Aventurile unui Scorpion: Bibi Blocksberg
Autor: Laszlo Fulop
Acum, cand Soarele a calcat pragul zodiei Scorpionului, subiectul „magie” devine de actualitate. Fiind un subiect destul de dificil, ne-am decis sa-l studiem printr-un desen animat destinat copiilor. Daca aveti copii sau nepotei mici, este foarte probabil s-o cunoasteti pe Bibi Blocksberg. Este vorba despre un serial care se desfasoara in jurul acestei simpatice fetite care, in paralel cu viata ei de zi cu zi, isi face ucenicia in arta vrajitoriei. Ca termen de comparatie, ne rasare in minte povestea lui Harry Potter, insa lumea lui Bibi este altfel: magia nu induce drama si nici frica, este acceptata cu seninatate de catre toata lumea. La urma urmei, este un desen animat fara limite de varsta.
Ceea ce surprinde este diferenta dintre reactiile micilor baieti si fetite care urmaresc aventurile lui Bibi. Fetitele o privesc cu uimire si o simpatizeaza. Baieteii insa tind s-o perceapa cu scepticism si s-o invidieze. Cei mai multi baietei sa manifesta astfel: „o, ce bine ar fi daca si eu as avea darul magiei!” Ei se gandesc ca un astfel de dar le-ar rezolva toate problemele.
Oare o fi asa? Oare intr-adevar acest dar scorpionic ne-ar rezolva absolut orice problema? Oare in lumea magiei nu exista legi, ca si in cea reala? Daca o urmarim pe Bibi, ne dam seama ca, in pofida capacitatilor sale, ea are limitele si responsabilitatile ei si ca este nevoita sa lupte pentru fericirea sa ca orice alt om normal. Nu exista niciun fel de scamatorie prin care Bibi si-ar putea crea fericire. Ea umbla la scoala ca orice alt copil aflat la varsta ei. Bine, exista cateva exceptii: ea se duce la scoala pe matura ei magica, iar daca este stramtorata, in cazuri extreme apeleaza la vrajitorie pentru a scapa de severitatea profesoarelor. Dar acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa invete sau ca nu trebuie sa sustina tezele. In plus, ea are de invatat si la scoala de vrajitorie, cu o profesoara batrana si foarte severa, care insa doreste numai binele ucenicelor sale. Ne dam seama ca darul pe care il poseda Bibi, mamica ei sau prietenele sale vrajitoare poate fi utilizat doar pentru scopuri benefice. Faptul ca ele isi prepara cafea, ceai sau prajituri, este doar un bonus: le este permis sa-si creeze astfel de mici avantaje materiale pentru delectarea proprie, dar intuim ca acestea nu sunt altceva decat un substrat destinat dezvoltarii sentimentului de prietenie. Intuim ca aceste simpatice vrajitoare nu se multumesc cu atat de putin: ele lupta pentru binele general, fiecare dupa posibilitatile sale. Exista un cod de onoare al vrajitoarelor care, de exemplu, le interzice sa fabrice bani pentru folosul propriu. Cine incalca regulile de deontologie ale vrajitoarelor, ajunge fara echivoc in fata sfatului compus din magicienele batrane, riscand sa-si piarda puterile, temporar sau definitiv.
Asadar, viata acestei adolescente nu este o fericire continua, sau cel putin nu in sensul in care o persoana neavizata ar putea invidia darul pe care il poseda. Prin mostenirea primita de la mama ei, lui Bibi i se deschide o lume noua, care insa n-o acapareaza, ci in care se integreaza perfect. Viata ei este plina de peripetii fantastice dar, in acelasi timp, expuse intr-un mod foarte simpatic. Ea este nevoita sa exerseze necontenit, fiindca descantecele sale functioneaza doar in cazul in care sunt rostite corect.
Insa, asa cum se intampla in cazul ucenicelor in arta magiei, Bibi mai comite din cand in cand niste boacane din care este scoasa de catre mama sau bunica ei. Intentiile sale sunt intotdeauna bune, insa rezultatele pot iesi cu totul altfel decat se asteptase ea initial. De exemplu, exista anumite practici care au o limita de varsta inferioara. Rasfoind cartea de magie a mamicii sale, ea incalca din cand in cand interdictia limitei de varsta, dar de fiecare data situatia devine de necontrolat. Este nevoie ca fapta necugetata sa fie indreptata de catre o vrajitoare care are o varsta superioara limitei impuse. De cele mai multe ori, cea care o scoate din incurcatura este chiar mama ei, care o iubeste neconditionat.
Mesajul principal al acestui desen animat este ascuns chiar in personalitatea protagonistilor: in pofida harului pe care il poseda, vrajitoarele nu sunt prizonierele capacitatilor dobandite. Pelicula reliefeaza faptul ca cea mai mare comoara a lor este bunatatea inimii. Simtim ca magia este doar o unealta in mainile lor, mentalul lor fiind situat intr-un plan superior fata de orice act de vrajitorie. Cele mai mari valori care se insira in serialul “Bibi Blocksberg” sunt: prietenia adevarata, iubirea neconditionata, corectitudinea (respectarea codului moral), urmarirea scopurilor benefice pentru toata lumea. Cine intelege limbajul culorilor, percepe mesajul transmis de culoarea verde a rochiei lui Bibi: protagonista serialului face totul pentru si prin iubirea adevarata.
Desi desenul animat se refera la magie, totusi, aceast subiect nu ocupa un loc central. Magia nu este prezentata ca fiind scopul existentei, ci o simpla unealta. Este deosebit de important sa fie asa, fiindca astfel sufletul copiilor care vizioneaza desenul animat poate sa ramana nealterat, in sensul ca nu se induce in interiorul lor dorinta nebuneasca de a opera vreodata cu magia. Prietenii lui Bibi care nu sunt inzestrati cu harul magiei nu sunt prezentati ca niste persoane nefericite, ei fiind multumiti de viata lor. Bibi este doar unul dintre toti si toti sunt egali. Normalitatea este prezentata ca fiind pepiniera fericirii fiecaruia. Cu sau fara harul magiei, personajele serialului urmaresc sa-si pastreze stralucirea si bunatatea inimii – nimeni dintre cei „normali” nu se streseaza pentru a intra in posesia harului. In acelasi timp, vrajitoarele sunt acceptate neconditionat de catre ceilalti copii.
Simbolul „normalitatii” este insasi tatal lui Bibi, Bernhard Blocksberg, desenat ca fiind un barbat simpatic, chipes si foarte ordonat. Il putem percepe ca fiind nativ al zodiei Fecioara. Intre el si sotia sa exista o dragoste adevarata. Bernhard nu iubeste magia, el tinandu-se la distanta de acest domeniu pe care nu-l intelege. La nevoie – practic doar atunci cand Bibi creeaza o situatie necontrolabila – el apeleaza la ajutorul sotiei sale. Bernhard ramane insa statuia seriozitatii si linistii interioare. Prezenta sa are darul de a ne linisti: calea aleasa de el este tot atat de valabila ca si cea reprezentata de sotia sau fiica lui.
Limitele magiei ies la iveala intr-un mod foarte elocvent in episodul in care Bibi se indragosteste de un baiat chipes care tocmai se muta la aceeasi scoala. Ea incerca sa se foloseasca de puterea sa oculta pentru a-l face pe alesul ei sa se indragosteasca la randului lui de ea. In prealabil, ea incearca diferite variante – incepe prin a se transforma intr-o tanara atragatoare – dar colegul sau nu reactioneaza in nici un fel. Vazand ca nu obtine nici un rezultat, ea recurge la descantecul prin care isi transforma colegul intr-o persoana care si-a pierdut vointa si nu se intereseaza decat de dragostea repurtata fata de Bibi. In scurt timp, Bibi se convinge ca sentimentele colegului sau nu sunt adevarate – fiind doar consecintele actului de magie – si devine ea insasi dezgustata de rezultat. Tot ceea ce mai poate face este sa revina la starea initiala, fiind convinsa ca nimic nu are valoare daca nu s-a nascut dintr-o alegere libera.
Cel mai important adversar al lui Bibi este insusi primarul orasului. Acesta este prezentat ca fiind o persoana comoda, limitata si conservatoare. Miscarea inceata, obezitatea si materialismul sau ne duc cu gandul la zodia Taurului, iar daca ne referim la harul personajului principal, acesta poate fi regasit in Scorpion. Nu este vorba despre personalitatea lui Bibi, care poate fi identificata mai degraba intr-o zodie de aer, ci doar despre caminul celest al insusirilor sale iesite din comun. Faptul ca ei sunt adversari reiese astfel si din punct de vedere astrologic, din opozitia semnelor Taur – impotmolirea si incetineala primarului – si Scorpion – zborul de vultur al lui Bibi care poate fi inteles deopotriva in sens propriu si figurat.
Intrebarea care a nascut aceasta insiruire de idei fusese daca avem la indemana o fericire mai profunda in cazul in care posedam harul magiei. Serialul despre Bibi Blocksberg ne relateaza prin mijloacele artei faptul ca nu este indicat sa ne dorim neaparat sa avem astfel de capacitati. Responsabilitatea crescuta, posibilitatile multiple de a gresi si imprevizibilitatea acestui domeniu ridica numeroase semne de intrebare. Felul de a fi al tuturor celor care figureaza in acest desen animat simpatic, cu sau fara harul magiei, ne sugereaza faptul ca bunatatea inimii si respectarea legilor sunt primordiale. Daca Bunul Dumnezeu ne-a harazit vreo capacitate iesita din comun, se cade sa folosim acest dar spre binele intregii lumi, iar daca nu, sa fim convinsi ca cea mai mare magie este iubirea izvorata din inima noastra. Daca ne-am trezi peste noapte cu insusiri magice, am fi asemenea lui Bibi, care aproape in fiecare episod intra intr-o incurcatura din care nu poate iesi singura. Ori, din cand in cand reuseste si ea sa dezlege incurcatura cu ajutorul intelepciunii sale sau al spiritului de sacrificiu, insusiri pe care orice fiinta umana le poate poseda.
Saltul evolutiv – iata un termen care suna bine! Insa va trebui sa avem grija ca nicio parte din fiinta noastra sa nu ramana in pozitia initiala.
Aventurile lui Bibi Blocksberg dau marturie despre faptul ca fericirea nu depinde de insusirile noastre paranormale: ea este un barometru al capacitatii noastre de a iubi.