Eseuri & ReflecțiiFulop Laszlo

Stimulentele noastre de zi cu zi din punct de vedere al astro-energeticii

Autor: Fulop Laszlo
(articol extras din conferinta sustinuta la Astro Festival, Craiova 2010)

Stimulentele noastre de zi cu zi
Image by Rodolfo Clix

Omul este compus dintr-un corp fizic vizibil si alte structuri invizibile, printre care si un corp energetic sau vibrational. Acest corp energetic este un invelis important, avand un rol de protectie si hranire a corpului fizic. Partile si functionarea corpului energetic se afla inca in studiu. Structura sa este puternic influentata de pozitia planetelor in momentul nasterii. Putem afirma ca acest corp energetic este compus din energiile specifice planetelor sistemului nostru solar. El este expus tranzitelor planetare si, evident, evenimentelor placute si neplacute din viata nativului. Astfel, starea lui este foarte schimbatoare. Sanatatea corpului fizic depinde intr-o foarte mare masura de starea vibrationala a corpului energetic.

Ne-am propus in continuare un studiu care se refera la efectele stimulentelor noastre de zi cu zi – cafeaua, ceaiul, bauturile energizante, etc. – din punctul de vedere al astrologiei (astro-energeticii). Mentionam inca de la inceput ca acest studiu se vrea fi o pledoarie pentru o viata sanatoasa.

Pana sa trecem mai departe, simtim nevoia de a ne opri la urmatoarea idee: o parte a hranei este absorbita direct din gura si ajunge in cutia craniana.

Cofeina

Este un stimulent al sistemului nervos central.
Formula chimica: C8H10N4O2

CofeinaElementul principal al acestei formule este azotul (N, nitrogen). Din punct de vedere al astrologiei, acest element se afla in legatura cu planeta Mercur. Sa vedem de ce: corespondenta azot – Mercur se bazeaza pe ideea de neutralitate. Azotul este componenta neutra a aerului, coexistind cu oxigenul (parte activa) si dioxidul de carbon (parte inactiva, fiind produsul plamanilor omenesti si ai animalelor, reciclat mai apoi de plante). Mercur este o planeta neutra din punct de vedere al clasificarii masculin-feminin.

Efectele azotului (practic, ale cafelei) pot fi deduse experimental. Consumand cafea, beneficiem de un plus de energii mercuriene: gandurile noastre se aduna mai usor, ne putem concentra mai bine, conexiunile dintre idei se realizeaza mai repede.

Cofeina are efect asupra chakrelor de comunicare: Ajna si Vishudda. Efectul sau este de deschidere: acesti centri energetici incep sa se roteasca mai repede, antrenand mai multa energie specifica in interiorul omului. Putem surprinde in cofeina chintesenta planetei Mercur, precum si a zodiilor Gemeni si Fecioara.

Excesul de cofeina poate determina o accelerare exagerata a acestor chakre si pot aparea defectele specifice mercuriene: nervozitate, irascibilitate. Cofeina are ca efect cresterea pulsului si tensiunii arteriale. Excesul de cafea accelereaza peste masura pulsul si tensiunea arteriala. In aceasta consta si efectul nociv al cafelei, care solicita inima din plin. Inima este obisnuita cu energiile venusiene. Alimentand inima cu sange puternic azotat (avand o neutralitate crescuta), pe termen lung vom avea o inima „ganditoare” si nu una „simtitoare”, cum ar fi natural. Ne putem pune intrebarea daca nu cumva consumul de cafea din ultimele decenii a contribuit la racirea sentimentelor din inimile oamenilor?

Cafeaua = E–ul intelectului

Solutie naturala care ar putea inlocui consumul de cafea: exercitii de respiratie, aer curat (aerul propriu-zis este elementul fizic al „aerului” astrologic, adica elementul gandirii), apa curata, a dormi in incaperi fara aparate electrocasnice, a adormi impacati cu sine pentru a beneficia de un somn odihnitor.

Solutia naturala cere un efort din partea individului de a ajunge la starea de concentrare oferita de cafea, insa promite o sanatate mai buna a inimii.

Ceaiul

Planta care sta la baza ceaiului este Camellia sinensis.
Astrologic, efectul ceaiului este intrucatva invers fata de cel al cafelei. Cafeaua corespunde analizei, dar ceaiul este licoarea care ne ajuta sa ajungem la sinteza. Ceaiul poate fi inteles mai bine daca il comparam cu cafeaua.

Licoarea Zodii Planete Efect Concentrare pe
Cafea Gemeni, Fecioara Mercur analiza intelect
Ceai Sagetator, Pesti Neptun, Jupiter sinteza suflet

Ceaiul are un efect de dizolvare a gandurilor, de aceea se numeste si bautura meditatiei. Ceaiul, facut cu maiestrie, dilata inima si muta centrul de greutate al fiintei noastre dinspre intelect spre inima. Putem spune ca ceaiul imprastie gandurile si produce un efect de elevare a sentimentelor. Ceaiul stimuleaza atat sanatatea fizica, cat si pe cea spirituala.

In cultura japoneza, exista diferite cai spirituale: „calea florilor” – ikebana, calea caligrafiei” – shodo, „calea poeziei” – haiku, „calea sabiei” – kendo, „calea ceaiului” –   chanoyu.

Ceremonialul ceaiului a jucat un rol important in viata culturala si artistica a Japoniei in ultimii aproximativ 400 de ani. Aceasta arta este mai mult decat o ceremonie, fiind insasi o cale de disciplinare a sufletului omenesc (de purificare si armonizare a corpului astral). De-a lungul timpului s-au scris nenumarate carti pe acest subiect, dintre care se remarca Chá jīng, („Cartea sacra a ceaiului”).

Esenta ceremonialului este de natura spirituala si presupune o anumita stare sufleteasca din partea participantilor. Cei ce se aduna sa ia parte la ceremonial trebuie sa lase afara toate necazurile si grijile vietii cotidiene inainte de a intra in chashitsu (camera de servire a ceaiului) pentru a petrece clipe de liniste intr-o atmosfera calma.

Calea ceaiului este calea armoniei, gratiei si sensibilitatii si o putem asocia astfel cu zodia Pestilor. Ceremonialul insusi este o meditatie colectiva, o activitate specifica zodiei Pestilor:
–    cale de autocunoastere,
–    cultul frumosului,
–    taina a armoniei si a puritatii (arta de a ascunde frumosul ca acesta sa fie descoperit de cei care iau parte la ceremonial, a lasa doar sa se banuie ce nu se cuvine a fi destainuit),
–    atmosfera de caldura sufleteasca, nu neaparat religioasa (necesita implicare din partea participantilor),
–    cautare a odihnei si a linistii, o detasare de cotidian, dar fara ca aceasta sa implice o evadare din realitatea imediata,
–    purificarea sufletului,
–    a te detasa de egoism,
–    a te bucura de lucrurile simple (decoratiuni, aranjamente florale),
–    a exista in prezent,
–    forma de interactiune sociala.

Existand aceasta superba forma de evolutie personala, oferita de Calea Ceaiului, ne putem gandi la ideea ca inainte de a trece in mult ravnita Epoca a Varsatorului, va trebui sa desavarsim Era Pestilor. Mai precis, va trebui sa ne desavarsim in anii ramasi din Era Pestilor, fiindca nu vom fi acceptati in epoca urmatoare in starea zdrenturoasa in care ne aflam. Ca sa avem acces in Epoca Iubirii (in Era Varsatorului fiind evidentiata axa Leu-Varsator, cea corespunzatoare iubirii), va trebui sa ne desavarsim capacitatea noastra de a iubi din punct de vedere al sufletului (corespunzatoare zodiei Pestilor).

Bauturile energizante

Acestea contin atat cofeina. cat si taurina (Acid Aminoetilsulfonic, C2H7NO3S).
Cofeina „deschide” mintea, iar taurina „deschide” inima. Astfel, aceasta substanta poate fi asociata cu planeta Venus sau cu zodiile Taur si Balanta.

TaurinaTaurina reduce presiunea fizica din inima, determinand o senzatie de usurare a acesteia. Are un efect accelerator asupra chakrei Anahata. Administrat in cantitati controlabile de corp, taurina creste energia venusiana.

Taurina insasi nu este un energizant. Impresia de surplus al energiei se obtine prin accelerarea chakrei anahata.
Aceasta substanta este secretata de organism, deci nu este neaparat nevoie ca ea sa fie administrata organismului prin bauturi energizante. Este recomandabil ca taurina sa fie pastrata la nivel de medicament care sa se administeze in caz de nevoie. Nu este recomandat ca ea sa devina o obisnuinta zilnica.

Taurina = E–ul inimii

Taurina nu trebuie sa inlocuiasca experienta iubirii pure. Iata ca omul modern a reusit sa gaseasca un inlocuitor artificial inclusiv pentru iubire. Este recomandabil ca iubirea pura si reala sa produca starea de dilatare a inimii (in mod natural) si nu taurina. Iubirea insanatoseste inima, pe cand taurina o uzeaza (favorizeaza infarctul miocardic, potrivit unor studii).

Consumul excesiv al bauturilor energizante – al taurinei – conduce la o deschidere prea mare a chakrei inimii care iese de sub controlul Eului si va antrena energii de calitate indoielnica in Corpul Energetic al omului. O astfel de exagerare a calitatilor venusiene conduce la o stare de expunere sentimentala, practic la incapacitatea de a controla sentimentele asa cum ar trebui.

Consumul regulat de bauturi energizante poate avea ca efect lenevirea inimii. Generatia tanara risca destul de mult, consumand bauturi energizante, fiindca este posibil sa se multumeasca cu delectarea artificiala oferita de acestea, in loc sa-si concentreze atentia asupra iubirii adevarate.

Alcoolul

Formula chimica: CnH2n+1OH (formula generala), C2H5OH (alcool etilic sau etanol), CH3OH (alcool metilic, alcool de lemn sau metanol)
Are un efect inhibitor asupra sistemului nervos central.

Cofeina stimuleaza sistemul nervos central, in timp ce alcoolul are efectul invers.

In ceea ce priveste functionarea centrilor energetici (chakre), alcoolul incetineste viteza de rotirea a acestora. De fapt, acesta a fost rolul alcoolului, intr-un anumit moment al istoriei omenirii. Atunci, omul era inzestrat cu capacitati native de a percepe realitatea spirituala din jurul sau. El nu era suficient de atent la planul fizic si nici nu isi utiliza intelectul la capacitatea pe care o are acum. Perceperea realitatii spiritual-eterice ii oferea certitudinea ca Lumea Invizibila ii poarta grija. Astfel, omul nu era constrans sa faca eforturi pentru a evolua. El practic nu avea vointa proprie si Eul sau se cufunda in Eul-grup din care facea parte. Pentru a contracara aceasta stare care seamana oarecum cu viata plantelor de astazi, era necesar sa se dezvolte simtul individualitatii in om. Si aici a intervenit alcoolul, cu rolul sau de a inhiba perceptiile extrasenzoriale native, astfel ca omul sa fie izolat oarecum de grup si de lumea spirituala, astfel incat sa fie constrans sa inceapa sa-si dezvolte individualitatea, vointa si intelectul.

Astazi insa trebuie sa parcurgem acest drum in sens invers, iar rolul alcoolului sa se diminueze pe zi ce trece.
Astrologic, alcoolul scade capacitatea de a percepe energiile corespunzatoare fiecarei planete, scazand in special ponderea energiilor mercuriene, jupiteriene si neptuniene din fiinta noastra. Omul ramane doar cu fortele brute din Corpul sau Energetic. In starea sa normala, omul percepe in mod intuitiv energia si mesajul astrelor. Consumand alcool, aceasta cale de perceptie i se inchide. Totusi, daca consumul lui ramane moderat, aceasta substanta ofera senzatia de “a fi tu insuti”, o centrare a energiilor proprii, impresia de vointa fortificata.

Dat fiind faptul ca indienii il numesc “apa de foc”, orice tip de alcool mareste ponderea elementului “foc” din organismul nostru, iar astfel aceasta substanta este asociabila cu semnele de foc din zodiac. Aceasta legatura este elocventa in cazul bauturilor tari.

Pe de alta parte, vinul poate fi asociat cu semnele de apa, conform grijii pe care trebuie s-o manifestam in procesul sau de elaborare. Vinul de calitate ne ofera capacitatea de a ne limpezi si fortifica sentimentele, ceea ce poate fi un alt indiciu de legatura cu semnele de apa. Si sa nu uitam de faptul ca vinul a fost inventat de Zeul Bachus, reprezentatnt al zodiei Pestilor.

Iar berea este mai degraba corespunzatoare semnelor de aer, fiind o bautura usoara, care se ofera ca prilej al discutiilor indelungi cu prietenii nostri.

Concluzie finala: ne putem folosi de stimulentele noastre de zi cu zi, in schimb cantitatea pe care o consumam nu trebuie sa depaseasca pragul de medicament. Acest prag este relativ, variind de la persoana la persoana. Atata timp cat o substanta ajuta fortele Eului sa se manifeste, e admisa. Regula de baza in astrologie este ca nimic sa nu fie prea mult si nici prea putin, ceea ce se poate aplica si in cazul stimulentelor noastre folosite zi de zi.

Bibliografie:
Rudolf Steiner: Omul – trup, suflet si spirit; Editura Salco, 2010
Dr. Janine Fontaine: Medic de trei corpuri – dupa douazeci de ani; Editura Dharana, 2007

Share

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close