Diana SpineanOrarăSerial: Lecția de astro-orară (D. Houlding)Traduceri

Lecția de astrologie orară. Studiu de caz (partea a II-a)

Autor: DEBORAH HOULDING

(Vezi partea I)

harta-orara-studiu-caz

Problema orară:

Întrebarea mi-a fost pusă de o prietenă apropiată. Avea 28 de ani pe atunci, mama ei avea 65 de ani și tatăl ei 68. Cu toate că locuiseră în Marea Britanie de când venise ea pe lume, părinții aveau vederi destul de tradiționaliste, mama fiind de origine iugoslavă și tatăl polonez.

Solicitanta este singurul lor copil. Este nativă Balanță (Soarele la 10 grade Balanță); foarte plăcută, sociabilă, prietenoasă și iubitoare de libertate. Deși apropiată de părinții ei a considerat vederile tradiționaliste ale acestora destul de constrângătoare, în ultimii opt ani ajungând să se bucure prin a menține echilibrul perfect între timpul petrecut cu ei și explorarea unui stil de viață independent, lucrând ca reprezentant al agenției de turism Intasun. Acest post implica munca în străinătate pe parcursul sezonului cald și întoarcerea acasă la părinți în timpul iernii.

Problema își are rădăcinile în faptul că, în anul precedent, în timp ce ea lucra peste graniță, mama ei s-a îmbolnăvit de cancer la sân, lucru care ei nu i-a fost adus, pe moment, la cunoștință. Mama a fost supusă unei intervenții chirurgicale și s-a presupus că tumoarea a fost eliminată în întregime. Solicitantei nu i s-a spus despre asta decât atunci când s-a întors în Marea Britanie, ea fiind chiar intrigată de faptul că părinții ei n-au chemat-o acasă pe tot parcursul acestei perioade îngrijorătoare.

La momentul la care a pus întrebarea, solicitanta își punea în mod extrem de serios problema dacă să accepte un contract de lucru în străinătate pentru încă un an sau nu, iar scadența ofertei se apropia vertiginos. Din perspectivă personală, ea își dorea foarte mult să plece – își iubea slujba și independența pe care aceasta i-o dădea -, dar se îngrijora că, deși mama ei se presupunea a fi fost mai bine, tatăl îmbătrânise, la rândul său, destul de mult și devenise destul de bolnăvicios. Astfel că, dacă starea acestuia se înrăutățea, se punea întrebarea dacă mama ei va avea suficientă putere să aibă grijă de el sau nu.

Fiind singura fiica, solicitanta se simțea sfâșiată între dorința de a-și urma propriile interese profesionale și responsabilitățile vizavi de părinții săi. Dilema se învârtea în jurul problemei dacă sănătatea părinților e suficient de stabilă, așa încât aceștia să treacă cu bine peste sezonul cald fără suportul ei. A înțeles că, la un moment dat în viitor, va fi nevoită să renunțe la cariera sa internațională pentru a putea rămâne acasă să-și îngrijească părinții bătrâni. Era pregătită pentru asta, dar nu dorea să facă acest sacrificiu mai devreme decât ar fi fost necesar.

Analiza:

Solicitanta este reprezentată de Marte, conjunct cu Partea Fortunei pe cuspida casei a IX-a. Acesta indică dorința ei de a călători în străinătate și o descrie ca fiind hotărâtă să dea curs imboldului de a pleca. În mod normal, n-aș caracteriza-o pe solicitantă ca având o fire sau o înfățișare marțiană, dar, prin faptul că Marte este semnificatorul ei, ea pare hotărâtă să-și urmeze propriul interes, într-un mod probabil nesăbuit sau cel puțin pare gata de acțiune. Marte nu este o planetă care să ezite peste măsură sau căreia să-i vină firesc a se abține de dragul altora.

Cu toate că nu s-a pus problema morții, eram conștientă că mama solicitantei a suferit de curând o îmbolnăvire gravă. Am fost imediat frapată de faptul că Jupiter, stăpânul casei a VIII-a a traumei și/sau a morții, era retrograd pe cuspida casei a IV-a a părinților, în timp ce stăpâna casei IV, Luna, aplica spre careul cu Neptun (slăbire, disoluție, pierdere) și apoi spre cel cu stăpânul MC, Saturn (pierdere, dezamăgire, moarte). Din moment ce sănătatea ambilor părinți era pusă sub semnul întrebării, am analizat separat semnificatorii mamei și pe cei ai tatălui, pentru a vedea care dintre părinți prezintă vreun risc.

Mama:

harta-mama

Mama este reprezentată de Saturn, care este un semnificator natural al senectuții și al vitalității în scădere. Saturn este în demnitate în propriul său semn, dar afectat de faptul că se află sub razele Soarelui, descriind astfel o stare slăbită, dar de înțeles la cineva care tocmai a trecut printr-o boală serioasă. Casa I a mamei descrie sănătatea și vitalitatea ei; casa ei a VI-a descrie potențialul său de îmbolnăvire.

Stăpânul casei VI, Mercur, este amplasat în casa I a mamei, indicând că boala stă în calea stării sale de sănătate fizică. Mercur este retrograd, demonstrând astfel întoarcerea unei afecțiuni mai vechi sau a unei stări bolnăvicioase care nu se va lăsa temperată prea ușor. Angularitatea sa îi conferă puterea de a vătăma. Revine în mers direct la 9gr.48min. Capricorn; întoarcerea sa spre conjuncția cu Saturn reactualizează asupra mamei efectele bolii. Luna se separă de careul cu Mercur și transferă influența sa lui Saturn, întărind pe mai departe relația dintre cei doi. Aflată fiind în casa a X-a a mamei, Luna susține încercările de aplicare a unui tratament, însă acesta s-a dovedit ineficient, așa cum arată condiția afectată a lui Venus, stăpâna casei a X-a derivate pentru mamă – Venus este retrogradă și va fi combustată curând, pierzându-și puterea.

Uranus și Neptun amplasate în casa I a mamei prezintă un risc suplimentar la adresa sănătății ei. Neptun indică slăbirea și disoluția energiei vitale, iar Uranus separarea, ruptura, necazurile anunțate prin dezvăluiri șocante. Luna aproape perfectează un careu cu Neptun, slăbind voința și vitalitatea mamei.

Cu asemenea indicii de boală atât de evidente, Luna, în rol de stăpână a casei a VIII-a, îngrijorează din pricina careului aplicant cu Saturn. Preia influența ultimei sale întâlniri cu Mercur și o transmite, printr-un aspect tensionat, către Saturn care, la rândul său, aflat în trigon cu Pluton, accentuează amenințări precum trauma și morbiditatea. Cu alte cuvinte, prin faptul că Luna stăpânește casa a VIII-a, umbra morții se răsfânge asupra unei planete care semnifică în mod natural o pierdere și care este legată, la rândul ei, de o planetă nemiloasă, cu potențial transformator. Doar un efort suprem de voință poate combate o astfel de colecție de dovezi ce susține îmbolnăvirea, însă careul Lunii la Saturn arată că puterea și vitalitatea mamei sunt în scădere și sunt șanse foarte puține ca ea să dispună de vigoarea necesară pentru a depăși o perioadă atât de critică.

Tatăl:

harta-tata

Principala preocupare a solicitantei era aceea că tatăl său începea să arate foarte îmbătrânit, obosit și fragil. Sănătatea sa este reprezentată de casa a IV-a și de stăpâna acesteia, Luna, orice potențial de îmbolnăvire fiind reprezentat de casa a VI-a derivată și stăpânul acesteia, Jupiter.

Marte se află pe cuspida casei a VI-a a tatălui. Ca planetă natural malefică, prezența ei aici ne atrage atenția asupra unui potențial atac la adresa sănătății nativului. Jupiter pe cuspida casei I a tatălui confirmă această ipoteză, indicând că boala i-a invadat trupul, în timp ce retrogradarea sa sugerează că cel mai probabil boala se va prelungi sau se va croniciza. Influența Lunii în această chestiune a fost deja amintită. Aspectele sale viitoare indică deteriorare și semnalizează o perioadă de declin. Saturn îi stăpânește casele a VII-a și a VIII-a, legându-l pe nativ de chestiuni care implică o pierdere asociată partenerului și moarte. Tema este reflectată și de poziția Lunii în casa a IV-a a tatălui, casă care simbolizează sfârșitul.

În continuare, indiciile dezvăluie motive de îngrijorare în privința tatălui. Cu toate astea, Luna este angulară și aspectul ei aplicant de sextil la Marte oferă un argument puternic pentru faptul că tatăl poate găsi tăria de a rezista bolii. Luna și Jupiter sunt în separare, ceea ce înseamnă că, deși prezența bolii este puternic evidențiată, există mai puține motive de îngrijorare decât în cazul mamei, unde semnificatorii aplică unul spre celălalt. Combinând indiciile referitoare la sănătatea ambilor părinți, avem argumentele necesare pentru a sugera că este nevoie de prezența solicitantei acasă, plecarea ei fiind nerecomandată.

Oportunități profesionale / de călătorie:

Cu toate că Marte hoinărește în jurul cuspidei casei a IX-a, potențialul acestui contract de muncă în străinătate nu pare a fi promițător. Revenind la harta radicală, stăpânul casei a IX-a – Jupiter – este retrograd, indicând o întoarcere. Jupiter este în opoziție cu Mijlocul Cerului și cu Uranus, care afectează interesele profesionale cu prezența sa volatilă în casa a X-a. Problemele peste graniță sunt sugerate, într-un sens general, chiar și numai de prezența lui Marte pe cuspida casei IX.

Solicitanta este nevoită să semneze un contract, chestiune care cade sub incidența casei a III-a a aranjamentelor scrise și care este reprezentată de Mercur. Mercur este afectat de careul primit de la Lună și mișcarea sa retrogradă sugerează că vor ieși la lumină factori ascunși care împiedică împlinirea contractului. Luna se îndreaptă spre careul cu Saturn care, ca stăpân de casa a X-a a intereselor profesionale, înlătură posibilitatea ca aceasta să fie o manevră profitabilă și de succes.

Rezumat:

Concluzia mea a fost aceea că harta orară dezvăluie probleme reale în privința sănătății părinților, în special a mamei, și indică faptul că ei vor avea nevoie de suportul solicitantei în anul următor. Afectarea semnificatorilor carierei, contractelor și călătoriilor în străinătate sugerează că, dacă solicitanta își va urma planurile, va fi probabil întreruptă de necesitatea de a se întoarce acasă de dragul părinților.

Deznodământul:

Când am contactat-o pe solicitantă pentru a-i dezvălui mesajul hărții, m-a întrerupt și mi-a cerut să nu-i spun nimic. Vorbise deja cu o altă prietenă și se hotărâse să plece. În cele câteva ore care s-au scurs între formularea întrebării și pregătirea răspunsului meu, ea deja semnase contractul, rezervase și plătise biletele pentru plecare. Cum permisiunea ei de a-i răspunde la întrebare fusese revocată, am simțit c-ar fi nepotrivit să-mi exprim îngrijorarea și i-am spus doar că sper că părinții ei vor fi în regulă în grija vecinilor bine intenționați pe care știam că îi are.

Experiența profesională trăită peste hotare a descris-o, mai târziu, ca fiind ”îngrozitoare și plină de stres”. Ceruse o schimbare de funcție și i s-a oferit o poziție alternativă de conducere în sudul Angliei, dar, în câteva luni, Intasun – una dintre firmele de top de turism din Marea Britanie – a suferit un faliment dramatic. (Indiciile privind lipsa de onestitate, problemele neașteptate și neglijența administrativă și financiară a angajatorului solicitantei sunt reflectate de condiția casei a X-a). S-a întors acasă, găsindu-și mama într-o stare foarte proastă, deteriorându-se cu rapiditate. Aceasta a murit de cancer în 12 mai 1991. Sănătatea tatălui părea să se îmbunătățească în timp ce-și îngrijea soția, dar după moartea ei părea să-și fi pierdut motivația și nu i-a fost bine deloc. A fost ulterior diagnosticat cu cancer la plămâni și a murit în 14 august 1994. Solicitanta, aflându-se acasă, i-a putut îngriji pe amândoi, fiindu-le alături pe tot parcursul acestei perioade dificile.

Traducere de  DIANA SPINEAN
[traducere în concordanță cu acordul autorului; articolul în original: http://www.skyscript.co.uk/horary1ed.html]

Share

Lasă un răspuns

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor. Detalii

Cookie-urile ne ajuta sa ne furnizam serviciile. Prin utilizarea serviciilor noastre si navigarea prin acest site va exprimati acordul cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Close