Astrologie şi alimentaţie (partea a II-a)

Articolul are la bază prezentarea susținută de autor la ediția a 13-a a Congresului AAR, din 8 octombrie 2017, București

Aşa cum am arătat anterior, semnificatorii alimentaţiei în astrologie sunt semnul Racului, Luna şi casa a IV-a din tema natală a unei persoane.

Prezenţa Racului în una dintre casele astrogramei natale semnifică un domeniu de viaţă în care ne intersectăm, în mod direct sau indirect, cu alimentaţia (ca şi consumator de produse, vizitator de expoziţie culinară sau târg de produse tradiţionale, bucătar, ospătar, patiser, producător, etc.).

Casa I în Rac (Ascendent în Rac sau doar Rac în casa I) semnifică o persoană cu iniţiativă în plan alimentar: alege în mod ferm ce să mănânce sau ce să gătească, ori poate impune şi altora meniul său (în funcţie de restul astrogramei, poate fi vorba despre un potenţial şef bucătar, cum este, de exemplu, Gordon Ramsay, care are Racul plasat în casa I). Fiind într-o poziţie angulară, semnul Racului are o puternică influenţă asupra nativului.

Casa a II-a în Rac semnifică o persoană care poate câştiga bani din afaceri cu produse alimentare sau restaurante (sau gogoşerii, pizzerii, localuri de fast-food, etc.). Alteori, nativul poate deveni un producător de produse alimentare, ca şi proprietar de fermă zootehnică, fermă avicolă, fermă legumicolă, fabrică de conserve, crescătorie de peşti, etc.

Casa a III-a în Rac semnifică o persoană care se poate ocupa de comercializarea unor produse alimentare şi caută în mod constant informaţii culinare (reţete preluate din reviste, ziare, de la persoane din anturaj) sau care oferă celorlalţi din experienţa sa culinară.

Casa a IV-a în Rac indică o atitudine relativ conservatoare, tradiţională în plan alimentar, o focalizare asupra specificului culinar naţional. Nativul poate deveni un culegător de folclor culinar, căutând să valorizeze vechi reţete din anumite zone ale lumii, care au fost trecute în uitare. Alteori, putem vorbi despre deţinătorul unui restaurant cu specific naţional sau al unei pensiuni agro-turistice.

Casa a V-a în Rac semnifică o persoană cu multă creativitate în plan culinar, preocupată să iasă în evidenţă prin intermediul talentului deosebit de a găti. Alteori, putem vorbi despre preferinţa de a lua masa în localuri de lux sau despre înclinaţia de a găti pentru copii.

Casa a VI-a în Rac indică o persoană care poate avea un loc de muncă aflat în conexiune cu alimentaţia: bucătar, ospătar, cofetar, angajat al unei pensiuni agro-turistice, lucrător la un magazin alimentar sau fabrică de produse alimentare (lactate, din carne, tradiţionale), etc. Acest nativ poate urma unele diete alimentare, din motive legate de sănătate sau din convingere (vegetarian, raw vegan, restricţii alimentare tradiţionale, religioase, regim alimentar pentru diabet sau boli de stomac).

Casa a VII-a în Rac semnifică un posibil soţ sau soţie cu reale talente culinare; în astfel de familii se pot organiza reuniuni sociale (aniversări, onomastici, etc.) la care se oferă preparate din propria bucătărie. Alteori, vorbim despre evenimente sociale derulate la restaurante, terase, cofetării, fast food-uri.

Casa a VIII-a în Rac semnifică faptul că nativul combină cunoştinţele culinare cu diverse informaţii ezoterice (legate de produse afrodisiace, preparate alchimice, efecte speciale ale unor plante, legume sau fructe, etc.). Persoana poate păstra ascunse astfel de informaţii sau poate deţine ingrediente secrete cu care prepară meniuri speciale.

Casa a IX-a în Rac indică fie plăcerea de a consuma, din abundenţă, preparate din bucătăria internaţională (după reţete indiene, chinezeşti, japoneze, vietnameze, italiene, argentiniene, etc.), fie de a elabora o filozofie personală a alimentaţiei, cu concepte elaborate. Nativul poate realiza studii superioare şi chiar carieră universitară în domenii legate de alimentaţie (chimie alimentară, piscicultură, ingineria alimentelor, biotehnologie, etc.).

Casa a X-a în Rac semnifică tendinţa de a lua masa la evenimente publice, mondene, sau la restaurante faimoase, aflate în topul preferinţelor publice (iar alteori indică şi tendinţa de a sări peste mese, datorită implicării emoţionale intense în propria carieră). Nativul poate face carieră în gastronomie (cum este cazul lui Jamie Oliver, care are MC, deci cuspida casei a X-a, în Rac).

Casa a XI-a în Rac semnifică mese luate în grup, ieşiri cu prietenii la „iarbă verde”, unde se pot consuma produse din carne (mici, cârnaţi, pulpe de pui, etc.) sau legume preparate la grătar, stropite din abundenţă cu diverse băuturi (vin, bere, sucuri, ape minerale). Alteori, prietenii iau masa acasă la nativul respectiv. În anumite cazuri, nativul poate participa la emisiuni de televiziune cu specific culinar („Master Chef”, „Hell”s Kitchen”, etc.).

Casa a XII-a în Rac poate indica uneori condiţii mai dificile de alimentaţie (nativul mănâncă hrana din închisoare, spital, orfelinat, mânăstire, sanatoriu), cu anumite restricţii (regim vegetarian, regim cu limitări de natură religioasă, etc.). Există aici o nevoie semnificativă, în anumite cazuri, de a consuma băuturi alcoolice sau alte substanţe intoxicante. Putem vorbi şi despre o alimentaţie precară, deficitară, generată de situaţia financiară foarte modestă.

Desigur, plasarea Racului în casele hărţii natale poate fi mult mai nuanţată ca interpretare, pot exista şi alte moduri de a o înţelege (putem vorbi despre persoane preocupate de istorie, muzee, colecţii, activităţi imobiliare, etnografie, etnologie, folclor, etc., toate acestea fiind corelate cu Racul). În această direcţie, poziţia Lunii (guvernatoarea Racului) va orienta interpretarea într-o direcţie sau alta. În plus, dacă în acest semn zodiacal (Rac) mai există plasate şi planete, interpretarea capătă un grad de complexitate mai mare.

Astfel, dacă Luna este plasată în semne de apă putem fi atraşi de preparate mai lichide, mai suculente (sosuri, ciorbe, supe, etc.), dar şi de diverse băuturi.

Plasarea Lunii în semne de aer ne poate genera preferinţe alimentare oscilante, versatile, dar poate indica şi consumul de produse având calitatea de „uscat” (frecvent, vorbim de preparate fast-food sau mâncăruri ambalate, conservate).

Plasarea Lunii în semne de foc indică o posibilă preferinţă pentru produse picante, calde sau fierbinţi, servite destul de repede (grătare, fripturi, produse bine prăjite sau coapte, bine condimentate).

Plasarea Lunii în semne de pământ indică, în general, o preferinţă pentru alimente solide, consistente, care să producă o lungă saţietate.

Modul în care noi ne alimentăm şi ce preferinţe culinare avem, într-o manieră foarte concretă, sunt descrise de poziţionarea casei a IV-a în semnele zodiacale.

(Va urma)

SORIN BRATOVEANU,
Membru AAR, medic

Lasă un răspuns