Astrologie și alimentație (partea a V-a)

alimentatia-si-astrologia

(Citește și primele patru articole din acest serial)

Tranzitele Lunii şi preferinţele alimentare

Aşa cum am arătat anterior, Luna este unul dintre semnificatorii alimentari în astrologie. Luna guvernează, de asemenea, latura emoţională din fiinţa umană. Cum între cele două semnificaţii ale Lunii există o strânsă corelaţie, putem uşor înţelege comportamentul alimentar uman, care este puternic sau chiar fundamental influenţat de stările emoţionale. În funcţie de emoţiile de moment, omul spune „n-am chef de mâncare” (probabil o stare emoţională depresivă sau melancolică) sau „am poftă de ceva bun” (o stare emoţională de entuziasm sau bună dispoziţie), ori „aş dori ceva dulce” (o stare emoţională erotică sau afectivă), sau „vreau ceva iute, picant” (deci stări emoţionale intense, posibil tensionate).

Luna este astrul cu cea mai rapidă mişcare pe cer (aproximativ două zile şi jumătate într-un semn zodiacal). Într-un ritm asemănător variază şi stările noastre emoţionale, ca şi gusturile noastre alimentare. Prin urmare, pentru a studia, din punct de vedere astrologic, modul sau maniera în care oamenii se alimentează (comportamentul alimentar), este necesar să analizăm tranzitele Lunii.

Aşadar, când Luna tranzitează:

Berbecul sau casa I – nativul doreşte o hrană proaspătă sau alimente sau preparate noi, pe care nu le-a mai consumat de mult timp sau poate niciodată. Sunt preferate mâncărurile calde şi picante, persoana putând fi irascibilă, nervoasă (motivată de foame, sau de altceva).

Taurul sau casa a II-a – nativul consumă produsele sale preferate şi poate face cumpărături alimentare (la piaţă, la mall, la supermarket, etc.), fiind atent la preţuri (alege pe cele mai mici). Poate avea răbdare să gătească, mănâncă preparate solide, consistente (uneori şi dulciuri), într-o ambianţă plăcută (eventual ascultând muzica preferată).

Gemenii sau casa a III-a – nativul mănâncă în fugă, haotic, sau sare peste mese, fiind preocupat, emoţional vorbind, de deplasări, tranzacţii, comerţ. Poate mânca în maşină sau la un fast food, combinând între ele produsele scoase din folii, cutii sau caserole, uneori proaspăt încălzite la microunde. Alteori, persoana poate petrece timpul la „shopping” (în diverse complexe comerciale) şi poate lua şi masa în acel loc.

Racul sau casa a IV-a – generează tendinţa de a lua masa în familie, acasă, sau la un restaurant cu specific naţional. Persoana poate consuma, la restaurant, un meniu complet (felul întâi, felul principal şi un desert), stropit cu diverse băuturi bine alese, ceea ce îi poate procura o satisfacţie emoţională deosebită. Alteori, nativul găteşte acasă felurile de mâncare preferate şi le consumă cu familia.

Leul sau casa a V-a – poate aduce posibilitatea de a participa la o masă festivă, prilejuită de o ocazie specială (aniversare, botez, „team building”, zile speciale, etc.), unde totul este strălucitor, luxos şi apetisant. Nativul poate avea o foame destul de mare şi poate consuma produse calde, bine condimentate, având o stare emoţională foarte bună (entuziasm, bucurie, încântare). Alteori persoana găteşte pentru propriii copii, eventual produse dulci, moi, calde, apetisante (plăcinte, brioşe, creme, gogoşi, orez cu lapte, etc.).

Fecioara sau casa a VI-a – generează tendinţa de a mânca raţional, dietetic, cu multă atenţie (la grăsimi, la calorii, la sare, la zahăr, la siluetă, etc.). Nativul acordă o mare atenţie curăţeniei (mesei, farfuriilor, tacâmurilor, mâinilor) şi poate alege preparate vegetariene (supe de legume, salate de crudităţi, preparate din ciuperci, fructe), iar stările sale emoţionale sunt atent controlate. Uneori, pe fondul acestui tranzit, pot apărea probleme de natură digestivă (dispepsii, indigestii, etc.).

Balanţa sau casa a VII-a – generează tendinţa de a lua masa împreună cu soţia/soţul (sau partenerul de viaţă), acasă sau la restaurant, într-o stare de armonie şi satisfacţie deplină. Alteori se poate lua masa într-un anturaj mai mare, eventual în cadrul unui eveniment deosebit (nuntă, cumetrie, „luare din moţ”, etc.), acesta fiind un prilej de consolidare a relaţiilor sociale.

Scorpionul sau casa a VIII-a – poate aduce nevoia de a consuma preparate sau alimente foarte gustoase, aromate, suculente, care să producă o mare satisfacţie emoţională (cvasi-erotică), precum şi foarte multe lichide (cocktail-uri alcoolice şi nealcoolice, băuturi variate, sucuri de fructe, etc.). Alteori, nativul poate fi prost dispus şi poate mânca de unul singur, departe de ochii celorlalţi.

Săgetătorul sau casa a IX-a – generează o puternică stare de bună dispoziţie, satisfacţie, care se asociază cu un apetit alimentar foarte crescut. Nativul consumă din abundenţă produsele preferate, oferind şi celorlalţi locuri la masa sa, cu mult umor şi jovialitate. Sunt consumate produse calde, condimentate, din bucătăria internaţională şi locală, dar şi multe băuturi.

Capricornul sau casa a X-a – poate permite participarea la mese oficiale, luate cu persoane care au poziţii sociale înalte (în domeniul administrativ, politic, profesional), sau în cadrul unor conferinţe sau simpozioane ştiinţifice, într-o atmosferă sobră, reţinută, politicoasă, diplomatică. Alteori, nativul uită să mănânce, sau „sare” deliberat peste mese, fiind focalizat pe cariera sa profesională.

Vărsătorul sau casa a XI-a – poate conduce la luarea meselor împreună cu prietenii sau cu un grup important (din care nativul face parte), într-o atmosferă de fraternitate, armonie, bună înţelegere reciprocă. Uneori, persoana poate avea gusturi alimentare exotice (preparate indiene, vietnameze, chinezeşti, japoneze, etc.) şi poate urmări multe emisiuni culinare.

Peştii sau casa a XII-a – poate genera un consum oarecum sporit de preparate lichide (supe, ciorbe, sucuri, ceaiuri, etc.), dar şi mult alcool (în diverse forme: vin, bere, băuturi spirtoase, gin, vermut, lichior, cidru, etc.), pentru a „îneca” emoţiile negative (dezamăgire, nefericire indusă de singurătate, melancolie, masochism). Nativul ar putea lua masa la o cantină (a unei instituţii) sau la o „agapă frăţească” de la o mânăstire sau biserică, atunci când se serbează hramul acelui aşezământ. Uneori persoana primeşte mâncare „de pomană”, când există sărbători religioase.

Deşi este un astru relativ modest (doar un satelit, astronomic vorbind), Luna are o puternică influenţă asupra comportamentului uman (şi, implicit, asupra alimentaţiei umane).

SORIN BRATOVEANU,
Membru AAR, medic
sorin-bratoveanu

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close