Aplicatii & ConcepteFulop Laszlo

Nivelul energetic al planetelor – Este necesar sa efectuam “operatii estetice” pe horoscoape?

Autor: Laszlo Fulop
(Prezentare sustinuta la Astro Festival 2009)

Nivelul energetic al planetelor
Nivelul energetic al planetelor

Ceea ce va vom prezenta aici este un studiu, un experiment sau un joc care s-a petrecut in imaginatia noastra. Ne-am gandit ca este posibil sa existe persoane care ar putea sa se simta deranjate de faptul ca horoscopul lor este populat de planete aflate la nivele energetice slabe. Studiind astrologia, gandul ca “omul perfect = proprietarul unui horoscop in care toate planetele se afla in domiciliu” s-ar putea cuibari relativ repede in mintea noastra, si astfel am fi tentati sa raportam intreaga noastra existenta la acest presupus adevar. Asadar, ne-am propus sa efectuam un studiu menit sa elucideze daca intr-adevar omul poate sa ajunga la perfectiune cautand sa se poarte ca si cum toate planetele sale s-ar afla in domiciliu sau cel putin in exaltare.

Stim cu totii ca o planeta se poate afla in domiciliu, in exaltare, in trigonocratie, in cadere, in exil sau  poate fi peregrina. Sa desenam aceste concepte pe o dreapta imaginara, pornind de la nivelul aflat cel mai jos pana la cel mai inalt posibil:

Studiind astrologia, ne putem pune intrebarea: oare suprapunerea acestor doua drepte verticale ar putea fi justificata? La prima vedere, suntem tentati sa raspundem afirmativ. Suntem tentati sa credem ca proprietarul unui horoscop imaginar in care toate planetele se afla in domiciliu ar fi chiar omul perfect. Dar sa studiem problema in amanuntime.

Este foarte greu de gasit o data calendaristica reala in care toate planetele sa se afle in domiciliu sau cel putin exaltate. Un sofware adecvat ne-ar putea ajuta in aceasta privinta dar pana il gasim, poate ne convingem ca ne descurcam si cu metode mai simple, bazate pe cunoasterea astrologica.

Experimentul imaginar  pe care n-i l-am propus, este menit sa ne ajute sa intelegem in mod corect conceptul de “nivel energetic al unei planete”. Vom lua un exemplu concret: astrogramele a doua persoane reale, nascute in martie 1972.

Astrograma Florin

Astrograma Bogdan

Fiind vorba despre doua persoane nascute la date apropiate, este de asteptat ca ei sa aiba profiluri psihologice mai mult sau mai putin asemanatoare. Amandoi fiind Sobolani in zodiacul chinezesc, avandu-l pe Jupiter in Capricorn, sunt oameni plini de ambitie si tenacitate, care se descurca excelent in planul fizic. In plus, Soarele in Pesti le confera o foarte buna stabilitate emotionala. Sufletul lor se bucura de o buna energizare, in mod permanent.

Sa ne focalizam acum atentia asupra a trei planete personale, din cele doua horoscoape:

Motivatia pentru care am decis sa efectuam acest studiu a fost prezenta lui Marte in Taur (in exil) in ambele horoscoape. Marte real se afla la amandoua persoanele, in Taur. Glifa lui Marte in Berbec este desenata doar cu rol experimental.

Am dorit sa studiem daca exilul planetei Marte afectează personalitatea celor doua persoane. In realitate, cei doi sunt oameni curajosi, dar in acelasi timp foarte diplomati. Ei stiu sa lupte pentru adevarul propriu dar stiu si sa faca compromisuri. Putem conchide faptul ca nivelul energetic scazut al planetei Marte nu inseamna neaparat o deficienta psihologica, ci doar faptul ca insusirile care provin de la Marte nu sunt vizibile, nu sunt foarte elocvente.
Acesti doi oameni nu tin neaparat sa intre in casa „cu tot cu usa”, dar de intrat vor intra sigur – cu calm, plini de diplomatie, cu un zambet larg – exact asa cum reiese din simbolismul zodiei Taur.

In cele doua horoscoape am evidentiat si un mic joc: ce ar fi daca ar exista vreo metoda de relocare, prin care Marte ar putea fi transferat in domiciliul sau, in Berbec? Aceasta nu exista, dar imaginandu-ne aceste doua persoane cu un Marte mai prolific, putem sa ne dam seama ca obtinand un plus de curaj si aplomb, acesti doi barbati ar pierde mult din armonia ce ii caracterizeaza. Ei ar deveni cu siguranta mai materialisti si mai egocentrici. Este probabil ca plusul de energie sa fie folosit in scopuri nu tocmai altruiste. Acelasi plus de energie ar putea sta la baza unor iesiri agresive sau la adoptarea unui stil de comportament lipsit de bun simt.

Observand persoanele din jurul nostru cu Marte in domiciliu (Berbec, Scorpion) putem spune ca acesti oameni folosesc de obicei mai multa forta decat ar fi strict necesar pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi. Evidentierea planetei Marte, prin situarea ei la un nivel energetic ridicat, genereaza de multe ori agresivitate.

Putem spune astfel ca cel putin in cazul planetei Marte, nivelul energetic scazut nu reprezinta neaparat un defect si nici nivelul energetic ridicat nu este neaparat o calitate. In cazul planetei Marte, lucrurile pot sa stea exact invers. Nivelul energetic al planetei se refera la planeta insasi, si nu la persoana in al carui horoscop se gaseste.

Mergand mai departe, sa studiem putin pozitia planetei Venus in cele doua horoscoape. In cazul lui Florin, ea se gaseste exilata in Berbec, iar in horoscopul lui Bogdan, ea se afla in domiciliul sau, in Taur. Sentimentele lui Florin sunt realmente imbibate de caracteristici masculine: desi este foarte prietenos, el obisnuieste sa aibe reactii emotive dure. In schimb, comportamentul lui Bogdan este imbibat de multa feminitate. Marte si Venus aflandu-se amandoua  in Taur, in pofida ambitiei sale extraordinare, mostenite de la Jupiter aflat in Capricorn, Bogdan are un pronuntat aer feminin.

Totusi, nu ni-l putem imagina pe Florin in pielea lui Bogdan, si nici invers. Suntem siguri ca Florin nu ar accepta sa-si “mute” planeta Venus din exil in domiciliu, pentru ca ar considera ca a devenit caricatura propriei sale persoane. In mod sigur, el n-ar accepta feminitatea de care dispune Bogdan.

Mai departe, sa observam pozitia planetei Mercur in cele doua horoscoape. In cazul lui Florin, el se gaseste exilat in Pesti, iar in horoscopul lui Bogdan, el peregrineaza in Berbec. Florin este inginer si poseda talente evidente pentru tot ceea ce inseamna tehnica. Mercur in Pesti, nu inseamna neaparat deficiente ale structurii sale intelectuale – altfel el n-ar fi putut absolvi facultatea – ci se refera mai mult la manifestarea exterioara a calitatilor planetei Mercur.

In viata reala, oricat de serios ar fi, Florin pare un clovn. Chiar daca discuta despre subiecte foarte serioase, stilul sau de clovn submineaza intr-un fel tot ceea ce el incearca sa exprime. Acesta nu inseamna ca el nu s-ar gandi logic sau din punct de vedere strict intelectual el nu s-ar exprima corect, dimpotriva. In cazul lui Florin, Mercur in Pesti nu inseamna nimic altceva decat o coloratura de clovn in exprimarea gandurilor sale.

Bogdan este managerul unei firme prospere, dispunand si el de capacitati intelectuale deosebite. El are un stil de exprimare diplomat, dar direct si ferm – ceea ce spune el este intotdeauna perfect real: alb si negru. Astfel, se manifesta Mercur in Berbec – real si direct.

Putem afirma si in cazul planetei Mercur, ca nivelul energetic nu se refera la capacitatile inteletuale intrinseci, ci la modul de exprimare al acestora.

Nimeni nu trebuie sa se simta lezat deoarece cateva dintre planetele sale se gaseste in exil sau in cadere. Pur si simplu, acest nivel este starea sa de armonie. Putem afirma ca un nativ, inainte de a se naste, isi alege in mod constient un anumit nivel energetic pentru planetele sale, pentru ca are nevoie exact de acel nivel energetic.

Alegand un nivel energetic relativ scazut pentru o planeta, el prefera sa plaseze “in umbra” domeniul de existenta legat de acea planeta, tocmai pentru a-si rezerva o mai buna focalizare asupra celorlalte domenii de existenta. Daca ar exista vreo metoda prin care planeta ar putea fi mutata intr-un alt semn – de exemplu, in domiciliul sau – nativul nu s-ar mai simti ca fiind el insusi. Daca operatia imaginara ar putea fi executata, atunci mai repede sau mai tarziu, aceasta persoana si-ar spune: “doresc sa fiu din nou acea persoana care am fost in momentul in care am dorit sa fiu ceea ce sunt acum”.

“A fi tu insuti” este mai important decat orice, fiindca reprezinta certitudinea ca te afli pe calea de urmat propusa inainte de nastere. “A fi tu insuti” inseamna a accepta cu seninatate nivelul energetic al planetelor din propriul horoscop. Nivelul energetic al planetei, se refera mai mult la manifestarea exterioara a calitatilor aduse de planeta, si nu la existenta sau lipsa acestor insusiri.

Un anumit horoscop descrie starea de armonie a nativului, aici si acum. Putem spune ca daca ne nastem cu o anumita planeta in detriment, avem nevoie de ea – sufleteste – asa cum se prezinta ea. Mutarea unei planete, de exemplu, din exil in domiciliu ar reprezenta o deformare a personalitatii nativului.

La sfarsitul studiilor noastre, cand obisnuim sa scriem cateva recomandari pentru nativul in cauza, este mai bine sa-l indemnam sa exploateze horoscopul sau, asa cum se prezinta acesta, decat sa incerce transformari imposibile prin care si-ar periclita starea de armonie. Horoscopul cu care se naste ii aduce exact tipurile de energie de care are nevoie. Mersul planetelor in jurul Soarelui prezinta un grad superior de armonie. O deformare articifiala a acestei armonii celeste nu este indicata sub nici un chip.

Un nivel energetic scazut al uneia sau alteia dintre planetele sale nu trebuie sa sperie pe nimeni. Acesta nu trebuie sa fie inteleasa ca o deficienta. Nivelul energetic al planetei se refera la manifestarea exterioara a calitatilor aduse de planeta, si nu la existenta sau lipsa acestora. In fond, este decizia noastra daca dorim sa evidentiem sau nu insusirile simbolizate de una sau alta dintre planetele noastre. Nivelul energetic al planetei poate fi inteles si ca o haina purtata de un anumit set de insusiri. Dar, asa cum precizeaza si intelepciunea populara, nu haina face pe om. Nu manifestarea exterioara conteaza, ci continutul efectiv.

Alt exemplu: multe Fecioare se plang ca semnul lor este cel mai imposibil din tot zodiacul. Mai ales cand si Venus se afla in aceeasi zodie. Ei isi dau seama ca au niste dificultati de exprimare a sentimentelor lor, dar de obicei uita ca ceea ce ei considera a fi astazi un bolovan de mutat, maine se poate transforma intr-o comoara. Fecioarele se bucura de obicei de stima sincera a anturajului lor, in plus ele sunt persoane fidele, avand de obicei un mariaj stabil si fericit. Ceea ce ei pierd la spectacol, recastiga in mod inzecit la capitolele profunzime si stabilitate.

In cele ce urmeaza, ne-am gandit sa intocmim un tabel in care sa evidentiem interpretarea pozitiva a planetelor aflate in exil si in cadere.

Planeta

Exil

Cadere

Soare

Varsator –
calitatile solare sunt de cele mai multe ori ascunse. Varsatorul cauta
sa puna in evidenta pe altii, preferand sa uite de sine. Energia
Soarelui nu este pastrata pentru sine, ci este redirectata spre ceilalti.
Ceea ce Varsatorul pierde la stralucirea ego-ului sau, recastiga in mod
inzecit la capitolul prietenie.

Balanta – ca si in
cazul exilului, calitatile solare sunt ignorate, parca inlocuite de
energiile venusiene si saturniene. Soarele ne asigura forta, incredere
in sine, energiile prin care putem iesi in evidenta – Balantele de cele
mai multe ori prefera sa ignore aceste calitati. Ele sunt convinse ca nu
toata lumea poate sa fie un lider, multumindu-se cu rolul de mediator si
executant. Ca si Varsatorii, Balantele investesc energia solara in
relatiile lor. In cazul Balantei, energia este un bun comun care este
impartit cu tot anturajul sau, asa cum doi atomi pot sa aiba un electron
comun, formand o singura molecula.

Luna

Capricorn – nativul
prefera sa nu-si arate afectivitatea, in schimb castiga o imagine de
incredere in ochii celorlalti. Capricornul ii asigura o buna stabilitate
emotionala, il face capabil sa judece la rece orice cauza care l-ar
afecta emotional. Anturajul poate invoca faptul ca ar prefera mai multa
tandrete de la el, insa pentru el insusi, aceasta pozitionare a Lunii
functioneaza ca un scut energetic. El are nevoie de Luna in Capricorn
pentru a rezista mai bine in domeniul afacerilor sau la o munca asidua,
de orice tip.

Scorpion – nativul
isi traieste emotiile la intensitate maxima. Luna functioneaza ca un
lift rapid intre materie si spirit. Daca sentimentele nativului tind sa
se apropie prea mult de materie, intervine senzatia de dezgust si nevoia
de a se refugia spre lumea spiritului. Nativul are nevoie de aceasta
intensitate a vietii sentimentale si de aceste impacturi dure pentru a
reusi sa extraga informatii pretioase din lumea  aflata dincolo de
simturi.

Mercur

Pesti, Sagetator –
nativul nu pune mare pret pe modalitatile sale de exprimare. El pare
dezlanat, neatent, insuficient concentrat. Insa, castiga mult la
capitolul relaxare si naturalete. Energiile planetei Mercur sunt
pastrate in interior. Nativii care au Mercur in Pesti sau Sagetator
dizolva in jurul lor seriozitatea excesiva. Daca ceilalti se jura ca o
anumita lucrare nu poate fi efectuata decat printr-o mare concentrare,
ei tin sa arate ca aceeasi lucrare poate fi facuta si in mod relaxat.

Leu – este adevarat
ca Leul produce o autosuficienta si in domeniul intelectual, dar in
acelasi timp ii asigura si un curaj de a aborda sarcini intelectuale
dificile si foarte dificile. Acestea il pot chiar depasi: curajul sau
excesiv il poate duce spre gafe. Concentrarea nu este o latura forte a
acestor nativi. Totusi, structura lor intelectuala dispune de multa
energie, ei fiind capabili de efort sustinut intr-o munca de tip
intelectual.

Venus

Berbec, Scorpion –
au un stil direct, uneori dur, dar tot ceea ce fac o fac cu mult
entuziasm si cu pasiune.

Fecioara – in pofida
dificultatilor de exprimare a sentimentelor proprii, in sufletul acestor
oameni se ascund adevarate comori. Teama de a aborda noi relatii ii face
foarte fideli. Ei sunt catalogati de catre ceilalti ca oameni de
incredere.

Marte

Taur, Balanta –
Marte in domiciliile lui Venus confera acestor oameni calm si spirit
diplomatic. Aceste persoane urasc agresivitatea manifestata si sunt
capabili sa aleaga solutii intelepte de compromis. Ei prefera sa nu
distruga frumusetea vietii prin utilizarea energiilor martiene. Exilul
se manifesta de multe ori prin sentimente negative neexprimate care tind
sa distruga din interior pe cei implicati.

Rac – Marte in
domiciliul Lunii asigura acestor oameni multa blandete, calm si
sociabilitate. Energiile martiene actioneaza subtil. Nativul este
capabil sa trateze pe oricine ca pe un membru al familiei sale.

Jupiter

Gemeni – acesti
oameni sunt atat de prietenosi, zambareti si comunicativi incat par
lipsiti de profunzimea si intelepciunea caracteristica planetei Jupiter.
Prezenta lui Jupiter in Gemeni nu inseamna ca aceste persoane sunt
incapabile sa formeze ganduri profunde, ci pur si simplu prefera un alt
stil, mai tineresc.

Fecioara, Capricorn
– caderea se manifesta prin subminarea optimismului caracteristic
planetei Jupiter. Capacitatile intelectuale raman neschimbate, dar se
manifesta prin filtrul logicii, mai mult sau mai putin materialiste.
Nativii beneficiaza de multa constiinciozitate si sarguinta, atentie
sporita la detalii. Acesti oameni poseda de obicei un mental inferior
foarte dezvoltat.

La modul ideal, evolutia omului se petrece conform urmatoarei figuri:

Pentru a putea mentine axa evolutiei echilibrate, fiecare nativ are nevoie exact de nivelul energetic al planetelor, ales la nastere. O deformare a acestor nivele, chiar cu intentii bune, ar duce la indepartarea nativului de axa evolutiei echilibrate, ceea ce ar induce, mai mult ca sigur, diferite dificultati in viata lui.

Astrograma presupusa a fi perfecta, in care planetele se afla in domiciliu sau in exaltare, poate fi a unui personaj imaginar, un erou din povesti sau din desenele animate.

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close