si a abilitatilor de comunicare fluenta.
APA
•    Accentueaza dezvoltarea spirituala; sugereaza nevoia pentru un mod de a actiona dezinteresat si pentru o cautare sincera a sufletului.
•    Indica necesitatea invatarii lectiilor iubirii spirituale si a preocuparii altruiste pentru ceilalti.

Consideratii generale

– eclipsa solara totala sau inelara are un impact mai mare decat cea partiala; similar in cazul eclipsei lunare totale;
–  orice eclipsa care aspecteaza un punct din harta natala este mai importanta decat una care nu realizeaza niciun aspect major;
– orbul folosit pentru aspectele majore este de 1-3 grade; cu cat orbul este mai strans cu atat impactul este mai mare;
–  eclipsa de Soare pare sa aiba un impact extern mai evident, pe cand cea de Luna un impact emotional, intern;
– in orice secventa, eclipsa de Soare functioneaza ca o actiune indrumatoare care poate fi canalizata, concentrata sau dispersata prin energia eclipsei lunare corespunzatoare;
– interpretarea semnificatiilor eclipselor trebuie corelata cu celelalte metode de predictie (progresiile, revolutiile lunare si solare, precum si tranzitele majore).

Exemple

Cazul 1: Gianni Versace, 2 decembrie 1946, ora 6, Reggio di Calabria, Italia: in 15 iulie 1997, ora 8:44, este impuscat in cap de Philip Cunanan, in fata vilei sale din South Beach, Florida.

Eclipsa  totala de Soare, 8 martie 1997 (17S), ora 20:15, South Bay, Florida.
SO conj LU eclipsa 18Pe30 ( C4) cuadr. MA 18Sa35 (C1), cuadr. UR 20Ge11 (C7)
VE guv. AS eclipsei 12Pe20 (C5) conj.LU 12Pe58 (Ra interceptat in C8), inconj. PL 13Le18 (guv.AS si C12)
AS eclipsa  13Ba13 = MA/SA 13Ba40
= MA/PL 15Ba56

Eclipsa partiala de Luna, 23 martie 1997, ora 23:45, South Bay.
AS eclipsa  11Sa54 (C1) conj. SO 9Sa25
MA eclipsa 24Fe05 (C10) cuadr.Luna Neagra 23Sa22 (C1)
LU eclipsa  3Ba35 (C10) = ME/PL 2Ba16
= SA/AS 2Ba59
= PL/AS 5Ba15

Philip Andrew Cunanan, 31 august 1969, ora 21:45, National City, California: inaintea lui Versace, se banuieste ca a mai comis alte patru crime, este prins dupa cateva zile de la asasinarea creatorului de moda italian, dar se sinucide prin impuscare; in 1996 a fost depistat HIV pozitiv.

Cazul 2: Dominique Strauss-Khan, 25 aprilie 1949, ora 11:10, Neuville sur Saone: directorul FMI, este arestat pe 14 mai 2011 de politia din New York sub acuzatia de agresiune sexuala.

Eclipsa totala de Luna, 21 decembrie 2010, ora 3:13, New York.
LU eclipsa  29Ge20 (C12) conj.UR 27Ge37 (guv.C7+C8)
JU eclipsa  25Pe16 cuadr. UR 27Ge37 (guv.C7+C8)
UR eclipsa  26Pe46 cuadr. UR 27Ge37 (guv.C7+C8)
ME eclipsa 26Sa16 opoz. UR 27Ge37 (guv.C7+C8)
PL eclipsa   4Ca56 cuadr. NNeclipsa 2Ca52 cuadr. LU 3Be01 (C9, Ra interceptat in C12)

Eclipsa partiala de Soare 4  ianuarie  2011(13N) ora 4:02, New York.
SO conj.LUeclipsa 13Ca38 cuadr. NE 13Ba13 (C4, guv.C9), cuadr. MC 11Be21, inconj. PL 14Le 08 (C1, guv.C5)
VE eclipsa 26Sc51 inconj. UR 27Ge37 (guv.C7+C8), inconj. MA 26Be28 (C10, guv.C10)
NN eclipsa  2Ca07 cuadr. Luna Neagra 1Be00 (C9), cuadr. LU 3Be01 (C9, Ra interceptat in C12)

Bibliografie:
1.    Braddy, B., Predictive Astrology-The Eagle and the Lark;
2.    Lineman, R., Eclipses: Astrological Guideposts;
3.    www.astrodatabank.com

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close